Wat kun je doen aan jouw angst?

Je bekijkt nu Wat kun je doen aan jouw angst?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Wat kun je doen aan jouw angst?

Soms gebeurt er zo veel in de wereld om je heen, dat het lastig is om positief te blijven. Het lijkt of alles mis gaat, of alles gaat zoals je dat nou juist niet wil. Of had verwacht. Dat kan je bang maken. Denk maar aan Rusland die rare streken uithaalt, de cryptokoers die onderuit dondert of aan iemand met wie je opeens ruzie hebt, terwijl je niet begrijpt waarom. Deze dingen kunnen er voor zorgen dat je in angst leeft, dat je bang bent.

Wat lees je in deze blog?

Twee basisemoties: liefde en angst

Er zijn twee emoties waar alle dingen die je doet en voelt terug naar te herleiden zijn: liefde en angst. Als jij meemaakt dat je ruzie hebt, kan het zijn dat je angst hebt voor wat komen gaat, hoe iemand gaat reageren.

Je zult daardoor andere keuzes maken, dan wanneer je zou handelen uit liefde. Dan zou je diegene wellicht een knuffel en schouderklop geven en zeggen dat ie zich niet zo druk moet maken.

Als je uit angst handelt kun je bijvoorbeeld in je schulp kruipen en dichtklappen. Niets meer zeggen en het op z’n beloop laten gaan, afwachtend voor wat komen gaat. Angst houdt je tegen om de stappen te nemen die je eigenlijk wilt nemen om jouw doelen te bereiken: in dit geval weer een fijne vriendschap.

Wees je eens bewust hoe jij handelt, vanuit welke basisemotie jij reageert. Handel je vanuit angst of liefde, en is dat ook wat je wilt? Hoe kun je jouw reactie afstemmen op wat je wilt voelen en hoe je wilt zijn? Neem daar gerust de tijd voor, je hoeft niet altijd binnen een paar minuten te reageren via whatsapp. Iets later is ook prima.

Ligt het binnen jouw cirkel van invloed?

Naast dat je je af kunt vragen of je vanuit liefde of angst reageert, kun je er ook bij stilstaan of het binnen jouw cirkel van invloed ligt.

Er zijn dingen die je kunt beïnvloeden en dingen waar je maar weinig invloed op hebt, ondanks dat je je wel betrokken voelt. De cirkel van invloed maakt duidelijk hoe jouw invloed precies werkt.

De-cirkel-van-invloed angst hebben

Een voorbeeld: jouw crypto-investering halveert

Stel je voor dat je € 1000 hebt geïnvesteerd in crypto. Het kan zomaar zo zijn, dat de waarde van jouw crypto een week later gezakt is naar € 500. Ouch! Die zag je even niet aankomen en je voelt je hier beroerd door. Dat is begrijpelijk.

Toch is er in deze situatie niet zoveel wat je kunt doen. Je kunt er niet eigenhandig voor zorgen dat de koers verdubbeld, al zou het natuurlijk wel fijn zijn. Wat je wel kunt doen, is afwachten. En geduld hebben, ook al is dat lastig. Met de tijd komt de koers waarschijnlijk weer terug op waarde, al kan het even duren. Alleen dit afwachten tot de koers herstelt ligt binnen jouw invloed. Of verkopen, maar of dat nou zo’n slimme zet is.. 😉

Laat het los

Alles wat niet in jouw cirkel van invloed of wellicht betrokkenheid ligt, kun je het beste loslaten. Je kunt de wereld niet veranderen: alleen de manier waarop je naar de wereld kijkt. Kijk je vanuit angst? Probeer dit om te draaien naar liefde.

Probeer jij dingen te veranderen die buiten jouw cirkel van invloed liggen? Kijk dan eens of je dit kan opdraaien naar een klein stapje dat wél binnen jouw cirkel van invloed ligt.

De peak state! Jouw hulp voor zelfvertrouwen

Een peak state is niets meer en minder dan een blije staat van zijn, waarin je hoog in je energie zit en vol zelfvertrouwen bent. Als je vanuit een peak state handelt, handel je vanuit liefde voor jezelf. En liefde? Dat is nou nét de basisemotie die tegenover angst staat.

Gelukkig is het ontzettend makkelijk om in een peak state te komen. Voel je dat je even in je angst vast zit? Voer dan de tips in dit artikel uit, let op je houding en zie wat er gebeurt. Je zult verstelt staan hoe makkelijk het is.

Lukt het je niet los te komen van je angst?

Voel je vrij een kennismaking met me in te plannen via de agenda! We kunnen dan bespreken waar je tegen aan loopt, wat je precies wilt doorbreken en waarom je denkt dat het tot nu toe nog niet gelukt is.

Na deze kennismaking kan ik je aangeven of ik je kan helpen, en op welke manier. Meer info over de kennismaking vind je hier.

Bericht delen?