Wat wil je nou eigenlijk écht?

Je bekijkt nu Wat wil je nou eigenlijk écht?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Wat wil je nou eigenlijk écht?

Het leven gebeurt terwijl je druk bent met andere dingen, terwijl je reageert op gebeurtenissen om je heen en je nadenkt over wat er morgen moet gebeuren. Voor je het weet doe je een uitspraak als “jeetje, is het alweer september? Wat gaat de tijd toch snel!” Wanneer je op dat moment terug kijkt naar de goede voornemens die je voor dit jaar gemaakt hebt, zie je dat er nog niet veel gerealiseerd zijn. Time flies!

De uitspraak “het leven gebeurt terwijl je andere plannen maakt” is heel toepasselijk. Voor je het weet is er een jaar voorbij en denk je na over of de voornemens voor dit jaar, ook de voornemens voor volgend jaar kunnen worden. En op zich is daar helemaal niets mis mee.

Maar wat wil je nou eigenlijk écht? Wat zijn jouw dromen en doelen, welke goede voornemens wil je nu toch echt eens werkelijkheid laten worden?

Aan jezelf denken is niet egoïstisch

Bij deze vragen staan we wel eens stil, maar vaak niet heel erg lang. Voor we het weten gaan we weer op in de waan van de dag: doen we geconcentreerd de was, koken we de warme maaltijd en gaan we naar de sportschool.

Neem eens wat tijd om stil te staan bij wat je écht wilt. Een kwartiertje per dag, een uurtje per week. Die tijd kun je vast wel vrij maken voor jezelf. Dat is niet egoïstisch, dat is juist heel erg fijn om te doen!

Wat wil ik echt doelen bereiken

Neem wat tijd voor jezelf

Wanneer je wat tijd neemt voor jezelf, kun je nadenken over dingen die je nog wilt bereiken. Over welke kant je op wilt. Waar krijg jij een big smile van op jouw gezicht, waar wordt je warm van? Door hier bij stil te staan, zul je bewust en onbewust meer acties ondernemen die jou in de richting van jouw droomdoel brengen.

Het effect dat je hierdoor krijgt, is niet alleen dat je zelf meer plezier en geluk beleeft doordat je blij wordt van waar je je mee bezig bent of met wat je binnenkort zult bereiken. Ook de mensen om je heen worden hier blij en gelukkig van. Je straalt uit dat je blij bent, dat heeft z’n weerslag op anderen. Als je het zo bekijkt, is aan jezelf denken misschien soms zelfs wel het tegenovergestelde van egoïstisch 😉

Hoe weet je wat je wilt?

Neem eens de tijd om rustig te gaan zitten in een omgeving waar je blij van wordt. Dat kan op de bank zijn, in bad, of op een bankje in het park. Zolang jij je er prettig voelt, is het goed.

Denk eens na over de volgende dingen. En leg jezelf geen druk op. Als je het even niet weet, is dat ook goed. Je hoeft ook niet alle vragen die ene keer te beantwoorden. Je mag er prima even over nadenken en er later op terugkomen. Het heeft geen haast: jouw leven duurt nog langer dan alleen vandaag. Neem de tijd!

  • Waar wordt je blij van?
  • Wanneer ben je helemaal in jouw element?
  • Waar krijg je veel energie van?
  • Hoe voel je je op deze momenten?
  • Zou je je verder willen ontwikkelen in (één van deze) dingen?
  • Wat heb je er voor nodig om nóg beter te worden?
  • Hoe zou je dat kunnen realiseren?

Wanneer je op deze manier kijkt naar wat je wilt of waar je blij van wordt, zul je merken dat zich langzaam aan een heel plan ontvouwt. Dat dit je helpt om te bepalen wat je nou eigenlijk écht wilt. En hoe je dit kunt bereiken.

De volgende stap in het bereiken van jouw doelen

De volgende stap is het om ook echt stappen te gaan ondernemen. Maak wat tijd voor jezelf vrij, als is het maar een uurtje in de twee weken, om te gaan werken aan wat je bij de vorige vragen hebt opgeschreven. Zoek tijdens dit uurtje bijvoorbeeld naar een leuke cursus in de buurt om jouw talenknobbel verder te ontwikkelen, te leren schilderen of neem zangles. Ook kijken naar welke kookclubs er in de buurt zijn is een prima idee. Zolang je er maar plezier aan beleeft!

Wanneer je bezig bent met de volgende stap, kun je nadenken over wat je hierna wilt bereiken. Welke kleine stap zal er voor zorgen dat je nóg meer plezier beleeft aan jouw hobby? Dat je nog gelukkiger wordt? Hou dit in gedachten! Want voor je het weet, ga je van zangles naar theater optredens met de lokale vereniging naar grote musical optredens door heel Nederland. Het enige wat je tegenhoudt om jouw doel te bereiken, is dat je niet groot genoeg denkt. Alles wat je kunt bedenken, kun je ook waar maken!

Hulp bij het vaststellen van jouw dromen

Vind je het lastig om te bepalen wat je graag wilt bereiken, omdat je gewend bent jezelf weg te cijferen? Omdat je jezelf in dienst stelt van anderen, in plaats van dat je tijd maakt om naar jouw dromen te kijken?

Dat kan een perfecte reden zijn om een coachingssessie in te plannen! In een sessie gaan we kijken naar waarom jij jezelf belemmert en wat je kunt doen om jezelf meer op de eerste plek te zetten.

Ook kijken we naar welke beperkende overtuigingen je (onbewust) hebt, die er voor zorgen dat je altijd eerst om anderen denkt in plaats van aan jezelf.

Aan het eind van de sessie zul je zien dat er een last van jouw schouders gevallen is. Dat je je een stuk lichter en blijer voelt en dat je concreet weet welke kant je op wilt, en welke stappen je daarvoor kunt ondernemen.

Interesse? Plan hier jouw individuele sessie intuïtieve coaching in!

 

Bericht delen?