Zelfreflectie: zou jij het nog een keer zo doen?

Je bekijkt nu Zelfreflectie: zou jij het nog een keer zo doen?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Reflectie: terugdenken helpt je vooruit

Aan het eind van het jaar hoor je veel mensen praten over terugkijken op het afgelopen jaar. Even stil staan bij wat er allemaal gebeurd is: een moment van reflectie en bezinning. Wellicht neem jij aan het eind van elk jaar ook een momentje om hierbij stil te staan, misschien niet. Waarom is een moment van zelfreflectie zinvol om te doen?

Wat lees je in deze blog?

Wanneer je stil staat bij wat er gebeurd is en daar over nadenkt, kijk je vanaf een afstandje naar een situatie. Je kunt daardoor met minder emotie kijken naar wat er gebeurd is en hier dingen van leren. Een moment van reflectie hoeft echt niet alleen aan het eind van het jaar plaats te vinden, je kunt dit op elk moment in het jaar toepassen, over elke situatie en voor elke tijdsperiode die je maar wilt.

Goede tools om hierbij te gebruiken zijn bijvoorbeeld een dagboek over reflectie of zelfreflectiekaarten.

Waarom reflecteer je?

Er zijn een aantal dingen die je bewust of onbewust doet als je aan het reflecteren bent:

  • Het helpt je om je vaardigheden te verbeteren. Zou je de volgende keer weer zo reageren, of zou je het anders aanpakken?
  • Je raakt bewuster van jouw emoties. Door te reflecteren kijk je niet alleen naar jouw emotie, maar schenk je ook aandacht aan waarom je op die manier reageerde. Zo kijk je dieper naar de achterliggende emoties en kun je deze kennis weer gebruiken om in toekomstige situaties anders te reageren.
  • Het helpt je om steviger in jouw schoenen te staan. Als je handelt naar eer en geweten en bij het terugdenken aan de situatie evalueert dat je iets nog steeds op dezelfde manier zou aanpakken, helpt dat je om steviger in je schoenen te staan. Je raakt minder onzeker over jouw eigen handelen, en dat zorgt weer voor meer zelfvertrouwen. Mooie win-win situatie!
  • Door zelfreflectie leer je andere standpunten beter begrijpen. Doordat je van een afstandje kijkt, kun je je beter inleven in de ander: je bent uit “the heat of the moment”. Daardoor zie je vaak beter in waarom anderen gezegd of gedaan hebben, zoals ze gedaan hebben. Het zorgt ervoor dat je meer begrip kunt tonen voor de ander en niet alleen vanuit jouw eigen zienswijze naar de situatie kijkt.
zelfreflectie waarom hoe

Zelfreflectie: hoe moet dat eigenlijk?

Als je zelfreflectie toepast kijk je niet zo zeer naar of je iets goed gedaan hebt of niet. Dat is evalueren: zelfreflectie gaat een stapje dieper. Je kijkt naar jouw eigen handelen in die situatie: je kijkt hoe jij iets hebt aangepakt, of je het een volgende keer nog hetzelfde zou doen en waarom wel of niet. Hierdoor ontwikkel je jouw persoonlijkheid verder.

Als je aan het reflecteren bent, stel dan open vragen aan jezelf. Stel bijvoorbeeld vragen over jouw vaardigheden, jouw gedrag of jouw reactie op anderen. Reken jezelf niet meteen af op wat je gedaan hebt, we zijn al zo vaak streng voor onszelf. Bij het reflecteren hoeft dit niet: je kijkt naar de situatie zoals deze is, zonder waardeoordeel.

Zelfreflectie kun je doen door te schrijven in een dagboek, ook gewoon even op bed liggen met je ogen dicht of op de bank met een kopje thee is prima. Ook al wandelend in de natuur is zelfreflectie prima te doen. Er zijn geen verkeerde manieren om aan reflectie te doen. De beste manier is de manier die voor jou het meest fijn is.

Wat kun je bereiken door te reflecteren?

Door te reflecteren op jouw eigen gedrag, gevoelens en handelingen krijg je een beter zicht op wat jouw normen en waarden zijn. Je leert meer over hoe je reageert in bepaalde situaties en waarom. Ook kun je hierdoor jouw gedrag beter aanpassen aan waar je naar toe wilt.

reflecteren op eigen gedrag

In sommige situaties helpt het je zelfs te stoppen met malen over iets wat gebeurd is, zeker als je van nature wat onzeker bent. Reflectie hoeft niet lang te duren, vaak is vijf minuten al voldoende. Heel fijn, als je daardoor niet meer aan het malen bent, is die vijf minuten het meer dan waard.

Wil jij leren reflecteren?

Lukt het jou niet om te reflecteren of loop je telkens vast op bepaalde dingen? Ik kan je helpen met intuïtieve coaching! Samen kijken we naar waarop je vast loopt of waarom het niet lukt en zorgen we er voor dat je met een helder stappenplan wél tijd kunt besteden aan zelfreflectie, zonder frustratie.

Heb je interesse? Je kunt hier een single sessie inplannen via de agenda of hier een code kopen via de webshop om op een later moment een sessie in te plannen.

Bericht delen?