Wat vandaag normaal is, is morgen onacceptabel

Je bekijkt nu Wat vandaag normaal is, is morgen onacceptabel
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Wat vandaag normaal is, is morgen onacceptabel

Tijden veranderen: zo ook wat we doen (en soms ook laten). Denk maar eens aan sigaretten: vroeger was het normaal om te roken in restaurants en daarvoor zelfs om bekertjes met sigaretten op tafel aan te bieden bij verjaardagen. Toen was dat volstrekt normaal, nu is het onacceptabel.

Probeer in een restaurant maar eens een peuk op te steken nadat je klaar bent met de maaltijd: waarschijnlijk krijg je een hele boel boze blikken van andere gasten en komt er meteen iemand van de bediening aangesneld om je een standje te geven.

Als je nog verder terug kijkt kom je er achter dat het vroeger zelfs normaal was om je baby in een kooi te doen en deze kooi uit het raam te hangen. Terwijl moeder bezig was met het huishouden kreeg babylief voldoende frisse lucht binnen. Tegenwoordig kun je je dit niet meer voorstellen en staat er binnen no-time politie op de stoep als je dit probeert.

vroeger normaal nu onacceptabel

Tijden veranderen. Ook wat normaal is.

Wat als normaal gezien wordt, veranderd met de tijd. Denk maar eens aan de kleding die je vroeger aan had: waarschijnlijk heb je er wel eens een opmerking over gemaakt richting je ouders. “Mam, hoe kón je me er zo bij laten lopen. Het ziet er toch niet uit?!” En toch was dat toen mode en was je voor die tijd hartstikke hip.

Natuurlijk weet je dat wel, maar voor je gevoel zou je het zelf anders gedaan hebben. Met de kennis van nu lijkt dat makkelijk, maar die kennis was er destijds misschien nog niet.

Of was niet belangrijk genoeg en hadden andere dingen prioriteit: roken werd wellicht gezien als gezellig, als een sociale bezigheid, als echte luxe. Het huishouden was in de jaren ’20 en ’30 nog niet zo makkelijk, veel ging nog met de hand en dus had je geen tijd om een rondje buiten te wandelen met de kleine.

En die kleding die jij vroeger aan had? Ach.. Laten we zeggen dat we blij zijn dat de mode na verloop van tijd veranderd 😊

Relativeren is een kunst

Deze drie voorbeelden zijn makkelijk te relativeren. Je snapt de gedachte die de mensen destijds gehad hebben en kunt begrijpen dat het op die manier ging. Ook al ben je het er misschien niet meer mee eens, omdat we nu nieuwe inzichten hebben en daardoor andere keuzes zouden maken.

En dat is precies het punt. We hebben vandaag de dag andere kennis, waardoor we nieuwe inzichten hebben en dingen anders doen. Daardoor kunnen we zaken relativeren.

Toch lijkt het wel een kunst om dingen die je zelf gedaan hebt te relativeren.

We zijn altijd streng voor onszelf, zelfs wanneer we kunnen begrijpen dat kleine kinderen vroeger in een kooi uit het raam gehangen worden.

Is dat niet een beetje cru?

Soms hoef je niet streng voor jezelf te zijn: relativeer wat je hebt gedaan

Want we kunnen heel goed begrijpen waarom sommige dingen in het verleden normaal waren, maar onze eigen keuzes: daar zijn we streng in. Die hadden we anders moeten doen. Terwijl we vroeger ook niet alle kennis hadden die we nu hebben.

Hier ligt een punt waar we onszelf nog kunnen ontwikkelen, waar we als het ware nog “in het reine” kunnen komen met jezelf. Zodat je zonder wrok of wroeging terug kunt kijken naar de keuzes die je gemaakt hebt. Want op dat moment handelde je naar eer en geweten, met de kennis die je had.

Misschien is het tijd om jezelf te vergeven en te gaan voor jouw geluk.

Jouw verleden kun je niet meer veranderen: invloed op jouw toekomst heb je wél

Er is een reden dat de achteruitkijkspiegel in de auto kleiner is dan de voorruit: de toekomst is belangrijker dan het verleden. Probeer je daar dan ook op te focussen, hoe jouw ego je ook (onbewust) probeert te beïnvloeden.

Je verleden heeft je gevormd tot wie je bent, het zegt niets over wat je in de toekomst nog kunt bereiken. De toekomst staat wagenwijd voor je open!

Wil je zelf bepalen hoe jouw toekomst er uit komt te zien maar weet je niet zo goed hoe je dat aan kunt pakken? Deze training helpt je helder te krijgen hoe jouw droomleven er uit ziet en hoe je die met ease & flow kunt manifesteren!

Bericht delen?