Van moet naar moed: Durf jij het aan?

Je bekijkt nu Van moet naar moed: Durf jij het aan?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Van moet naar moed: Durf jij het aan?

Wanneer iets plichtmatig voelt, haal je er maar weinig plezier uit. Het kost energie in plaats van dat het je wat oplevert. Wat is de invloed van moeten? En wat kunnen we doen om dat te veranderen?

We moeten echt ontzettend veel van onszelf. Werken, eten koken, boodschappen doen, stofzuigen, de was.. En dit is nog niet eens een complete lijst. Waarschijnlijk vul je deze voor jezelf nog aan met verplichte verjaardagen, familiebezoek aan de andere kant van het land of zelfs Sinterklaas surprises en gedichten maken.

Het gevoel dat je nog ontzettend veel moet doen, kan beklemmend werken. Er is nog zo’n grote lijst van zaken die gedaan moeten worden. En als dat klaar is, ligt er wel weer wat anders op je te wachten. Neem het huishouden als voorbeeld: wanneer de was eenmaal gewassen is en weer schoon in de kast ligt, is de wasmand weer vol voor de volgende ronde. Het lijkt soms wel een never ending story.

Waarom moeten we zoveel van onszelf?

Vanuit jouw waarden en normen heb je een aantal dingen vastgesteld, waar je naar leeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je een schoon huis wilt hebben. Of dat je niet wilt dat iemand mis grijpt als diegene schone sokken wil pakken. De waarden en normen die je opgebouwd hebt, zorgen voor een patroon waar je jouw leven omheen gebouwd hebt.

Het kan ook zo zijn, dat je jouw waarden en normen vanuit huis hebt mee gekregen. Gewoon omdat het vroeger thuis ook altijd gebeurde, doe je het nu ook.

Even niets moeten van jezelf

Je hebt deze gewoontes met de paplepel ingegoten gekregen en er jouw eigen waarden en normen van gemaakt.

Herken je jezelf in onderstaande voorbeelden?

  • Ik moet dagelijks stofzuigen, anders wordt het hier een vieze bende
  • Elke avond moet het aanrecht leeg zijn, de vaat moet weer schoon in de kast staan
  • Als ik niet drie keer in de week sport, zorg ik niet goed voor mijn lichaam
  • Het wordt van mij verwacht dat ik bij elke familieverplichting aanwezig ben
  • Ik kan niet zomaar een dagje vrij nemen van m’n werk om te niksen, er ligt nog veel te veel werk
  • Als ik de boel niet draaiende hou, doet niemand het
  • Ik moet eerst afronden wat moet gebeuren, voor ik kan ontspannen en iets leuks mag doen

Waarschijnlijk kun je dit lijstje zelf aanvullen met veel dingen die je van jezelf moet. Die moeten gebeuren, voor je kunt relaxen en ontspannen.

Moet je echt volgens deze overtuigingen leven?

MOET je echt elke dag stofzuigen? MOET jij de boel draaiende houden of kun je wat delegeren naar jouw partner? MOET je echt drie keer in de week sporten?

Wat gebeurt er als je even helemaal niets MOET?

Er is moed voor nodig om even niets te moeten

Er is moed voor nodig om even niets te moeten. Je hebt de moed nodig om dingen los te laten, om de teugels even te laten vieren en de controle los te laten. Er zijn vaak zoveel dingen die we nog moeten afronden, voor we eindelijk tijd voor onszelf nemen.

Door moed te tonen door even voor jezelf te kiezen, zul je zien dat je een momentje hebt om op te laden. Misschien voelt het onprettig, onbekend, om een half uurtje op de bank te zitten om naar je favoriete muziek te luisteren. Maar who cares? Jij zult er uiteindelijk een vrolijker en gelukkiger mens van worden. Even de boel de boel laten en niet in de stress schieten door alles wat nog MOET gebeuren.

Het mooie is dat er morgen weer een dag is om te stofzuigen. Wat vandaag niet afkomt, komt morgen wel. Wees wat minder streng voor jezelf. Neem de beslissing dat je het waard bent beter voor jezelf te zorgen.

Toon moed door los te komen van het moeten

Vaak leven we in de overtuiging dat dingen echt moeten gebeuren. Dat er geen andere optie is. Maar veelal is dit onze eigen overtuiging. Wanneer je vraagt aan jouw partner of hij twee keer in de week wil koken, wil hij dat vast wel doen. Als je je baas uitlegt dat je iets niet gedaan krijgt en dat je het volgende week doet, is daar waarschijnlijk begrip voor.

Probeer eens los te komen van het moeten, en begin met het managen van verwachtingen. Als je nu iets niet gedaan krijgt, laat de ander dan weten wanneer je het wel gereed hebt. Waarschijnlijk vind die ander het prima en zat het idee dat het echt af moést, alleen in jouw eigen hoofd.

Door op deze manier prioriteiten te stellen, maak je wat lucht in je planning. Denk voor jezelf heel bewust na bij wat er nog MOET gebeuren. Moet dit ook echt nú gedaan worden of kan het nog even wachten? Door een realistische planning te maken en taken te delegeren krijg je meer overzicht en verminder je de stress die je ervaart doordat je teveel moet. Je kunt zo meer tijd nemen om even te ontspannen, om op te laden.

Waar heb jij de moed voor?

Durf jij het aan om voor jezelf te kiezen en een dagje vrij te nemen om te lanterfanten? Om een boswandeling te maken of je favo serie te bingewatchen? Waarschijnlijk vind je het spannend. Het is nou niet echt maatschappelijk geaccepteerd om vrij te nemen om even helemaal niets te doen. Maar die vrije dagen, daar heb je gewoon recht op. Hoe je ze indeelt, is helemaal aan jou.

Een mooie manier om er snel achter te komen hoeveel energievretende dingen je van jezelf moet doen in verhouding met hoeveel dingen je doet die je energie geven, is het doen van deze oefening.

Toon deze week eens de moed om het moeten los te laten. Om een paar taken voor je uit te schuiven. Maak ruimte om even helemaal niets te hoeven, behalve te ontspannen.

Bericht delen?