Wat is jouw zingeving in het leven? Behaal jouw doelen makkelijker met deze uitleg!

Je bekijkt nu Wat is jouw zingeving in het leven? Behaal jouw doelen makkelijker met deze uitleg!
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:9 minuten gelezen

Wat is jouw zingeving in het leven?

Misschien denk je.. Poeh, wat een zwaar onderwerp. Zingeving in het leven. Moet ik zingeving hebben dan? En waarom eigenlijk? Mijn leven is toch prima zoals het is.. Dat geloof ik ook direct. Zingeving kan er echter voor zorgen, dat je een blijer persoon wordt, meer plezier uit het leven haalt en voor jouw gevoel jouw leven leeft, in plaats van dat je de omstandigheden managet. Is dat geen fijn idee?

Wat betekent zingeving precies?

Wikipedia geeft de volgende omschrijving voor wat zingeving precies is:

“Zingeving is een begrip uit de metafysica, wijsgerige antropologie en de psychologie en betekent het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen.

Het woord zelf suggereert dat dit een actief proces is, wat erop wijst dat de zin van enig voorval geen vanzelfsprekendheid is. Zingeving kan gebaseerd zijn op verschillende elementen, waaronder geloof, rede of logos en esthetiek. De geschiedenis van de zingeving is mogelijk even oud als de mensheid zelf.”

cursus zelfontwikkeling intuitief coaching

Het effect van zingeving in jouw leven

Wanneer je goed weet wat jouw normen en waarden zijn, wat je wilt bereiken of welke richting je op wilt, heb je iets om naar te toe te gaan werken of heb je richtlijnen voor jezelf om jouw leven in te richten.

Mocht je de natuur als een belangrijke kernwaarde hebben, kan zich dit uiten doordat je bijvoorbeeld donateur bent van Natuurmonumenten, vegetarisch eet en zwerfafval opruimt als je dat op straat tegen komt.

Als je het belangrijk vind om promotie te maken op jouw werk, zul je stappen nemen in de richting die deze droom voor jouw werkelijkheid kunnen laten worden. Zo kun je jouw wens uitspreken bij jouw manager, samen een ontwikkelingsplan in deze richting opstellen en trainingen gaan volgen om jouw doel werkelijkheid te laten worden.

Het bereiken van zingeving

Als je jouw leven compleet leeft volgens jouw normen en waarden en de doelen nastreeft of naleeft die jou gelukkig maken, ben je geheel in balans met jezelf. Je voelt je fijn, weet wat je wilt en hebt het gevoel dat je er echt toe doet.

Wanneer je jouw zingeving niet helemaal helder hebt, kan het zijn dat je je soms wat verloren voelt. Dat je voelt alsof je geleefd wordt, in plaats van dat jij het leven leeft. Het leven gebeurt en jij bent slechts een deelnemer aan het leven.

Je kunt je voorstellen dat je je in het laatste geval voelt, alsof jouw leven er niet toe doet. Alsof je maar wat lummelt en niet kunt bereiken wat je maar wilt, terwijl je zo je best doet. Dit kan er voor zorgen dat je uiteindelijk in een burn-out terecht komt.

Tijd om te gaan kijken naar hoe je jouw leven meer zingeving geeft!

Belangrijke waarden en normen in jouw leven

De waarden en normen die je hebt en die uiteindelijk leiden tot positieve zingeving in jouw leven, kun je indelen in een pyramide. Hiervan moet als eerste de basis op orde zijn, voor je jouw tweede niveau kunt aanpassen. Elk niveau richting meer zingeving in jouw leven, draagt bij aan een positievere zelfidentiteit en een betere kwaliteit van jouw leven.

Wanneer je meer zingeving in jouw leven wilt, werk dan aan dingen waar je invloed op hebt. Ga de problemen of “schuld” niet buiten jezelf zoeken, maar kijk echt naar wat er binnen jouw cirkel van invloed ligt.

De pyramide met niveau's van zingeving

Niveau's van zingeving

Meer zingeving aan jouw leven geven

Als je een droom of doel wilt bereiken, zul je altijd door de verschillende niveau’s van zingeving moeten gaan. Pas als het onderste niveau van waar je je bevind op orde is, kun je aan de slag met het niveau erboven. 

Dromen en doelen die je wilt bereiken, dragen wel altijd bij aan de zingeving die je in het leven ervaart.

Hoe bereik je jouw doelen? Een voorbeeld

Stel dat je 10 kilo wilt afvallen, omdat je dan een gezond BMI hebt. In dat geval draagt het afvallen bij aan jouw zingeving, omdat je minder kans hebt op verschillende ziektes, je makkelijker kunt bewegen en je minder snel buiten ademt bent.

Ga eens nadenken over de verschillende niveau’s van zingeving en hoe jouw situatie er op op dit moment uit ziet. Wat wil je veranderen? Wat wil je verbeteren?

Voorbeelden van wat er bij welk niveau hoort:

Context en omgeving

In welke situaties eet je nu een extra koekje of wat extra snoep? Is dit bij gezellig samenzijn of juist als troost? Doe je dit als je alleen bent of juist niet? Wat zijn de triggers die ervoor zorgen dat je een extra koekje neemt?

Gedrag

Wat kun je aanpassen in jouw gedrag om gezonder te eten? Kun je met visite wat rauwkost op tafel zetten in plaats van chips, of kun je een rondje gaan wandelen als je even niet zo lekker in je vel zit, in plaats van in de snoeptrommel te duiken?

Vaardigheden en strategie

Welke dingen heb jij nu geleerd, die bijdragen aan het behalen van jouw doel op zingevingsniveau? Is dit voldoende om jouw doel om zingevingsniveau te behalen, of wil je jouw vaardigheden nog uitbreiden?

Overtuigingen en waarden

Door jouw gedrag te veranderen, kan het ook zijn dat jouw overtuigingen veranderen. Wellicht vond je eerder dat je het alleen maar gezellig kon hebben als er voldoende snacks op tafel stonden als er visite was, en zie je nu in dat de gezelligheid vanuit het samenzijn komt in plaats van uit eten. Hierdoor heb je minder behoefte aan ongezonde snacks en kun je verleidingen beter weerstaan.

Zelfbeeld / identiteit

Misschien ben je al een aantal kilo afgevallen door het aanpassen van jouw gewoontes en de nieuwe overtuigingen en waarden die je je eigen gemaakt hebt. Dat helpt mee in een positiever zelfbeeld. Zie je wel, dat je het wel kunt!

Zingeving

oefening zingeving leven

Wanneer die tien kilo er af is, mag je trots op jezelf zijn. Je hebt nu een gezonder BMI, meer uithoudingsvermogen en minder kans op verschillende ziektes. Je kunt weer een half uur met je kids spelen in plaats van een paar minuten, zonder uitgeput te worden. En dat verhoogt de kwaliteit van jouw leven!

Oefening om jouw zingeving positief te veranderen

Als je jouw zingeving positief wilt veranderen, kijk dan eens naar de waarden en normen die je hebt. Dragen die bij aan jouw doelen? Wat kun je eventueel nog veranderen om gelukkiger te worden, om meer zingeving te ervaren?

Doorloop voor elke uitdaging die je tegen komt, de pyramide. Maak voor jezelf een plan hoe je jezelf naar het volgende level kunt tillen. Stapje voor stapje is prima, je hoeft (en kunt!) niet meteen naar het hoogste niveau springen. Als dat mogelijk was, hadden we het allang al gedaan 😊

Coaching kan helpen bij het bereiken van meer zingeving in jouw leven

Wil je meer zingeving ervaren in jouw leven, maar zit je vast in patronen en overtuigingen waardoor je zelf maar lastig omhoog gaat in de pyramide? Dat is helemaal niet raar. Vaak is het lastig om jouw eigen patronen te doorzien, omdat het al zo lang een gewoonte is. Omdat we gewend zijn om iets op een bepaalde manier te doen.

We blijven als mens zijnde graag in onze comfortzone, omdat dat er voor zorgt dat we “veilig” zijn, of dat je je op z’n minst veilig voelt. Maar wat veilig voelt, hoeft niet altijd het beste voor jou te zijn.

Mocht je vastlopen in overtuigingen of blokkades help ik je graag tijdens een coachingssessie om achter de belemmerende overtuigingen te komen, die je op dit moment tegen houden om jouw doelen te behalen. Kijk eens op deze pagina welke coaching ik aanbied en wat het voor jou kan betekenen.

Ga je liever zelf aan de slag met het vaststellen van jouw doelen en zingeving?

Ook daarmee kan ik je helpen: ik heb een mastermind ontwikkeld, waarbij jij kunt gaan werken aan het manifesteren van jouw droomleven. Ik help je met precies de juiste kennis op weg om jouw dromen & doelen helder te krijgen en te behalen met zo min mogelijk tegenslag. Klinkt goed, toch?

Meer informatie over de masterclass lees je op deze pagina.

Bericht delen?