Wrok blijven koesteren.. Wat doet dat met je?

Je bekijkt nu Wrok blijven koesteren.. Wat doet dat met je?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Wrok blijven koesteren.. Wat doet dat met je?

Wrok, rancune, wraakzucht, bitterheid.. Een emotie die bijvoorbeeld ontstaat wanneer je boos blijft om een situatie die je ongemak heeft veroorzaakt. Je hebt jouw boosheid ingeslikt, geslikt wat er gebeurd is. Maar je was het er niet mee eens. En nog steeds niet.

Als je jouw mening en gevoel niet uitspreekt, blijft er een gevoel van ongenoegen bij je achter. Je blijft malen over de situatie, over wat er anders had kunnen gaan. En dat ongenoegen groeit uit tot wrok naar de situatie. En daardoor voel je je niet fijn en denk je met een bitter gevoel terug aan deze situatie.

Wanneer kun je wrok voelen?

Wrok kun je hebben wanneer iemand:

  • Je slecht behandeld heeft
  • Iets gedaan heeft wat heel slecht voor jou heeft uitgepakt, zonder stil te staan bij jouw gevoelens of wat het voor jou zou betekenen
  • Iemand je gekwetst heeft
  • Iets doet waardoor je je machteloos gevoeld hebt, omdat je niet kon of durfde in te grijpen
  • Je te kort doet

Heel veel situaties waarin je je onjuist behandeld voelt, kunnen zorgen voor wrokgevoelens.

Wrok koesteren

Wat doet wrok met je?

Iedereen komt af en toe in een situatie waar ie helemaal niet blij mee is. Waarin dingen gezegd of gebeurd zijn, die niet prettig zijn. En die daar met een vervelend gevoel aan terug denkt.

In zo’n situatie kun je twee dingen doen: je kunt vast blijven houden aan jouw gevoelens, of je kunt het proberen te relativeren voor jezelf.

Door het vast houden aan de wrok die je voelt, zal de situatie nooit veranderen. Je zult je altijd boos of ongelukkig blijven voelen wanneer je terugdenkt aan deze situatie. Dat kan jouw hele leven duren. Wil jij die persoon zijn die altijd bitter, boos en teleurgesteld is? Of stap je er over heen en ga je verder met jouw leven, kijkend naar het nu en de toekomst?

Welke gevoelens horen hier bij?

Door wrok te voelen blijf je gevangen in een bepaalde situatie. Je blijft constant bezig me die ene situatie of gebeurtenis. Het vreet je op, maakt je kapot. Eigenlijk zorgt het ervoor, dat je niet meer van dit moment kunt genieten. Je blijft vast zitten in het verleden, in die ene gebeurtenis, in je ego. Je ontneemt jezelf de vrijheid om verder te groeien.

Alleen bovenstaande reden is al genoeg reden om de situatie om te draaien en jezelf en de ander te vergeven. Om het te evalueren voor jezelf, er wat van te leren en het daarna los te laten.

Al die wrok zorgt er voor dat je minder blij bent, je levenslust verliest en dat je minder vreugde ervaart.

Jij bent de enige die last heeft van de wrok

Wanneer je wrok voelt door een situatie die je achteraf anders had willen aanpassen en er destijds niets van gezegd hebt, kan dat aan je vreten. Aan jou, maar niet aan de ander. Die is de situatie na 3 dagen alweer vergeten en gaat vrolijk verder met zijn of haar leven. Zonder schuldgevoelens of relativeringsvermogen.

Waarschijnlijk, wanneer je al jouw moed verzameld hebt om er na zes maanden eindelijk wat van te zeggen, is die persoon echt al lang en breed vergeten wat er was.En dat maakt dat jij de enige bent die nog last van de situatie heeft, die zich er aan vast houdt. Die stil blijft staan, omdat je jezelf niet kunt vergeven.

Relativeer en vergeef jezelf, laat de wrok los

Wanneer je de situatie probeert te relativeren, er over na denkt wat je anders had kunnen doen en simpelweg accepteert dat het even niet gegaan is zoals je graag gewild had, laat je de wrok en bitterheid die je voelt, los.

Vergeef jezelf dat je op dat moment nog niet de kennis had om te doen wat je nu zou doen. Dat het anders gelopen is, dan je zou willen. Wanneer je nu in een situatie komt waar één van bovenstaande voorbeelden voorkomt, weet je wat je kunt doen om de uitkomst te veranderen. En dat is super.

Als mens zijnde groei je jouw hele leven. Je ontwikkelt je constant in de persoon die nét een beetje beter is dan de dag ervoor. En dat is prima, maar daar hoort ook bij dat je mag accepteren dat je ook niet alle wijsheid in pacht hebt en dat je soms ander gedrag vertoonde, dan je achteraf gewild had.

Wil je hulp een situatie uit het verleden te accepteren zoals deze is?

Aan het verleden kun je weinig meer veranderen. Ook die ene situatie niet. En dat kan lastig zijn. Wil je hulp bij het accepteren van de situatie, jouw aandeel erin en wil je de situatie verwerken?

Ik help je er graag bij. Met slechts één sessie kunnen we al heel ver komen. Leer jij jezelf weer te accepteren, op waarde te schatten én weet je waarom het goed is zoals het nu is. Zodat je weer verder kunt om jouw mooiste leven te leven.

Heb je interesse in een kennismaking? Je kunt geheel vrijblijvend en gratis een afspraak inplannen via deze link

Bericht delen?