Word je afgewezen? Omarm het!

Je bekijkt nu Word je afgewezen? Omarm het!
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Afgewezen worden is zo slecht nog niet

Afgewezen worden is natuurlijk nooit leuk. Het voelt of je faalt, of je niet goed genoeg bent. Toch is afwijzing niet iets om je voor te schamen: het is zelfs een cadeautje. Huh? Echt. Afgewezen worden is zo erg nog niet! Het biedt je de gelegenheid om verder te kijken, om iets te vinden wat nóg beter bij je past.

Wat lees je in deze blog?

Afwijzing bij het solliciteren naar een nieuwe baan

Afwijzing kan pijnlijk zijn. Je hebt je zinnen gezet op iets, bijvoorbeeld een nieuwe baan, en na een heel traject blijk je toch niet de ideale kandidaat te zijn. In de ogen van het bedrijf dan, tenminste. Als je je zinnen gezet hebt op iets, is het niet leuk om te horen dat ze jou niet kiezen. Dat zorgt ervoor dat je je niet goed genoeg voelt, dat je gefaald hebt.

Maar falen doe je niet als je afgewezen wordt. Het is juist een kans! Omarm dat je afgewezen wordt, hoe raar het ook klinkt. Wees er blij mee. Vraag wat het is dat de ander beter geschikt maakt voor deze baan, en doe wat met de terugkoppeling die je krijgt. Of zoek naar een baan die nóg beter bij je past.

Want als je eens terug denkt aan een moment waarop je iets écht graag wilde maar afgewezen werd, wat is daarna gebeurt? Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens een baan niet gekregen waar je wel naar uit keek. Toen je daarna een nieuwe baan vond, was je toen blij dat je de baan ervoor niet gekregen had omdat je hier veel beter op je plek zit?

afgewezen worden afwijzing

Dit was niet de juiste kans voor jou om te groeien

Veelal kun je terugkijken met een gevoel van vrede voor wat er gebeurd is, met geen enkele rancune. Op dat moment was de afwijzing erg vervelend, maar achteraf zie je wel in dat je nu beter af bent.

En dat is precies de reden om afwijzing te accepteren: er staat je iets beters te wachten. Iets mooiers, iets dat veel beter aansluit bij wie jij bent en waar je heen wilt. Je kunt het zelfs als een gunst zien dat je afgewezen bent. Het was jouw moment niet.

Vijf voordelen van afgewezen worden

Aan afgewezen worden zitten een aantal voordelen. Hou deze voordelen in gedachten, een volgende keer dat je afgewezen wordt. Er ligt iets moois in het verschiet!

De voordelen van afgewezen worden zijn onder meer..

  • Je krijgt de kans een nóg mooier nieuw pad in te slaan
  • Het motiveert ons om het nog beter te doen
  • Je leert er altijd iets van waar je jezelf weer in kunt ontwikkelen
  • Het zorgt ervoor dat je open blijft staan voor nieuwe kennis
  • Je krijgt de mogelijkheid opnieuw na te denken over de richting die je op wilt, was dit wel écht iets wat bij je past?

Afgewezen worden is zo slecht nog niet

Probeer de volgende keer dat je afgewezen wordt eens met een positieve blik terug te kijken naar wat er gebeurd is en maak voor jezelf de balans op: waarom is dit mis gegaan? Heb ik me er wel voldoende voor ingezet? Past het wel bij me? Wil ik verder op deze weg of heb ik nieuwe inzichten gekregen?

Door kritisch te evalueren krijg je een hoop antwoorden waar je jezelf weer mee kunt verbeteren. Op naar een versie 2.0 van jouw toekomst!

omgaan met afwijzing

Vind je het lastig om met afwijzing om te gaan?

Natuurlijk, afwijzing is vervelend. Maar onthoudt dat het niet aan jou ligt. Jij bent goed genoeg. De ander is gewoon niet klaar voor je. Of heeft een vervelende ervaring meegemaakt waardoor jij nét niet in het plaatje past. En dat geeft niet. Mensen mogen blij zijn met jou, als ze je afwijzen zegt dat meer over hen dan over jou.

Blijf jezelf en ga je niet in allerlei bochten wringen om te voldoen aan wat jij denkt dat het ideaalbeeld is. Want dat hou je op termijn niet vol. Jij bent goed genoeg zoals je bent!

Wil je ondersteuning bij het omgaan met tegenslag? Ik help je graag met het inzien van de situatie zoals ie is, zodat jij het een plekje kunt geven. Een single sessie is vaak voldoende. Plan jij ‘m in? Het is tijd om los te laten en verder te gaan!

Bericht delen?