Welke factoren dragen bij aan jouw geluksgevoel?

Je bekijkt nu Welke factoren dragen bij aan jouw geluksgevoel?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:12 minuten gelezen

Welke factoren dragen bij aan jouw geluk?

Jawel: het is onderzocht. Welke factoren dragen bij aan jouw geluk? De universiteit van Duke heeft een onderzoek gedaan en heeft de acht geluksfactoren geselecteerd, die het meeste bijdragen aan ons geluk. Ben je ook benieuwd welke dat zijn?

Geluksfactor 1: Geen wrok of achterdocht koesteren

Wrok koesteren of achterdocht hebben tegen bepaalde mensen of dingen die gebeurd zijn, zorgen er voor dat je altijd op je hoede bent. Dat je minder vertrouwen hebt in de mensen om je heen, dan je wellicht zou mogen hebben.

Wrok en achterdocht kunnen zorgen voor een onprettig gevoel, waarbij je telkens in een negatieve spiraal terecht komt qua gedachtes. Om jezelf meer geluk te gunnen, kun je het beste de ander vergeven. Of je het nu eens bent met wat er gebeurd is, of niet.

Door de ander te vergeven, vergeef je ook jezelf. En daardoor zal je wrok of achterdocht verdwijnen (of op z’n minst, minder worden!). En wanneer dat gebeurt, kun jij jouw leven met meer positiviteit leven. Kom maar op met dat geluk!

8 geluksfactoren

Geluksfactor 2: Stop met in het verleden leven

Wanneer jij constant bezig bent met het verleden, focus je jouw aandacht constant op dingen die je niet meer kunt veranderen. Zeker als het zaken zijn die je graag anders had gezien, is het teveel in het verleden leven niet fijn.

Als je teveel bezig blijft met fouten die in het verleden gemaakt zijn of dingen die toen verkeerd zijn gegaan, kun je in een depressie raken.

Mocht je merken dat je met jouw gedachten veel in het verleden zit, probeer dan terug te gaan naar het nu. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen en wees je heel bewust van alles om je heen: van de geluiden van auto’s tot de vogels die kwetteren en de invloed van het weer op jouw lichaam.

Op deze manier kom je snel terug naar het heden en is er even geen ruimte voor het verleden. Je zult merken dat je hierdoor rustiger wordt en weer met meer energie vooruit kunt kijken naar de toekomt. En het mooie is: de toekomst ligt nog open, hierin kun je alles bereiken wat je wilt! Als dat geen geluk is?

Geluksfactor 3: Stop alleen energie in dingen die je kunt veranderen

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat we ons ergeren aan dingen die buiten onze invloedsfeer liggen? En hoe vaak gebeurt het wel niet, dat er echt daadwerkelijk iets veranderd in deze dingen? Juist! Niet vaak.

Leg je focus daarom op zaken die je wél kunt beïnvloeden. Lees deze blog over de cirkel van invloed eens en zie hoe jij dit kunt inzetten voor het verhogen van jouw geluksgevoel!

De cirkel van invloed geluksgevoel verhogen

Geluksfactor 4: Blijf in contact met de mensen die je lief hebt

Door contact te blijven houden met vrienden en familie, voorkom je dat je in een sociaal isolement terecht komt. Natuurlijk, zo anno 2021 is het gezien alle Corona maatregelen lastig om ons sociale leven te blijven voortzetten zoals we gewend waren.

Maar denk aan de vorige geluksfactor: oefen jouw invloed uit op de dingen die je wél kunt beïnvloeden. Die avondklok ga jij niet kunnen afschaffen, hoe graag je dat ook wilt. Ga in plaats daarvan lekker dineren bij vrienden of familie: zo sla je meteen twee vliegen in één klap! Zo kun je toch genieten van de aanwezigheid van bekenden en blijf je onder de mensen.

Sociaal contact draagt bij aan het verminderen van stress en het zorgt er ook voor dat je minder teruggetrokken leeft. En beide punten dragen weer bij aan jouw geluk.

Geluksfactor 5: Blijf niet hangen in zelfmedelijden

Het kan zo makkelijk zijn om je te verbergen in zelfmedelijden, bijvoorbeeld omdat een situatie niet ging zoals jij het graag had gewild. Bah! Heel vervelend. Maar in plaats van te blijven hangen in deze situatie en telkens weer te herkauwen wat er gebeurt is, is het beter om jouw schouders er onder te zetten en de focus te verleggen naar de toekomst.

Natuurlijk, als er een vervelend iets heeft voorgevallen is dat nooit leuk. Maar wat kan je leren van deze situatie, en wat kun je doen om er voor te zorgen dat dit nooit meer voorkomt? Neem die leerpuntjes ter harte en doe er wat mee. Je zult zien dat dit echt bijdraagt aan jouw geluk en persoonlijke ontwikkeling.

Geluksfactor 6: Dien alleen de normen en waarden die jou dienen

Misschien heb je vanuit huis gewoontes, normen of waarden meegekregen die nu voor jou heel normaal zijn. Een simpel voorbeeld kan zijn dat je bijvoorbeeld je bord netjes leeg eet. Of dat je met twee woorden spreekt.

Toch kan het ook zo zijn dat je gewoontes hebt meegekregen, die op dit moment niet meer helemaal aansluiten bij wie jij als persoon bent. In de loop van de tijd is de tijdsgeest veranderd, de technologie verder ontwikkeld en zijn we als mensen anders met elkaar om gegaan.

Mochten er gewoontes zijn waarvan je merkt dat ze je tegen staan, ga dan eens onderzoeken waar dit aan ligt. Waarom voel je je niet prettig bij deze gewoontes, waarom voel je enige weerstand? Hoe komt dat? En wat zou voor jou prettiger voelen?

Wanneer je het besluit neemt om een gewoonte te veranderen, zul je zien dat je meer in jouw eigenwaarde komt te staan en dat je ook meer zelfvertrouwen en zelfrespect ontwikkeld. En dat zijn factoren die van invloed zijn op jouw geluk!

Geluksfactor 7: Verwacht niet teveel van jezelf

Ik heb het er al vaker over gehad: Vaak zijn we veel strenger voor onszelf dan voor de mensen om ons heen. En dat streng zijn kan bijdragen aan een negatief zelfbeeld, verminderd zelfvertrouwen en uiteindelijk kan dit zelfs voor depressie zorgen. Nergens voor nodig, wanneer je zaken wat relativeert voor jezelf.

Als jij een hoge verwachting van jezelf hebt maar deze niet waar kunt maken, is er een verschil tussen de capaciteiten die je op dit moment bezit en de bekwaamheid die je van jezelf verwacht. Hierdoor kun je een gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent, dat jouw capaciteiten ontoereikend zijn. 

wat zijn geluksfactoren hoe meer geluk in leven

En dat is zonde.

Het is beter om te kijken wat jouw doelen zijn en hoe je deze wilt gaan bereiken. Kleine stapjes tegelijk, de trap spring je ook niet in één keer omhoog! Aan het eind van deze training leer je een heel duidelijk stappenplan hoe je dit het beste in de praktijk kunt brengen.

Geluksfactor 8: Geloof in iets wat groter is dan jezelf

Mensen die alleen in zichzelf geloven en egoïstisch of egocentrisch in het leven staan, zijn vaak minder gelukkig dan de mensen die een doel hebben in het leven. Dit omdat ze veelal alleen aan zichzelf denken en zich slecht kunnen verplaatsen in andere personen.

Wanneer mensen een doel in het leven hebben of een “why” hebben, een reden waarom ze dingen doen, zie je al snel dat mensen veel meer voor elkaar krijgen en veel positiever in het leven staan dan mensen die dat niet hebben. Het draagt daadwerkelijk sterk bij aan jouw geluksgevoel.

Geloven in iets wat groter is dan jezelf, kan bijvoorbeeld het doel zijn waar je het voor doet. Dat je bijvoorbeeld gelooft in het resultaat wat je wilt behalen. Of het kan jouw gezin zijn, die je een onbezorgde toekomst wilt geven. Jouw “why”, jouw motivatie en drive, ligt dan bij hen.

Welk geloof en in wat heb jij, dat bijdraagt aan een gelukkiger leven?

Geluksfactor wat brengt geluksgevoel

Vastlopen in geluksgevoelens

Het kan heel goed zo zijn, dat je het lastig vindt om jouw geluk te definiëren. Of om het binnen je zelf te zoeken, in plaats van bij anderen. En dat geeft niet, dat is normaal. Als mens zijnde meten we onszelf graag met anderen: ook ons geluk. We leggen onszelf constant tegen de meetlat, waarbij we ons vergelijken met wat anderen bereikt hebben.

Maar is dat ook fair om te doen, of draagt dat juist bij aan een negatiever zelfbeeld? Jezelf constant vergelijken met anderen is best vermoeiend. En uiteindelijk word je er ook niet gelukkiger door. We vergeten namelijk nog wel eens, dat het geluk van een ander dat we zien ook een lange weg kende, voordat dit er eindelijk was.

En op zich is dat ook logisch, want de inspanningen die iemand levert, worden vaak niet gedeeld. Niet persoonlijk, maar ook niet op social media. En hierdoor kun je het gevoel krijgen dat jij minder bent dan een ander, wanneer je jezelf vergelijkt met de wereld om jezelf heen.

Nu is een mooi moment om daarmee te stoppen! Wat dacht je er van, dat we onszelf alleen met onszelf gaan vergelijken, wanneer we daar behoefte aan hebben? Kijk eens naar waar je een jaar geleden stond, en neem dat als vergelijkingsmateriaal. Wel zo fair richting jezelf 😉

Een extra factor die bijdraagt aan geluk: Geloof in jezelf!

Wanneer jij gelooft in jezelf, kun je de hele wereld aan. En dat draagt bij aan jouw geluksgevoel. Wanneer je je sterk en krachtig voelt, zul je meer bereiken dan wanneer je de focus buiten jezelf legt en jouw geluk laat afhangen van anderen.

Kijk eens wat je hierin nog kunt veranderen voor jezelf en ga hier mee aan de slag. Dat ben je waard!

Wil jij hulp bij het oplossen van uitdagingen waar je mee rond loopt?

Als jij uitdagingen hebt die jouw geluk tegen houden, kunnen we daar tijdens een coachingstraject samen naar kijken. We kunnen alle vlakken waar het nog niet helemaal goed zit, doornemen om zodoende ervoor te zorgen dat jij de beste & meest krachtige versie van jezelf wordt, die zich door niets of niemand laat tegenhouden.

Intuïtieve coaching is hier een zeer krachtige vorm van coaching voor. In een één op één sessie, digitaal en vertrouwd vanuit jouw eigen omgeving, zul je stap voor stap werken aan de punten die jouw geluk op dit moment nog in de weg staan.

Mocht je hierin interesse hebben, is het Groei & Bloei pakket of het Succes op alle vlakken van jouw leven pakket heel geschikt om jezelf verder te ontwikkelen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, ik sta je graag te woord tijdens een gratis kennismakingssessie. Spreken we elkaar snel?

Bericht delen?