Waarom zijn we zo streng voor onszelf?

Je bekijkt nu Waarom zijn we zo streng voor onszelf?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Waarom zijn we zo streng voor onszelf?

Vaak zijn we ontzettend streng voor onszelf. Als we iets doen, moet het ook perfect zijn. We willen meteen zes gooien en alles goed doen.

Terwijl wanneer een ander iets doet, we een stuk minder streng zijn. Dan zijn we milder en maakt het niet uit of de ander een fout maakt. Zonder fouten kun je immers niet leren.

Waarom zijn we streng voor onszelf maar niet voor anderen? Wat schieten we er uiteindelijk mee op om zo streng voor onszelf te zijn?

Waar komt streng voor jezelf zijn vandaan?

Vaak zijn we streng voor onszelf omdat we alles goed willen doen. We willen geen fouten maken in wat we doen en echt ons steentje bijdragen. Iets moois neerzetten, waar we trots op kunnen zijn. We willen niemand tekort doen.  

Dit gedrag hebben we vaak al jong gevormd, bijvoorbeeld doordat we niet bevestigd werden in ons zijn als kind zijnde. Of doordat we telkens aanpassingen moesten doen om anderen tevreden te stellen. Een andere reden kan zijn dat we ons niet gehoord voelden. Dat we extra ons best moesten doen om aandacht te krijgen van de mensen waarvan we houden.

Het perfectionisme wat hieruit voort rolde, zorgt er nu voor dat we erg streng voor onszelf kunnen zijn. We moesten hoge cijfers halen op school, op het werk moeten we alles in één keer goed doen en wanneer we koken moet het de eerste keer dat we een ingewikkeld gerecht maken, vooral niet mislukken. We hebben hoge verwachtingen van onszelf. Wanneer iets minder uitpakt dan wat we vooraf van onszelf verwacht hadden, zijn we teleurgesteld.

Streng voor jezelf zijn

Heb jij jezelf een verbod om te falen opgelegd?

Ons perfectionisme zorgt ervoor dat we alles tip top op orde moeten hebben. Dit is immers wat we van onszelf verwachten. En doordat we alles in één keer goed moeten doen, is er maar weinig ruimte om fouten te maken. Falen wordt gezien als mislukken.

Maar wat als we nooit falen? Wat als we nooit fouten maken? Leren we dan nog nieuwe dingen bij, of blijven we doen wat we al onder de knie hebben? Waarschijnlijk dat laatste. Waarschijnlijk blijven we dan doen wat we altijd al gedaan hebben. En door te doen wat we altijd al deden, zullen we ons niet verder ontwikkelen.

Is het eerlijk om zo streng voor jezelf te zijn?

Streng zijn voor onszelf komt voort uit ervaringen in het verleden, waarin we ontzettend ons best deden maar anderen niet konden plezieren met het resultaat. Dit blijft ons achtervolgen. We hebben onszelf een standaard opgelegd die we moeten halen.

Maar wordt het ook van je verwacht, of is het echt puur iets wat je van jezelf eist? Moet alles perse in één keer goed zijn of vinden anderen ook prima als je de lat wat minder hoog legt?

Het is niet onwaarschijnlijk dat alleen jij zo streng voor jezelf bent en dat anderen je best wat meer speelruimte geven dan je aanvankelijk denkt. Want kijk eens naar de mensen om je heen, ben jij zo streng voor hen als dat je voor jezelf bent?

Laat de teugels wat varen

Wanneer je weer eens vast loopt in je perfectionisme, ga dan in overleg met de ander. Wat zijn de verwachtingen over het resultaat wat opgeleverd moet worden? Aan welke eisen moet het minimaal voldoen, wanneer moet het klaar zijn?

Neem deze punten als uitgangspunt voor wat je aan het doen bent. Waarschijnlijk is het niet erg als iets een paar dagen later af is, als je het maar op tijd communiceert en afstemt. Je hoeft geen gouden medaille te halen, zilver is ook goed. Wees niet zo streng voor jezelf.

Kijk naar jezelf met de ogen van een ander

Kijk naar jezelf met de ogen van een ander. Of zoals jij zelf naar een ander zou kijken. En leg díe maatstaf jezelf op. Wedden dat deze minder streng is dan wat je jezelf zou opleggen? Waarschijnlijk zou je geen vrienden meer overhouden als je voor hen net zo streng was als dat je voor jezelf bent.

Probeer met compassie naar jezelf te kijken. Het is niet erg eens een fout te maken of een blunder te begaan. Waarschijnlijk kun je daar achteraf alleen maar om lachen en ben je er blij om, omdat je er wat van geleerd hebt.

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Niemand kan iets meteen perfect uitvoeren, ook jij niet. Anders waren we allemaal wel als 23 jarige Tom Dumoulin geboren en meteen ons debuut in de Tour gemaakt.

Heb wat compassie voor jezelf. Stop met jezelf veroordelen en vergeef jezelf als iets niet direct lukt. Wees vriendelijk. Je zult zien dat je hier een stuk positiever en blijer van wordt.

Vind jij dit onderwerp interessant?

Bericht delen?