Waarom is nee zeggen zo lastig?
Nee zeggen kan lastig zijn. Het geeft aan dat je iets niet wilt, en is daarmee voor jezelf, per definitie een negatief ding. Het laat zien dat je er niet voor de ander wilt zijn, dat je de ander niet wilt helpen. Nee zeggen is iets wat je liever niet doet, omdat het bij de ander een vervelend gevoel kan veroorzaken.
Waarom durven we geen nee te zeggen?
Het blijft lastig om nee te zeggen. Grenzen aangeven is iets wat we liever niet doen, liever maken we de ander tevreden en gaan we mee in datgene wat gevraagd wordt. Soms gaat dat zelfs voor onze eigen mening en behoeftes, waardoor we geen nee durven zeggen.
Daarnaast koppelen vrouwen het nee durven zeggen ook vaak aan een fijne relatie. Om die in evenwicht te houden, doen we de ander graag een plezier. Zelfs als het eigenlijk niet kan. Soms is het geven, soms is het nemen. Maar is dat ook wat het beste is voor de relatie die je hebt met de ander?

Welk gevoel krijgen we als we nee zeggen?
Als je nee zegt kan het voelen alsof je de ander teleurstelt. Of diegene er niet toe doet. En dat wil je niet: de relatie is waardevol voor je en die wil je niet verliezen.
Je hebt angst voor het teleurstellen van de ander, angst voor het verbreken van de relatie of angst voor het verliezen van een vriendschap. Omdat je dat niet wilt, zeg je vaker dingen toe dan je eigenlijk zou willen: je wilt de ander niet kwetsen of teleurstellen.
Waar je eigenlijk rekening mee zou moeten houden..
Natuurlijk is het prima om aan de ander te denken, de relatie hoog te houden en rekening te houden met de ander. Dat is fijn, jij zou willen dat dat ook bij jou gedaan wordt. Wederzijds respect in deze is een belangrijke basis om een relatie, in welke vorm dan ook, op te bouwen.
Maar eigenlijk zou je ook rekening moeten houden met jezelf. Wanneer je namelijk niet duidelijk rekening houdt met jouw eigen grenzen en geen nee durft te zeggen, ga je een klein stapje over jouw eigen grenzen heen. En dat kan om verschillende redenen zijn: omdat je de ander graag helpt, omdat het niet zoveel moeite is, omdat je toch nog wat tijd over hebt.
De ander is natuurlijk blij dat je ja gezegd hebt, maar zou het ook erg zijn wanneer je nee zegt? Draai de rollen eens om. Wat als iemand nee zegt tegen jou?
Wat als iemand nee zegt tegen jou?
Stel jij vraagt een vriendin of ze iets in de winkel voor je wil meenemen, omdat ze er toch naar toe gaat. Ze geeft aan dat ze dat niet wilt. Dat kan vervelend zijn en misschien snap je het ook niet, want ze gaat toch al naar die winkel. Waarom wil ze het dan niet?
Als ze daarna de reden aangeeft, namelijk dat ze een erg drukke dag heeft en geen tijd heeft om de spullen bij jou af te geven, snap je waarom ze niet mee kan gaan in jouw verzoek. Dat maakt het geen probleem meer. Je besluit zelf naar de winkel te gaan.
Zelf accepteren we het wel wanneer anderen nee zeggen en ze dit kunnen onderbouwen. Dit maakt de ander geen minder leuk persoon en zorgt er ook niet voor dat we de vriendschap willen verbreken. Toch? Waarom zouden we daar zelf dan wel bang voor zijn?
Tips om meer nee te leren zeggen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om meer nee te leren zeggen. Oefen eens met deze tips en kijk wat voor jou het beste werkt!
Een overzicht maken van wat er nog moet gebeuren
Het kan fijn zijn om een overzicht te maken van wat je die dag of week allemaal moet doen en welke tijd je hier beschikbaar voor hebt. Zo weet je ook meteen welke ruimte je nog in jouw agenda hebt, om dingen al dan niet te accepteren.
Nee zeggen op een verzoek om iets mee te nemen uit de winkel wordt veel makkelijker wanneer je kunt aangeven waarom dat die dag niet lukt, en je hoeft er daarna ook geen schuldgevoel over te hebben. Je hebt goed gekeken of iets wel, of niet kan die dag.
Wees respectvol in jouw afwijzing
Als iemand je vraagt iets niet te doen, kun je zeggen “nee, daar heb ik eigenlijk geen zin in. Wellicht iemand anders”. Dat kan best rauw op de dak van de andere persoon komen.
Wat dacht je van het ombuigen van deze zin naar “oh, dat klinkt eigenlijk best leuk, maar helaas heb ik op dit moment geen tijd. Misschien kan xx je helpen?” In dit geval geef je een lead wie er wel zou kunnen helpen, waar de ander verder mee kan. En voor jezelf heb je duidelijk jouw grenzen aangegeven. Op een fijne manier.
Durf een negatieve reactie te aanvaarden

Als je nee zegt, is er altijd de kans dat de ander er niet blij mee is. Die vraagt je natuurlijk niet voor niets of jij wilt helpen: van te voren heeft hij of zij er over nagedacht of dit iets is waar jij ja tegen zou kunnen zeggen.
Door nee te zeggen, kan het inderdaad zo zijn dat de ander teleurgesteld is. Maar is dat zo erg? Want waarom zou jij ja moeten zeggen op een voorstel om een weekend op de hond te passen, als jouw eigen katten doodsbang zijn voor die hond?
Natuurlijk is het voor de ander even niet leuk om te horen. Maar diegene zal het uiteindelijk wel accepteren en kijken naar een andere oplossing. Durf nee te zeggen en accepteer ook de reactie van de ander. Leg eventueel nog een keer extra uit waarom je het niet wilt en ga misschien samen op zoek naar een andere oplossing, maar blijf bij jouw standpunt. Wedden dat dat goed voelt?
Cijfer jij jezelf teveel weg door nooit nee te zeggen?
Jezelf wegcijferen is nooit een goed idee. Zeker niet als je dat te vaak zegt. Je raakt dan uit jouw energetische balans en zult zien dat je steeds minder energie hebt, steeds prikkelbaarder wordt en minder plezier uit het leven haalt.
Een van de eerste stappen om dit om te draaien is door meer nee te zeggen. Gebruik bovenstaande drie tips daar eens voor en kijk eens of het lukt. Mocht het lastig blijven om nee te leren zeggen, bijvoorbeeld omdat het zo’n groot patroon geworden is in jouw leven, kan ik je helpen om dit patroon te doorbreken.
Hoe ik dit doe? In een sessie intuïtieve coaching kijken we naar welke belemmerende overtuigingen jij hebt, die bijdragen aan het feit dat je geen nee durft te zeggen en jezelf wegcijfert. Ook kijk ik voor je naar de waarheid achter deze overtuiging, zodat jij meer in jouw kracht komt te staan.
Zodat je voor jezelf durft te kiezen en je meer kunt focussen op de dingen die je zelf wilt. Wat dat ben je waard!
Gratis kennismakingssessie intuïtieve coaching
Via deze link kun je een gratis kennismakingssessie inplannen, zodat we samen kunnen kijken of we een klik hebben en of ik je kan helpen met jouw hulpvraag.
Dit gesprek hebben we online, via de zoom app. Je kunt gewoon fijn vanuit jouw eigen huis, jouw eigen vertrouwde omgeving deze kennismaking kunt inplannen. Wel zo fijn!

Extra voordelig leren manifesteren <3
Wil jij leren manifesteren? Neem nu voor een schijntje deel aan deze training en til jouw leven naar de next level!

Wow! Die reactie is wel overdreven, zeg..
Reageer jij wel eens geïrriteerd terug als iemand overdreven reageert op iets dat je zegt? Probeer het eens van de andere kant te bekijken!

Als jij verandert, verandert alles
Een kleine verandering kan een groots effect hebben. Welke verandering wil jij vanaf vandaag oppakken?