Wat kun jij jezelf vergeven?

Je bekijkt nu Wat kun jij jezelf vergeven?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Wat kun jij jezelf vergeven?

Jezelf vergeven.. Dat klinkt raar. Waarom zou je jezelf iets vergeven? Vergeving is iets wat je anderen schenkt. Iets dat je doet als je niet meer boos bent. Toch? In zekere zin klopt dat. Toch kun je ook jezelf vergeven. Dat is zelfs nóg krachtiger dan wanneer je een ander vergeeft!

Jezelf vergeven maakt je leven mooier

Wat doet vergeving met iemand?

Vergeving schenken is één van de meest krachtige dingen die je kunt doen. Je geeft daarmee aan dat je de ander niet meer verantwoordelijk houdt voor zijn of haar daden, of je het er nou mee eens bent of niet.

Door te vergeven geef je aan dat het tijd is om vooruit te kijken en het verleden te laten voor wat het is. Het creëert vrijheid en loslaten, vooruit kunnen kijken. Kun je je voorstellen wat voor opluchting dit een ander kan geven?

Jezelf vergeven (b)lijkt lastig te zijn

Jezelf vergeven is niet iets wat je snel doet, of wat überhaupt in je opkomt. Vergeven is iets wat je doet bij anderen, niet bij jezelf. Maar waarom zou je zo streng zijn voor jezelf? Verdien jij het dan niet om met een schone lei vooruit te kijken?

De meest kritische toeschouwer in jouw leven ben je zelf. Wees ook eens mild voor jezelf en vergeef jezelf de dingen waar je niets meer aan kunt veranderen. Je zult zien dat jouw leven daarna positief veranderd. Het lijkt lastig om jezelf te vergeven, maar dat is het niet.

Het verleden kan niet meer veranderd worden, en vergeving zorgt ervoor dat je niet meer met wrok terug blijft kijken maar dat je met volle kracht vooruit kunt.

Elk moment is een nieuw begin

Je hoeft niet te wachten tot 1 januari om goede voornemens te maken om dingen te veranderen. Zo hoef je ook niet alleen maar anderen te vergeven voor dingen die zij gedaan hebben.

Je kunt jezelf op elk moment vergeven voor dingen die je blijven achtervolgen, waarvan je vindt dat je het anders had moeten doen. Je kunt er op dit manier niets meer aan veranderen, behalve de manier waarop je naar de situatie kijkt.

Wat doet jezelf vergeven met je?

Als je jezelf vergeeft voor iets wat in het verleden gebeurd is, kom je los van die situatie. Je maakt ruimte in jouw gedachten en energieveld om je te richten op andere dingen, die wél belangrijk zijn in jouw leven. Dingen die je nog kunt veranderen. Zie het als een nieuwe vrijheid om fris te beginnen.

Door deze nieuwe vrijheid te aanvaarden, zul je merken dat je positiever in jouw schoenen komt te staan. Dat je hebt geleerd en gereflecteerd, en het een volgende keer anders zou doen. Jezelf vergeven betekend niet dat je het vergeet, maar dat je accepteert dat het niet anders is. Ongeacht wat je nu anders zou doen.

Het loslaten van de situatie zorgt ervoor dat je zonder wrok vooruit kunt. Dat je beseft dat het leven vóór jou gebeurt, en niet tegen jou of met jou. Nelson Mandela zei: “Wrok is als vergif drinken en dan hopen dat het je vijanden zal doden.” Dat gaat nooit gebeuren.. Vergeef jezelf en laat het los. Kijk vooruit, naar de nieuwe dag. Dat ben je waard.

Wat kun jij jezelf vandaag vergeven?

Welke dingen of situaties neem jij jezelf nog steeds kwalijk? Wat kun jij jezelf vergeven en loslaten, zodat je vandaag een gevoel van vrijheid kunt ervaren en met een positieve blik aan de toekomst kunt werken?

Alles wat in je op komt is goed. Zelfs de kleine dingen. Jezelf vergeven hoeft niet perse meteen groot te zijn. Ook kleine dingen die je jezelf kwalijk blijft nemen, kunnen je belemmeren in het leven van een positief leven.

Hoe vergeef je jezelf?

Hoe vergeef je jezelf

Schrijf vandaag eens iets op wat jij jezelf wilt vergeven. Maak een prop van het papier en ga er op dansen of steek het in de brand, verscheur en versnipper het vel papier in kleine stukjes en zeg in de spiegel tegen jezelf dat je het jezelf vergeeft.

Dat je op dat moment gehandeld hebt zoals jij dacht dat juist was en dat je met de inzichten die je nu hebt het misschien anders gedaan zou hebben, maar dat kun je je jongere zelf niet kwalijk nemen. Toen had je deze inzichten nog niet.

Realiseer je dat je in het nu leeft en alleen maar kan leren van het verleden, het maakt je een sterker en krachtiger persoon. Zonder de ervaringen die je gehad hebt, zou je niet de fijne persoon zijn die je nu bent!

Lukt het je niet om jezelf helemaal te vergeven?

Soms is het lastig om jezelf helemaal te vergeven. Er blijven kleine gedachtes boven drijven, die er voor zorgen dat je toch met een onprettig gevoel blijft terugdenken. Of je dat nu wilt of niet.

In zo’n geval kan een intuïtieve coachingssessie met mij voor een enorme breakthrough zorgen, waarbij je in één keer tien stappen vooruit maakt. Samen kijken we naar wat je dwars zat. Hierbij hoef je niet de diepte in, een omschrijving van de situatie is voldoende.

Ik kijk met je mee naar de waarheid zoals deze op het moment was en integreer de waarheid in jouw nu. Ik laat je zien waarom je geen wrok meer hoeft te koesteren en niet boos meer hoeft te zijn, zodat je weer jouw mooiste leven kunt leven!

Heb je interesse in een coachingssessie? Kijk hier wat ik voor jou kan betekenen!

Bericht delen?