Waarom individuele coaching niets is om je voor te schamen

Je bekijkt nu Waarom individuele coaching niets is om je voor te schamen
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Overig
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Individuele coaching: niets om je voor te schamen!

Op coaching rust nog een taboe, het gebeurt nog regelmatig dat mensen zich schamen om een coach te bezoeken. Waarom is individuele coaching niets om je voor te schamen en hoe komt het dat het je zo goed vooruit helpt?

Dit taboe ligt niet bij de coachee zelf, maar meer bij het vertellen aan een ander dat je naar een coach gaat. Het wordt nog te vaak vergeleken met een bezoek aan een psycholoog of psychiater.

Table of Contents

Waarom vergelijken we een coach met een psycholoog?

Een coach wordt met een psycholoog vergeleken door mensen die eigenlijk niet goed het verschil tussen de twee weten. Je gaat naar beiden om beter te worden met iets: het grote verschil zit ‘m in de aard van de onderwerpen die behandeld worden.

Een bezoek aan een psycholoog

Een psycholoog wordt vaak bezocht na een doorverwijzing door de huisarts, omdat je ergens mee in de knel zit. Bijvoorbeeld omdat het geestelijk even niet zo goed gaat en er klachten zijn die wijzen op een burn-out, relatieproblemen, rouwverwerking, vermoeidheid of stress en angst.

De doorverwijzing naar een psycholoog gebeurt vaak pas als iemand er helemaal doorheen zit en geen andere oplossing meer weet om weer uit het dal te krabbelen.

Een bezoek aan een coach

Het inschakelen van een coach gebeurt op vrijwillige basis. Vaak speelt er een bepaald onderwerp, waar telkens tegenaan gelopen wordt. Dit onderwerp zorgt ervoor dat de coachee tegengehouden wordt in hetgeen hij wil bereiken. De coachee wil dit niet meer en zoekt hulp om te verbeteren.

De onderwerpen die behandeld worden tijdens coaching is heel divers. Niets is te gek, de coach kan bij vrijwel alles ondersteunen waar voor de coachee uitdagingen liggen. Het doel is om stappen vooruit te maken zodat jij jouw dromen werkelijkheid kan laten worden, zonder dat je nog belemmert wordt door zaken die er niet (meer) toe doen.

Individuele coaching

Wat gebeurt er precies tijdens een individuele coachingssessie?

Als er besloten wordt een individuele coachingssessie in te plannen, wordt er gewerkt aan een uitdaging waar de coachee mee zit. In principe is dit niet veel anders dan bij het bezoek aan een psycholoog, met als groot verschil de input en betrokkenheid van de coachee. Vaak is deze groter bij het bezoek aan een coach, omdat dit traject vanuit eigen positieve kracht aangegaan wordt.

Tijdens een individuele coachingssessie wordt ingegaan op de uitdaging die speelt. Bij intuïtieve coaching kan dit heel breed zijn. Alle sessies hebben echter één ding gemeen: er wordt vanuit het onderbewuste gekeken waarom bepaalde patronen er zijn in jouw gedrag of doen en laten.

En deze patronen worden aangepast, zodat de uitdaging waarvoor individuele coaching ingezet wordt, verdwijnt. Hierdoor heeft de coachee geen last meer van en kan deze zonder belemmerende patronen verder met zijn toekomst.  

Schaam jij je om naar een coach te gaan?

Als jij je nog schaamt om naar een coach te gaan, mag je je beseffen dat dit helemaal niet hoeft. Een coach bezoeken is júist krachtig, omdat dit laat zien dat je aan jezelf wilt werken. Daarnaast boek je samen met een coach veel sneller resultaat dan wanneer je alleen werkt aan een uitdaging.

Een coach heeft vaak een andere invalshoek en kijk op zaken en kan je wijzen op dingen die in jouw “blinde vlek” zitten. Deze blinde vlek bestaat uit dingen die jij heel normaal vindt of dingen die je over het hoofd ziet, omdat je het zo gewend bent om te doen.

Wil jij weten of individuele coaching iets voor jou is?

Boek dan via deze pagina een gratis kennismakingsgesprek in, waarbij je nog meer uitleg krijgt over hoe individuele coaching werkt en je kunt meteen jouw uitdaging voorleggen. Tijdens dit gesprek kun je kijken of er een klik is en of ik bij jou pas als coach. Een kennismakingsgesprek is helemaal vrijblijvend, je zit daarna nergens aan vast.

Spreek ik je snel?

Bericht delen?