Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch

Je bekijkt nu Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:8 minuten gelezen

Kies altijd voor jezelf

We zijn het zó gewend om anderen altijd op de eerste plek te zetten. Om rekening te houden met anderen, om anderen te plezieren. Maar schieten we daar zelf wat mee op, of schieten we onszelf daarmee eigenlijk alleen maar in de vingers? Is het goed om voor jezelf te kiezen?

Laat ik het anders stellen.. Waarom zou het sociaal zijn om níet voor jezelf te kiezen? Altijd klaar staan voor anderen, ook wanneer het je even niet goed uitkomt, dat is eigenlijk pas asociaal. Het houdt simpelweg in dat je jezelf niet op de eerste plek zet. En jij bent het meest belangrijk in jouw leven.

Er valt niets te winnen door jezelf te verliezen

En ja, vaak gaat het tegen je natuur in om even voor jezelf te kiezen. Om anderen op de tweede plek te zetten en even te doen waar je nu écht zin in hebt. De boel de boel te laten en lekker iets leuks te gaan doen. Maar voor jezelf mag je tijd maken. Tijd om even te genieten. Om uit te rusten. Om lekker te doen waar je zin in hebt. Je zult zien dat je je daarna een stuk meer opgeladen voelt, energieker.

Wanneer je om je heen kijkt, zul je zien dat anderen dat ook doen. Dat zij soms nee zeggen wanneer je iets vraagt of voorstelt. Hoe voel je je daarbij? Voel je je dan afgewezen door het nee wat je te horen krijgt, of accepteer je het zonder er bij stil te staan? Waarschijnlijk dat laatste.

En dat zou een eye-opener mogen zijn. Het laat zien dat jij dat als spiegel mag gebruiken, dat jij dit ook vaker mag doen. Nee zeggen en voor jezelf kiezen kan heel bevrijdend zijn.

Voor jezelf kiezen

Vijf tips om vaker voor jezelf te kiezen

Maak een half uurtje of een uurtje per dag vrij om iets te doen waarvan je echt blij wordt.

Zet jouw telefoon op vliegtuigstand en hou even rekening met niemand, behalve met jezelf.

Oefen met nee zeggen wanneer iemand iets aan je vraagt. Doe dit minimaal eenmaal per dag.

Dat je iets niet wilt doen op dat moment, betekent niet dat je het helemaal niet hoeft te doen. Je kunt ook aangeven dat het nu niet goed uitkomt, maar dat je het met liefde over een week doet. Of dat goed is? Wanneer dat de ander niet uitkomt, zal hij vanzelf op zoek gaan naar iemand anders die hem kan helpen.

Het is ook goed om even niet aardig gevonden te worden

Onthoudt dat je niet altijd aardig gevonden hoeft te worden. Het maakt je geen vervelend mens als je eens iets niet wilt doen voor een ander, of wanneer je een verzoek uitstelt. Het geeft alleen maar aan dat het nu even niet uitkomt. Maak je er niet druk om als de ander gefrustreerd reageert.

Het is prima wanneer je voor jezelf kiest. Dat is pas echte liefde. Andermans verwachtingen hoeven niet altijd uit te komen. Je bent geen supermens die alles kan!

Onthoud dat je geen leuker mens wordt als je altijd maar dingen moet

Als je altijd voor anderen aan de slag bent, overal ja op zegt, loop je jezelf voorbij. Hierdoor kun je gebrek hebben aan energie, je opgejaagd voelen, niet lekker in je vel zitten.

Ook kan het er voor zorgen dat je je negatief voelt en dit straal je ook uit op de andere mensen om je heen. Of je dit nu wilt of niet. En is dat hoe je wilt dat anderen jou omschrijven?

Een goede oefening die hierbij kan helpen, is elke dag dankbaarheid tonen voor de kleine dingen om je heen. Hierdoor kom je in een positievere energie te staan. Het zorgt er voor dat je meer in jouw eigen kracht komt en dat je meer vanuit liefde voor jezelf handelt.

Volg je gevoel

Als iemand je iets vraagt, volg dan jouw gevoel in plaats van dat je een sociaal wenselijk antwoord geeft. Is dit echt wat ik nu wil doen, word ik hier zelf ook blij van? Of doe ik dit alleen om de ander een plezier te doen?

Probeer je dag zoveel mogelijk te vullen met dingen waar je energie van krijgt. En dat de hond van de buurman van de vriend van jouw collega uitlaten daar even niet bij hoort: jammer dan.

Als je jezelf niet kunt zijn, wat heeft de ander dan aan je in een relatie?

Het maakt niet uit of dit een familiaire band, een vriendschappelijke of liefdevolle band is. Als jij jezelf niet kunt zijn, loop je jezelf voorbij. Daardoor raak je moe en in een later stadium uitgeput. Je herkent jezelf uiteindelijk niet meer en kunt zelfs een burn-out krijgen, omdat je telkens bezig bent met het tevreden stellen van anderen, in plaats van gehoor te geven aan jouw eigen behoeftes.

Pas dán heeft de ander niet zoveel meer aan je. Doe gedoseerd een stapje terug en luister vooral naar jezelf. Doe waar je je goed bij voelt en blijf dicht bij jezelf. Hierdoor zal de relatie die je met een ander hebt, veel vrijer worden.

Je zult veel minder merken dat anderen afhankelijk zijn van je. Dit kan bewust of onbewust gebeuren, doordat je spiritueel mensen aantrekt die je of wat kunnen leren, of die jij wat kan bieden.

Zo kunnen dit mensen zijn die het onbewust fijn vinden wanneer anderen van alles voor ze doen. Dat hebben ze nodig in dit leven en trekken dit aan. In dit geval misschien zelfs in jou, omdat jij je als redder opstelt.

Wanneer je je hier bewust van bent, kun je jouw gedrag veranderen om dit om te keren. Keer je gedrag om van “ik moet” naar “ik wil”. Je zult zien dat je veel meer plezier uit je activiteiten haalt, wanneer je dit doet. Je toont meer liefde voor jezelf wanneer je voor jezelf kiest en hierdoor zul je beter in evenwicht zijn.

Maak jezelf prioriteit nummer één

Het klinkt misschien niet fijn, maar uiteindelijk ben jij altijd op jezelf aangewezen. De mensen die je als tiener of kind kende, zijn wellicht niet meer in jouw omgeving. Je kunt je fijne dingen herinneren uit die periode, maar uiteindelijk ben je met jezelf de toekomst ingestapt. Omdat een ieder het pad volgt dat het beste bij hem past.

Maak jezelf de top prioriteit, kies voor jezelf. Zorg dat je plezier hebt met de mensen om je heen, maar zorg er wel voor dat je doet waar jij je goed bij voelt, in plaats van dat je doet waar anderen zich goed bij voelen. Dat is echt niet egoïstisch, dat is liefde voor jezelf.  

Je kunt morgen al beginnen met voor jezelf kiezen door een echte mooie bos bloemen voor jezelf te kopen. Of het luchtje dat je zo lekker vindt ruiken. Gewoon, omdat je het waard bent!

Kies voor jezelf..

Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen? Dat is er vaak al vanaf jongs aan ingeslopen. Het anderen willen helpen en jezelf voorbij lopen. Je kunt dat niet zomaar van de één op de andere dag veranderen. Dat vergt moed om te veranderen. En doorzettingsvermogen.

Als intuïtief coach kan ik je helpen dit onderwerp te transformeren. In een coachingssessie help ik jou om meer in jouw eigen kracht te komen staan, waardoor je meer voor jezelf durft te kiezen. Wil je meer informatie over wat een coachingssessie precies inhoud? Kijk eens op de coachingspagina voor meer info. Wellicht spreek ik je snel!

Bericht delen?