Wat kun je leren van een negatieve gebeurtenis?

Je bekijkt nu Wat kun je leren van een negatieve gebeurtenis?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Zit er ook iets positiefs in een negatieve gebeurtenis?

Shit! Na nog geen vier weken opvang geeft de gastouder aan dat ze niet door wil gaan met de opvang van onze dochter. Die zag ik even niet aankomen. De reden? Ze heeft geen klik met me. Ik heb haar met open mond zitten aanstaren. Wat zeg je nou? Is dat zo belangrijk dan voor de opvang van een baby, als je die de hele dag ziet en mij maar drie minuten per dag?

Voorbeelden kon ze me niet noemen. Ik heb aangegeven dat ik nu niet normaal kon reageren en ben weggelopen. Wat een bijzondere situatie. Dat kwam even rauw op m’n dak vallen. Beste vriendinnen hoeven we in mijn ogen niet te worden: ik zie een relatie met een gastouder als puur zakelijk. Lijkt mij de juiste benadering, maar blijkbaar ben ik daarmee niet toegankelijk genoeg.

Bijna meteen schiet je in de stress: hoe moet het dan met dochterlief? Ik moet gewoon werken. Wat een lastige situatie. Ik heb 26 weken gedaan over het vinden van een gastouder, nu moet dochter over twee weken al stoppen. Gelukkig hebben we nog 6 weken de tijd want de zomervakantie volgt op de twee weken. Toch is het weinig tijd als je je bedenkt dat we daarvoor 26 weken over het vinden van een gastouder gedaan hebben.

Hoe ga je om met zo’n negatieve gebeurtenis?

Zo’n negatieve gebeurtenis als deze kan veel impact hebben: opeens zie je de directe toekomst in duigen vallen. Je denkt dat je het eindelijk geregeld hebt, en goed geregeld hebt. En dan gebeurt er iets waardoor je weer helemaal opnieuw kunt beginnen.

Omgaan met tegenslag is niet altijd even makkelijk. Het is heel natuurlijk om verdrietig en boos te zijn, om de (in dit geval) gastouder figuurlijk te vervloeken en overal tegen aan te willen schoppen.

Waarom overkomt jou dit? Wat heb jij gedaan om dit te verdienen? Toch is die slachtofferrol nergens goed voor. Sterker nog, je hebt er alleen jezelf maar mee.

In een negatieve situatie als deze kun je twee dingen doen:

  • Bij de pakken neer zitten, het gastouderbureau bellen en verwachten dat zij nieuwe opvang regelen
  • Zelf actie ondernemen en zorgen dat je er alles aan doet om weer een veilige en vertrouwde omgeving voor dochterlief te scheppen, waarin jij aan jouw verplichtingen op het werk kunt voldoen
omgaan met negatieve gebeurtenis

Onderneem actie om de negatieve situatie te veranderen in iets positiefs

In dit geval heb ik uiteraard meteen actie ondernomen. Alle vier de gastouders die ik nog in mijn telefoon had staan, heb ik direct een appje gestuurd of ze nog plek hadden. Ook heb ik een kinderdagverblijf aangeschreven of zij nog plek hebben.

Ik heb twee bureau’s ingeschakeld om op zoek te gaan naar een vervangende gastouder. Ik heb met mijn werk overlegd of ik ruimte mag in mijn werktijden, mocht het nodig zijn om wat te schuiven gezien mijn ervaring met het vinden van een gastouder in het verleden.

Meteen de ochtend na het slecht nieuws gesprek heb ik alle mogelijke manieren om een vervangende plek voor dochterlief te vinden, ingezet. Ook een tante is in de pen geklommen om me te helpen nieuwe opvang te vinden. Voor nu kan ik niets anders doen dan afwachten tot ik reacties terug krijg.

Evaluatie van de situatie

Op de dag nadat m’n zekerheid van opvang wegviel, kreeg ik een inzicht. Als de gastouder het zo belangrijk vind dat ze een klik met mij heeft, dat ze dat zelfs boven de band met mijn dochter stelt (die ze 9,5 uur per dag ziet en mij maar een paar minuten), dan is mijn dochter daar ook niet op de juiste plek.

Als ze mij niet aanspreekt op wat er speelt en meteen zo in de stress schiet dat ze het gastouderschap opzegt, dan kan ze van mijn dochter nooit een sterke en mondige dame maken. En dat wil ik. Ik wil geen dochter die zich alleen maar dienstbaar opstelt en zich niet uit durft te spreken. Die de klik met een ander belangrijker vindt dan opkomen voor haar eigen mening.

Want ik denk dat er meer speelt dan alleen geen klik hebben. In mijn ogen is dat een bijzondere reden om je inkomsten van 28,5 uur werk per week overboord te gooien. Ik denk dat deze gastouder het lastig vind om te communiceren, haar gevoelens opkropt en dat ze het er dan in één keer uitgooit op een manier die heel extreem is. In dit geval dus het beëindigen van het contract.

En nu? Twee dagen later vind ik het alleen maar heel verdrietig voor haar. Ik gok dat ze een jaar of 45 is. Stel dat ze dit al haar hele leven zo oppakt: hoeveel mooie kansen en ontwikkelingen heeft ze dan al wel niet gemist omdat ze zich niet durft uit te spreken?

En met dat idee in m’n achterhoofd ben ik een stuk milder.

Draai de negatieve gebeurtenis om naar iets dat in je voordeel werkt

Door het ondernemen van actie, in dit geval nadenken over hoe ik de opvang voor dochterlief kan inrichten en het ook nog beter voor mezelf werkt, kan ik eigenlijk alleen maar verbeteren. Ik kan een gastouder vinden die meer bij mijn stijl van opvoeden en manier van leven past. Ook al wordt dat niet makkelijk en heb ik nog maar een paar weken, het komt vast wel op z’n pootjes terecht.

positieve uit negatieve situatie halen

En zo kun jij ook naar een negatieve gebeurtenis kijken: hoe kun je dit in je voordeel laten werken? Hoe kun je er voor zorgen, dat de situatie een soort 2.0 situatie wordt, waarin alles beter aansluit op wie jij bent en welke kant je op wilt?

Zolang je dit in gedachten houdt, zul je zien dat je je positief ontwikkelt. En dat omgaan met tegenslang en vervelende situaties eigenlijk alleen maar hele mooie dingen kan brengen.

Wil jij de positieve kant inzien en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken?

Het kan lastig zijn om op het moment zelf om te gaan met de tegenslag die je meemaakt. Het lijkt net of je er nooit uit komt, ondanks dat je hulp krijgt van bekenden & familie en dat je het écht wel probeert.

In zo’n geval is het goed hulp te zoeken bij een professional, die je helpt om anders naar de situatie te kijken en je ondersteuning biedt om weer uit het dal te klimmen. Die je helpt om te relativeren en misschien nét iets meer tegen je durft te zeggen, omdat de professional je niet persoonlijk kent.

Hulp zoeken helpt je grote stappen vooruit in maar weinig tijd. Ook bij het omgaan met tegenslag. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Plan via de agenda een kennismakingsgesprek in om door te nemen hoe ik jou kan helpen!

Bericht delen?