Wat is jouw motivatie om te veranderen?

Je bekijkt nu Wat is jouw motivatie om te veranderen?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Wat is jouw motivatie om te veranderen?

Om me heen zie ik het veel gebeuren: iemand wil iets veranderen, en denkt dat hij het ook echt wil. Stoppen met roken, bijvoorbeeld. Er wordt hulp gezocht, gestart, en toch lukt het niet. Hoe kan dit? De motivatie om te veranderen is er, de hulpmiddelen zijn er, en toch lukt het niet.

Zo is het met veel goede voornemens: je neemt je voor te veranderen, maar uiteindelijk hou je het niet vol. Heel vervelend: je had niet voor niets besloten om jouw gedrag te veranderen. Hoe komt het dat het niet lukt om de gewenste verandering vol te houden?

Een goed voornemen: laten we iets anders gaan doen!

Het voornemen om iets te veranderen, is altijd een goede. Het is de start van een leven wat mooier is, wat je brengt waar je graag wilt zijn. Je denkt na over verandering en wanneer je wilt starten.

Als ik [al het ongezonde eten wat in huis is heb opgegeten], dan [ga ik starten met diëten]. Als ik [mijn pakje sigaretten heb opgerookt], dan [stop ik met roken].

Helemaal super toch? Het begin is gemaakt, je hebt voor jezelf gezegd wat je wilt bereiken en ook wanneer je daarmee gaat starten.

motivatie om te veranderen

En toch is dit geen goede motivatie om te veranderen..

Wanneer jij als/dan gedrag vertoont, vertoon je eigenlijk uitstelgedrag. Je wilt iets bereiken, maar nu nog niet. Er moet eerst nog wat anders gebeuren, voor je gaat doen wat je jezelf hebt voorgenomen. En hierdoor raakt het al snel in de vergetelheid.

Want voordat jij al het ongezonde eten hebt opgegeten, ben je al naar de supermarkt geweest. En daar heb je uit gewoonte weer al dat lekkers meegenomen. En voor jouw sigaretten op waren, heb jij al nieuwe gekocht. OEPS!

En ach, dan zegt het stemmetje in je hoofd.. Laten we gewoon morgen beginnen. Of wanneer dit eten op is. Zonde om weg te gooien! En zo blijf je een goed voornemen houden, maar zul je nooit jouw doel bereiken.

Waarom vertonen we dit uitstelgedrag?

Dit uitstelgedrag vertonen we niet omdat we geen motivatie hebben om te veranderen. Het is iets wat van nature al ingebouwd zit. Alle verandering is moeilijk, is lastig.

Ons reptielenbrein vertelt ons onbewust, dat we niets anders hoeven te doen. Dat wat we doen, goed is. We zijn veilig in de situatie waarin we nu verkeren, iets veranderen hoeft niet. Want we weten nooit wat er dan gaat gebeuren. En dat is onveilig.

En dus blijven we doorgaan met doen wat we doen en ons voornemen om iets te veranderen, als … de situatie ideaal is. Maar wordt de situatie ooit ideaal?

Kun jij het je veroorloven om niet te veranderen?

Sta eens stil bij wat het je kost wanneer je níet gaat veranderen. Wanneer je rookt en je komt er achter dat je zwanger bent, heb je een hele goede reden om te stoppen met roken. Wanneer je dit niet doet, kan het directe gevolgen hebben voor de kleine die in je buik groeit.

Maar wat kan er gebeuren met jezelf wanneer je niet stopt met roken? Of wanneer je niet die kilo’s afvalt? Kun je het veroorloven om niet te veranderen en zo door te gaan, met wat je doet? Wat staat je dan te wachten?

Denk er eens over na wat de gevolgen zijn wanneer je jouw gedrag niet verandert. Kun je een ernstige ziekte krijgen waar je aan kunt overlijden, wanneer je doorgaat met roken? En welke gevolgen heeft dat, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen? Is jouw rookgedrag dit verdriet waard?

En wanneer je teveel blijft eten, hoe ziet jouw leven er dan over een paar jaar uit? Wat kunnen de gevolgen zijn wanneer je zo door blijft gaan? Wellicht krijg je dan last van een welvaartsziekte, kun je geen kleding meer kopen in reguliere winkels of raak je bedgebonden.

Zijn deze consequenties het waard om door te gaan met jouw gewoontes?

Deze gevolgen, zijn die het waard om jouw leven te blijven leven op de manier te blijven inrichten zoals je nu doet? Als je vind van wel, dan hoef je niet te veranderen. Als je vind van niet, is dit dé motivatie die jij nodig hebt om te veranderen. Om jouw leven anders in te richten.

motivatie om te veranderen krijgen

Niet alleen jouw motivatie om te veranderen is belangrijk

Naast deze motivatie, is het belangrijk dat je echt met heel jouw hart wilt veranderen. Dat het zogezegd vanuit jouw tenen komt en dat je niets liever wilt. Dan kun je een beslissing maken. Een beslissing die jouw leven veranderd: je wilt iets anders doen.

Door een beslissing te maken, komt er heel veel kracht vrij. Een soort van oerkracht, die er voor zorgt dat je jezelf committeert aan jouw gewenste aanpassing. Dat je echt kunt veranderen en dat het je ook gaat lukken. Maar wanneer je deze beslissing niet maakt, zul je altijd blijven hangen in als/dan gedrag. En dat zorgt er voor dat je niet zult veranderen, wat je eigenlijk wel graag wilt veranderen.

Ons gedrag is gebaseerd op de identiteit die we voor onszelf vaststellen

Stel je voor dat je besluit te stoppen met roken. Dan zie je jezelf als een rookvrij persoon, die geen rooklucht meer om zich heen heeft hangen, een betere gezondheid heeft, waarvan de conditie en de geur verbetert is en die geld overhoudt voor andere dingen.

Wanneer je besluit om af te vallen, zie je jezelf in de toekomst als iemand die een gezond BMI heeft, die af en toe wat snoept maar die wel maat weet te houden. Je ziet jezelf als energiek, met minder kans op welvaartziektes en met een positievere uitstraling op de mensen op je heen.

En juist díe identiteit, dus hetgeen wat we graag willen bereiken, zorgt voor de gedragsverandering. We willen onszelf namelijk niet teleur stellen, waardoor we keuzes gaan maken die passen bij onze nieuwe identiteit. En dit is de beste motivatie om te veranderen die je maar kunt bedenken.

Heb jij jouw nieuwe identiteit al vastgesteld?

Als het je telkens niet lukt om te veranderen, ga dan eens na wat jouw motivatie is. Blijf je hangen in een als/dan moment of lukt het je om daadwerkelijk een beslissing te maken?

Het kan zijn dat je het lastig vind om de knop om te zetten. In dat geval help ik je graag in een intuïtieve coachingssessie om te achterhalen wat jouw motivatie is en hoe je dit kunt ombuigen naar een nieuwe identiteit. Zodat ook jij live changing beslissingen kunt maken!

Boek hier jouw coaching wanneer het jou uitkomt!

Bericht delen?