Wees dankbaar voor de kleine momentjes van geluk

Je bekijkt nu Wees dankbaar voor de kleine momentjes van geluk
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Wees dankbaar voor de kleine momentjes van geluk

Vaak lopen we over van dingen die we moeten doen. Drukte op het werk, naar huis racen en snel boodschappen doen, koken, sport.. We worden vaak geleefd in plaats van dat we om ons heen kijken en genieten van wat er gebeurt. Er is altijd wel iets in de nabije toekomst wat we moeten, waar we rekening mee moeten houden. Dankbaarheid kan er voor zorgen dat je dichter bij je zelf komt te staan. Dat je meer geniet van het leven in het nu, in plaats van dat je je haast naar het volgende moment waarin je iets moet.

Een gehaast leven is prima, maar waarschijnlijk niet iets waar je je gelukkiger door voelt. Je voelt je gestrest of je voelt je alsof je achter de feiten aanloopt. Natuurlijk is het geen probleem om een drukke agenda te hebben, zolang je ook tijd neemt om te genieten van wat er nu gebeurt.

Vergroot je geluksgevoel door het tonen van dankbaarheid

Het tonen van dankbaarheid kan je helpen om jouw geluksgevoel te vergroten. Je hoeft dankbaarheid niet alleen te tonen wanneer je iets krijgt van iemand. Probeer eens dankbaar te zijn voor de kleine momenten op een dag.

Wanneer ik op Amsterdam Centraal het perron verlaat via de roltrap en er staat een man voor me met een kind in z’n armen die naar me lacht, kan ik me daar ontzettend dankbaar voor voelen. Wanneer ik over straat loop en de zon breekt door de wolken, brengt dat een lach op m’n gezicht. Ik ben dankbaar voor deze kleine momentjes. Het zorgt voor mij voor een verhoogd geluksgevoel.

Wees elke dag een paar minuten dankbaar voor wat er is

Probeer elke dag een paar minuutjes te vinden, waarop je nadenkt over wat er die dag of die week gebeurt is of welke dingen je nog op de agenda hebt staan.

Denk aan de momenten waar je blij van werd, en wees er dankbaar voor. Dit kan een klein moment zijn zoals de wind die door de bomen waait, of een heerlijk kopje thee wanneer je thuis komt en even op de bank mag zitten om er van te genieten voor je verder gaat met de hectiek van de dag. Wees blij om dit kleine momentje van geluk.

Door het tonen van dankbaarheid voor de kleine momentjes om je heen, zorg je er voor dat je energiefrequentie verhoogd wordt en in een positieve staat komt of blijft. Het goede gevoel dat je er bij krijgt, zorgt ervoor dat je de beslissingen die je daarna neemt met meer gemak en meer liefde kunt maken. Meer lezen kan in deze Engelstalige onderzoeksresultaten.

dankbaar kleine momenten positief verschil

Wat gebeurt er als je dankbaarheid toont?

Wanneer je net vijf minuten hebt stilgestaan bij de kleine dingen waar je dankbaar voor bent en er gebeurt daarna iets minder leuks, zul je merken dat je vanuit een fijnere emotie reageert. Je bent misschien niet meteen boos maar haalt je schouders op en denkt “ach, dat kan gebeuren. Komt wel weer goed”. Het zorgt ervoor dat je zelf in een fijnere energie zit, waardoor dingen makkelijker voor je zullen gaan.

Ik ben me bewust van het nu en de kleine dingen die een verschil kunnen maken. Inmiddels is het voor mij een gewoonte geworden om even dankbaar te zijn. Laatst zat ik in de auto, luisterend naar een zelfontwikkelingsboek. Met een minuut of vijf zou ik thuis zijn. Ik zag dat mijn batterij nog maar 4% was.

Meteen kwam er een gedachte bij me op: “nou, dat is mooi! Dan red ik het precies tot dat ik thuis ben!” Daar moest ik meteen daarna om lachen, want een aantal maanden terug zou ik gedacht hebben “Jeetje, al bijna leeg? Straks kan ik niet meer bellen! Ik moet nu stoppen met luisteren en niets meer met die telefoon doen. Wat als ik die 4% nodig heb?” Door het tonen van dankbaarheid heeft er bij mij een shift plaats gevonden die ervoor zorgt dat ik veel positiever in het leven sta.

Maak van dankbaarheid een dagelijkse routine

Door dankbaarheid dagelijkse routine te maken, hoef je minder op te boksen tegen de uitdagingen die op je pad komen. Je kunt er makkelijker mee om gaan en wordt daardoor een gelukkiger mens. En dat merk niet alleen jij, maar ook de mensen om je heen. Je straalt het uit. En dat heeft weer een positief effect op hun manier van reageren en communiceren.

Wanneer je het lastig vindt om een momentje te vinden om stil te staan bij waar je je dankbaar voor voelt, kan het helpen een meditatie te doen die je hier doorheen leidt. Probeer deze vijf minuten meditatie van Tony Robbins eens en zie wat het voor je doet.

Bericht delen?