Waar zijn irritaties goed voor?

Je bekijkt nu Waar zijn irritaties goed voor?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Laatste update: 11 november 2020

Waar is irritatie goed voor?

Terwijl ik me voorgenomen heb om een volgende blog te schrijven, start ik mijn laptop op. Een wat ouder beestje, het gaat allemaal wat trager. Té traag. Ik wacht 14 minuten en nog heb ik geen nieuw en leeg WORD scherm open of mijn website open. Pfft. Ik irriteer me rot en neem me voor de laptop leeg te halen en alles opnieuw te installeren. Terwijl ik me zo erger, vraag ik me af waar irritatie eigenlijk goed voor is. Wat schieten we er eigenlijk mee op?

Irritatie voel je met heel jouw lichaam

Irritatie is niet alleen een gevoel. Het is een kriebel in je lichaam, een (meestal onaardige!) gedachte die op het puntje van je tong ligt om uitgesproken te worden. Het is alsof je jezelf inhoud om de irritatie er niet uit te gooien. Of die irritatie nou rationeel of irrationeel is, maakt niet uit. Je voelt je gefrustreerd en denkt dat dit ook anders kan.

tips omgaan met irritaties

Waar komt irritatie vandaan?

Irritatie ontstaat door onbalans in het lichaam. Die onbalans ontstaat doordat er iets gebeurt waar jij je niet in kunt vinden, iets wat je graag anders wilt zien. Bijvoorbeeld wanneer iets wéér niet lukt of weer anders gaat dan het eigenlijk zou moeten.

Of wanneer iemand precies het tegenovergestelde doet van wat je vroeg of verwachtte, bijvoorbeeld wanneer je net afspraken gemaakt hebt om iets op een bepaalde manier te doen. Alles wat anders gaat dan je zou verwachten, kan irritatie opleveren.

Wanneer we kijken naar irritatie richting mensen in plaats van irritatie richting dingen (zoals bijvoorbeeld mijn laptop waarvan ik verwacht dat ie gewoon binnen 30 seconden up & running is, in plaats van na 14 minuten) komt de irritatie veelal door een projectie die je maakt van jouw verwachting van anderen. Bijvoorbeeld wanneer je thuis komt na een lange dag werken en de vaatwasser is nog niet uitgeruimd, terwijl je dat wel met jouw partner hebt afgesproken.

Moeten we dan maar stoppen met het hebben van verwachtingen?

Nee, natuurlijk niet. Irritatie laat je zien dat je iets hebt om aan te werken. Wat is het, dat jou zo irriteert op dit moment?

Er zijn meerdere dingen je door het hebben van irritaties kunt leren:

  1. Hoe je jouw eigen emoties en gevoelens meer mag toestaan
  2. Je eigen behoeftes leren ervaren
  3. Milder zijn voor anderen
  4. Jouw verwachtingen duidelijker leren uitspreken
  5. Het aangeven van jouw eigen grenzen

Door in te zoomen op de gedachte achter jouw gevoel (bijvoorbeeld door jouw partner aan te geven dat je het jammer vind dat de vaatwasser niet is uitgeruimd, terwijl jullie dat wel hebben afgesproken) en daar iets mee te doen, kom je meer tot jezelf. Ook zorg je er voor dat wanneer je de irritatie bijvoorbeeld uitspreekt, je de irritatie los kunt laten.

Wanneer je irritaties niet los laat, kan het leiden tot ingehouden woede. En die woede moet er een keer uit. Daar wordt jij geen leuker mens van, en de relatie met jouw “partner in crime” wordt er ook niet beter door.

Tips om irritaties makkelijker uit te spreken

Belangrijk dus, om op tijd het ventiel open te draaien, voordat je ontploft. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, omdat we anderen niet graag pijn doen door onze (niet altijd even leuke) mening te geven. De volgende tips kunnen je helpen om respectvol jouw irritaties uit te spreken, zonder dat je de ander aanvalt.

Irritaties

1. Praat vanuit de ik-vorm

Wanneer je iets duidelijk wilt maken, doe dit dan vanuit jouw eigen gevoel. Kijk eens waar je je beter door voelt:

“Ik vind het vervelend dat de vaatwasser nog niet uitgeruimd is, ik heb de hele dag gewerkt en wilde eigenlijk even rustig zitten in plaats van meteen weer in huis aan de slag te gaan”

“Jij doet ook nooit wat je belooft. Je zou de vaatwasser uitruimen, en het is wéér niet gedaan. Nu moet ik het weer doen! Er wordt ook nooit rekening gehouden met mijn gevoelens”

Waarschijnlijk krijg je door beide opmerkingen hetzelfde resultaat, namelijk dat jouw partner de vaatwasser uitruimt. Maar in het eerste geval is er veel minder woede en meer begrip tussen jullie beiden. En dat komt de relatie weer ten goede!

2. Verplaats je in de ander

Voor je jouw mening eruit gooit, probeer je eens te verplaatsen in de ander. Waarom zou diegene doen wat ie nu doet, en zich niet aan eerdere afspraken houden? Om in het voorbeeld van de vaatwasser te blijven: wellicht is dit niet gebeurd omdat jouw partner ook pas net vijf minuten thuis is.

Stel eerst een vraag, om te achterhalen waarom jouw partner het gedrag vertoont dat hij vertoond. Wellicht geeft dat je meer begrip en ook meer duidelijkheid, waardoor je er achter komt dat jouw irritatie wellicht helemaal niet terecht is.

3. Neem even afstand

Wanneer je flink geïrriteerd bent, neem dan even afstand. Deze geïrriteerde modus waarin je nu bent, is geen goede basis om een normaal gesprek te voeren. Grote kans dat je alsnog ontploft. Neem even afstand, ga wat anders doen. Loop een rondje of ga even doelloos scrollen over social media. Alles om even jouw gedachten te verzetten.

Als je jouw gedachten hebt kunnen ordenen en weer wat rustiger bent geworden, kun je het gesprek aangaan. Waarschijnlijk ben je op dit moment een stuk meer voor rede vatbaar dan daarnet!

4. Gebruik dit ezelsbruggetje om je irritaties uit te spreken

Je kunt de volgende opbouw als ezelsbruggetje gebruiken om jouw irritatie te ventileren. Wanneer je deze vier dingen in een zin verwerkt, is het voor de ander duidelijk hoe je je voelt, waarom je je zo voelt en wat het met je doet. Heel fijn, want de ander kan jouw gedachten helaas nog steeds niet lezen!

Wanneer je jouw irritatie wilt uitspreken, zorg er dan voor dat jouw reactie voldoet aan deze vier dingen: Benoem het gedrag van de ander en vertel wat jouw gevoel hierbij is. Geef aan wat voor jou de gevolgen hiervan zijn en benoem wat je graag zou willen van de ander.

“Ik zie dat de vaatwasser nog niet uitgeruimd is. Ik vind het vervelend dat dit nog niet gebeurd is, ik heb de hele dag gewerkt en wilde eigenlijk even rustig zitten in plaats van meteen weer in huis aan de slag te gaan. Zou je de vaatwasser alsnog even willen uitruimen? Dank je wel!”

Irritaties loslaten

Soms kan het lastig zijn om irritaties los te laten, omdat je ze al zo lang met je mee draagt. Omdat er voor jouw gevoel nooit echt wat veranderd. Je zit vast in een patroon en kunt hier lastig uitkomen.

Wil je hulp dit patroon te doorbreken? Ik help je graag om vooruit te komen. Samen gaan we kijken naar jouw bron van irritatie, wat dit met je doet en hoe je dit op kunt lossen, zonder dat je irritatie als wrok bij je blijft dragen in de toekomst. Zodat je jezelf niet meer belemmert in het leven van jouw mooiste leven, doordat je teveel onuitgesproken irritaties hebt.

Je kunt hier een gratis kennismakingsafspraak inplannen, zodat we samen kort kunnen doornemen wat intuïtieve coaching voor jou kan betekenen. Ook help ik je meteen op weg door je meteen tips & adviezen te geven waar je direct wat mee kunt!

Bericht delen?