Sta je wel eens bewust stil bij hoe je je voelt?

Je bekijkt nu Sta je wel eens bewust stil bij hoe je je voelt?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Stilstaan bij hoe je je voelt

Hoe voel je je? Een vraag die je misschien wel eens gesteld wordt. Net als de vraag hoe het met je gaat. Vaak geven we aan dat het goed gaat: niet omdat het écht zo is, maar omdat het het meest makkelijke antwoord is. En omdat het sociaal geaccepteerd is. Want wie gaat er nu uitgebreid vertellen hoe het écht gaat als je iemand in de supermarkt tegen komt?

Vaak verschuilen we ons gewoon achter “goed”. Veilig en makkelijk, en de ander verwacht het bijna ook, net als dat je het zelf verwacht als je iemand vraagt hoe het gaat.

Wat lees je in deze blog?

Maar sta je er ook wel eens bewust bij stil hoe je je voelt?

We zijn het gewend om door te gaan. Om down to earth te zijn en niet te zweverig. Want stil staan bij hoe je je voelt, dat doe je toch alleen als je yoga beoefent of aan het mediteren bent? Fout! Stil staan bij hoe je je voelt is heel goed om dagelijks te doen.

Door stil te staan bij hoe je je zowel lichamelijk als geestelijk voelt, ben je je meer bewust van subtiele veranderingen die misschien opgetreden zijn.  Je kunt hoog in je energie zitten, of juist wat minder. En voel je een blije emotie of toch een meer verdrietige?

Doorgaan als je je opgebrand voelt

Wanneer je bewust stil staat bij hoe je je voelt, leer je ook beter luisteren naar waar jouw lichaam behoefte aan voelt. Want stel dat je opgebrand voelt. Wat doe je dan? Ga je gewoon door met al je dagelijkse bezigheden of kijk je of je een dagje vrij kunt nemen om jezelf weer op te laden?

Als je niet zo goed naar jezelf luistert, ga je waarschijnlijk door met je drukke programma. Want dat is normaal, dat is hoe het hoort.

burn out coaching

Je denkt dat je je vanzelf wel beter gaat voelen, je hebt gewoon een nachtje een goede nachtrust nodig en dan lost het zich vanzelf wel weer op.

Maar waarschijnlijk is dat niet zo. Als je door blijft gaan, zul je je steeds minder energiek voelen. Je zult erg emotioneel worden, troosteloos zelfs. Moedeloos. En uiteindelijk, als je echt niet luistert naar wat en hoe je je voelt, kun je een burn-out krijgen. Jouw lichaam is op: het kan niet meer.

Trek op tijd aan de bel als je niet lekker in je vel zit!

Als je aanvoelt dat je wel een dagje voor jezelf kunt gebruiken, schroom dan niet om aan te geven dat het eigenlijk niet zo goed gaat. Dat veilige “goed” helpt je in dit geval niet vooruit als iemand je vraagt hoe je je voelt. Beter is het, om aan te geven hoe het echt met je gaat: alleen dan kunnen mensen iets voor je betekenen.

Want hoe fijn zou het zijn als je even iets voor jezelf kunt gaan doen? Om bijvoorbeeld een wandeling in de natuur te maken om even op te laden? Om die hobby te beoefenen die je al een tijdje links hebt laten liggen omdat je geen tijd meer had?

Doe het gewoon: schuldgevoel dat je eigenlijk wat anders had moeten doen, is niet nodig. Het is tijd om even voor jezelf te kiezen!

Van opgebrand naar voldoening

Door meer te luisteren naar hoe je je voelt, kun je beter inspringen op je eigen emoties en veranderingen daarvan. Want door even tijd voor jezelf te nemen, zul je je fijner voelen en een voldaan gevoel krijgen. En als je genoeg naar jezelf en jouw lichaam luistert, zul je je niet meer uitgeput voelen. Dan krabbel je weer op: precies wat je wilt! En dat brengt voldoening.

opgebrand gevoel verhelpen

Hoe voel jij je vandaag?

Sta eens stil bij hoe je je voelt. Ben je blij? Of juist wat somber? Voel je je dankbaar of misschien wel onrustig? Kijk eens op deze afbeelding en bepaal hoe jij je op dit moment voelt.

Wat je ook voelt, het wil je wat zeggen. Ben je tevreden met hoe je je voelt? Fijn! Ben je niet zo blij met hoe je je voelt? Denk dan eens na over wat je kunt doen om je wat fijner te voelen. En ga dat vervolgens ook doen. Want niets is zo fijn als lekker in je vel zitten, toch?

Voorkom dat je in een burn-out belandt door naar jezelf te luisteren

Dat “moeten moeten moeten” wat we onszelf vaak opleggen is helemaal nergens goed voor. Leer naar jezelf luisteren en sta gewoon eens stil bij hoe je je voelt. Wat wil het je vertellen? Hoe kun je het veranderen als je er niet tevreden mee bent?

Want één ding is zeker: als jouw gevoelens in het rijtje opgebrand, verdrietig, verslagen & uitgeput horen, is een burn-out niet ver weg meer. Het is tijd om naar jezelf te luisteren en te doen wat je hart je ingeeft. Je hebt lang genoeg jouw leven geleefd op een manier die je geen energie heeft gegeven. Tijd om het heft weer in eigen hand te nemen!

Probeer je het wel maar lukt het niet?

Waarschijnlijk is een “kom uit je burn-out” traject perfect voor je: samen kijken we, op jouw tempo, wat je energie kost en wat je energie geeft. We gaan zorgen dat jij weer naar jezelf kunt en durft te luisteren en dat je je kop niet meer in het zand steekt. We gaan er samen voor zorgen dat jij alle ingrediënten aangereikt krijgt om weer een sterke en zelfstandige vrouw te worden.

Wil je meer weten? Verder lezen kan via deze link.

Bericht delen?