Tot waar blijf je volhouden en het proberen?

Je bekijkt nu Tot waar blijf je volhouden en het proberen?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Wanneer is jouw tijd en energie genoeg en kies je voor jezelf?

Misschien herken je het wel: je steekt een hoop tijd en energie in iemand, maar ziet niet de resultaten die je eigenlijk zou willen. Natuurlijk geef je je steun en support niet voor niets, opgeven staat niet in jouw woordenboekje. Maar als de resultaten uitblijven, tot wanneer blijf je dan volhouden en het proberen?

Wat lees je in deze blog?

We staan achter onze eigen keuzes uit het verleden

In het verleden heb jij de keus gemaakt om iemand te helpen: bijvoorbeeld jouw partner. Je bent achter hem gaan staan, hem gaan supporten in het waarmaken van zijn dromen. Die dromen waren prachtig en zouden voor hem veel betekenen: natuurlijk wil je daarbij helpen waar het kan. Want als jouw partner gelukkig is, straalt dat ook op jou af! Je bent niet voor niets een team.

En die beslissing zorgt er voor dat je onvoorwaardelijke support blijft geven. Jouw brein komt namelijk niet graag terug op iets, geeft niet graag toe dat het fout zat of dat je iets beter anders had kunnen aanpakken. Om die reden vorm je je naar de situatie, pas je je aan en blijf je supporten.

Wat als het niet uitpakt zoals je wenst?

Stel dat jouw partner zijn beloftes niet nakomt. Hij zou één dag in het weekend besteden aan het klussen bij anderen, maar is inmiddels ook nog door de weeks, in de avond en op zondag zoet. Waar ligt de grens? Tot waar blijf je supporten?

Na overleg merk je dat jouw partner zich ook beseft dat jij er ook nog bent. Dat ook jij behoeftes hebt en dat je niet alleen wilt opdraaien voor het hele huishouden. Hij geeft aan meer tijd te maken voor jullie samen en om ook eens te koken of de vaatwasser uit te ruimen. Blij en vol vertrouwen ga je verder.

Toch blijkt na een paar weken dat hij terugvalt in oude gedragspatronen. Er iets van zeggen helpt niet. Hoe ga je hier mee om? En zeker als dit al langere tijd duurt; waar trek je de grens?

wanneer stoppen grens aangeven

Kijk eens naar binnen: hoe voel jij je bij deze situatie?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om te blijven volhouden hem te supporten en weer wat toe te geven, een nieuwe draai te vinden. Maar waar houdt het op? Wordt jouw relatie straks die van de partner die in “hotel thuis” overnacht en verder geniet van zijn vrijheid?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe voelt de huidige situatie nu voor mij?
  • Hoe zou ik dit kunnen verbeteren?
  • Welke invloed heeft het verder op mij en mijn gezin?

Aan de hand hiervan krijg je een duidelijk inzicht in waar je op dit moment staat. Wellicht wil je het gesprek met jouw partner nog eens aangaan. Ook hiervoor kun je een aantal vragen aan jezelf stellen voor je dit gesprek in gaat:

  • Heb ik mijn partner hier al op aangesproken en doet hij wat hij toen gezegd heeft?
  • Welke voorbeelden kan ik benoemen als ik dit onderwerp nog eens aansnij?
  • Wat zijn mijn grenzen in dit gesprek?
  • Welke consequenties wil ik verbinden aan het antwoord dat ik krijg?
voorbereiding op lastige gesprekken

Het effect van deze voorbereiding

Door dit helder en duidelijk te maken voor jezelf, kun je met zelfvertrouwen en een voorbereid antwoord het gesprek aangaan. Tot waar je blijft volhouden en proberen is duidelijk. Je hebt jouw eigen grenzen bepaald en die kun je nu stellen.

En door dat te doen, kun je voor jezelf beter rechtvaardigen wat het besluit is wat je maakt na dit gesprek. Want natuurlijk wil je achter jouw keuzes blijven staan, maar niet ten koste van jezelf.

Je zult merken dat door deze voorbereiding, jouw gesprekspartner ook beter begrijpt waar je staat en wat je graag anders wilt zien. En dat doet jullie relatie goed!

Wil jij sterker in jouw schoenen komen staan?

Als jij sterker in je schoenen wilt staan, is het volgen van een coachingstrajecten een prima ingang om dit voor elkaar te krijgen. Het Groei en Bloei traject past hier helemaal bij:

In dit traject ga je met jezelf aan de slag, en alleen met jezelf. We gaan kijken naar alle onderwerpen waar jij je nog in kunt groeien, of waar je onbewust nog blokkades hebt zodat je niet helemaal tot bloei kunt komen. Deze halen we weg, zodat je aan het eind van elke sessie mind blowing grote stappen in jouw ontwikkeling gemaakt hebt en je compleet in jouw eigen kracht staat.

De onderwerpen waar we het over gaan hebben zijn divers en dragen er allemaal aan bij dat jij kan groeien en bloeien als de persoon die je bent. Zonder schaamte, zonder schuldgevoel, zonder concessies.

Bericht delen?