Wat is jouw why? Ondek jouw why in een paar stappen!

Je bekijkt nu Wat is jouw why? Ondek jouw why in een paar stappen!
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Ontwikkeling
 • Leestijd:8 minuten gelezen

Wat is jouw why? Met de vragen in dit artikel heb jij het vandaag nog helder!

Een “why” hebben.. Wat is dat precies? Een why is jouw doel in het leven, hetgeen waar je jouw bed voor uitkomt. Waar jij alle moeite en inspanning voor doet, de reden van jouw motivatie. Jouw why zorgt er voor, dat je dagelijks aan de slag gaat met het behalen van jouw doelen.

Jouw why is jouw passie

Je kunt jouw why ook wel omschrijven als jouw passie. Jouw drijfveer om te doen wat je doet, de reden waarom je ’s morgens opstaat en doet wat je doet.

Veel bedrijfseigenaren hebben een why en kunnen deze ook goed verwoorden. Vaak staat een afgeleide hiervan ook in de missie of de visie van het bedrijf.

Toch is niet alleen zakelijk gezien een why hebben een fijne ontwikkeling. Ook als persoonlijke drijfveer kan het hebben van een why je ver brengen. Het motiveert je om te doen wat je doet en om verder te komen in het leven.

De gouden cirkel

Simon Sinek heeft een duidelijke cirkel gemaakt waarin hij aangeeft waar je why staat. Ondanks dat dit voor de zakelijke markt gemaakt is, geeft het je wel inzicht in hoe dit ook voor jouw persoonlijke why werkt.

hoe vind ik mijn why

De why in deze afbeelding kun je ook vervangen met ik: met jouw droomdoelen. Met waar jij voor staat, wat jouw waarden en normen zijn.

De how in deze afbeelding staat voor hoe je jouw why uit laat komen. Om jouw normen, waarden te leven en jouw dromen werkelijkheid te laten worden.

Daarnaast heb je de what: wat doe jij om jouw why werkelijkheid te laten worden? Welke stappen neem je om jouw wensen stevig te verankeren in wie jij bent en wat je doet?

Hoe vind je jouw persoonlijke why?

Als je niet weet hoe je je persoonlijke why kunt vinden, kun je eens nadenken of er iets is dat aan onderstaande omschrijving voldoet.

Welke passie heb jij dat hier bij in de buurt komt, dat dit gevoel bij je oproept? Die jou zo sterk motiveert dat je er graag mee aan de slag gaat, zeven dagen per week?

Mocht er niets te binnen schieten na onderstaande voorbeelden: geen probleem. Verderop kun je voor jezelf een aantal vragen beantwoorden, die jou helpen jouw why te vinden.

Ontdek mijn why vragen

Voorbeelden van een why

Jouw passie hoeft niet iets te zijn wat groots is, zoals bijvoorbeeld het verlagen van de plastic soep in de oceanen met 50% in een jaar of tien. Jouw passie of why mag ook klein zijn: zorgen voor een gelukkig leven voor jouw kinderen, waarin ze niets ontbreekt.

Als je een eigen zaak hebt als voedingscoach bijvoorbeeld, kan jouw why zijn dat je graag mensen wilt coachen naar een gezondere leefstijl waarbij ze beter in hun vel zitten en minder kans hebben op ziektes gerelateerd aan overgewicht.

En als je fysiotherapeut bent, kan jouw motivatie om dit te doen, zijn dat je graag mensen helpt langer mobiel en onafhankelijk te zijn in hun bewegingsvrijheid.

Zie het als een goed voornemen, die je jouw leven lang hebt en bewust op nummer één zet in het bepalen van het verloop van jouw leven.

De voordelen van het hebben van een why

Wanneer je een why hebt, kan het helpen om sturing en invulling te geven aan jouw leven. Je bent door de why gemotiveerd om dingen te doen en om dingen te laten.

Een aantal voordelen van het hebben van een why zijn onder meer:

 • Het geeft motivatie om te doen wat je doet
 • Het helpt je met het maken van keuzes
 • Jouw why geeft richting aan wat je doet en waarom je iets doet
 • Dingen die niet bijdragen aan jouw why kun je links laten liggen
 • Het draagt bij aan jouw geluk: hoe meer je doet dat bij jou why past, hoe blijer je wordt

Hoe voelt jouw why aan?

Jouw why is de reden dat je uit bed komt, de reden dat je doet wat je doet. Zowel privé als op zakelijk vlak. Je maakt keuzes vanuit jouw hart, jouw kern, jouw essentie. De keuzes die je maakt voelen positief en goed.

Daarnaast praat je met passie, enthousiasme en lof over hetgeen jouw het meest aan je hart ligt. Bij alles wat je doet, hou je rekening met of het bij deze passie aansluit.

Ontdek jouw why in een paar stappen

Stel jezelf een aantal vragen om jouw why te bepalen. Het hoeft nog niet concreet te zijn, je kunt dit later altijd nog aanpassen of wijzigen. Net wat jij wilt, het is jouw why. Soms is het fijner om even over iets na te denken, dan dat je het meteen als soort van definitief opstel af moet hebben en in moet leveren.

Deze vragen kunnen jou helpen jouw why te bepalen:

 • Wat is de reden dat ik uit bed kom?
 • Waar word ik intens gelukkig van?
 • Als ik meer tijd zou kunnen besteden, waaraan zou dat dan zijn?
 • Waarvan krijg ik elke keer een voldaan en tevreden gevoel, als ik het doe?
 • Waarom doe ik wat ik doe?

Vervolgens kun je gaan kijken, hoe je hier invulling aan kunt geven.

 • Hoe kan ik bijdragen aan meer van bovenstaande in mijn leven?
 • Op welke manier veranderd mijn leven als ik meer volgens mijn why ga leven? Het antwoord op deze vraag kan ook een stukje motivatie zijn om het hoe meer in de praktijk te brengen.
 • Hoe onderscheid ik me van de rest van de wereld, waarom is mijn why bijzonder of belangrijk voor me?
 • Hoe kan ik nog mee impact maken door mijn why centraal te stellen?

En als laatste kun je gaan kijken wat je concreet kunt gaan doen om jouw why meer te gaan leven.

 • Welke talenten heb ik al om mijn why werkelijkheid te laten worden?
 • Welke dingen heb ik er nog voor nodig om dit te bereiken?
 • Wat kan ik veranderen om dit op korte termijn voor elkaar te krijgen?
 • Kan ik dit allemaal zelf, of kan ik een bekende / vriend / familielid / coach inschakelen of cursus doen om mijn why nog meer te gaan leven?

Jouw why helder krijgen

Vind je het naar aanleiding van bovenstaande vragen nog steeds lastig om jouw why helder te krijgen, ben je bang dat je iets over het hoofd ziet of vind je het fijn om te sparren met iemand?

Ik help je graag met een intuïtieve coachingssessie om jouw why boven tafel te krijgen. Om voor jou helemaal helder te krijgen wat jouw passie in het leven is, zodat je hier invulling aan kunt geven. Zo kun jij meer vanuit een positieve flow leven en meer waarde aan jouw leven toevoegen. Dat klinkt heerlijk, toch?

Plan hier een intuïtieve coachingssessie in en we kunnen binnenkort al aan de slag met het helder maken van jouw why! Ik heb er zin in.

Bericht delen?