Spijt is een emotie die je niet dient

Je bekijkt nu Spijt is een emotie die je niet dient
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Spijt is een emotie die je niet dient

In mijn tienerjaren had ik vaak spijt van dingen die ik niet had moeten doen. Ik had een andere keuze gemaakt dan achteraf juist gebleken was. En daarvan had ik spijt. Op dat moment voel je je niet prettig. Ik had een hoop kritiek op mezelf, omdat ik beslissingen maakte die niet in mijn hoogste belang waren.

Je straft jezelf door het hebben van spijt

Door je persoonlijke betrokkenheid bij de situatie, voel je je misschien zelfs ellendig. Want uiteindelijk ben jíj degene die deze ongewenste situatie veroorzaakt heeft. Of die een kans gemist heeft op een bepaald vlak, doordat je een andere keuze gemaakt hebt.

Het is lastig deze gevoelens van spijt los te laten. Spijt heeft een grote negatieve impact op hoe je je voelt, zowel geestelijk en lichamelijk. “Had ik maar..” Je blijft continue denken wat er gebeurt zou zijn, als je een andere keuze gemaakt zou hebben. Wat het gevolg geweest zou zijn, als je die andere keuze gemaakt had. Wat zou je je dan blij en gelukkig gevoeld hebben!

Wat je hiermee eigenlijk doet is jezelf straffen voor keuzes die je níet gemaakt hebt. Of voor beslissingen die je anders hebt genomen dan achteraf goed bleek. Je blijft in een negatieve spiraal zitten die niet goed voor je is.

Wilde je jezelf echt bewust benadelen?

Wat ik mezelf realiseerde toen ik halverwege de 20 was, is dat ik niets aan spijt heb. Op dat moment heb ik de beslissing genomen om de emotie spijt af te schaffen. En ik heb het nooit meer gevoeld.

Elke keuze die ik maak, maak ik op dat moment met de kennis die ik op dat moment heb. Ik deed wat mij het beste leek. En waarom zou ik mezelf daar achteraf voor straffen? Het is toch niet zo, dat je jezelf of anderen bewust benadeeld hebt?

Nee. Je deed wat op dat moment, volgens de kennis en inschatting die je toen had, het beste leek. En dat dat achteraf anders uitpakte dan je wilde, kon je ook niet weten. Vergeef jezelf ervoor en ga verder. Je hoeft geen spijt te voelen van de verkeerde keuze die je gemaakt hebt. Het is nergens voor nodig om die negatieve energie van kritiek en onaardigheid tegen jezelf te voelen.

Het enige wat dat doet is jouw stresslevel verhogen, zorgen voor (faal)angst, minder vertrouwen in jezelf, een lager zelfbeeld, duizeligheid, misselijkheid en uiteindelijk misschien zelfs depressie. Het “wat als” is niet belangrijk. Waarom zou je jezelf dan toestaan om terug te kijken op wat had kunnen zijn?  Laat het los en accepteer het zoals het is.

Spijt hebben is niet nodig

Verander spijt in dankbaarheid en inzichten

Natuurlijk is het geen enkel probleem om terug te denken aan een situatie en te denken “goh, achteraf zou ik dat toch anders gedaan hebben”. Wat je daarmee doet, is reflecteren op wat gebeurd is. Kijken naar hoe je het een volgende keer anders kunt doen. Daar leer je alleen maar van. Wees dankbaar voor de lessen die je hieruit kan halen.

Achteraf kun je een situatie niet meer veranderen. Het is niet eerlijk daar spijt over te hebben en je negatief te voelen. Je doet jezelf te kort. Bied je excuses aan als dat nodig is en praat het uit. Leg uit waarom je iets gedaan hebt op de manier waarop je het deed.

Ga daarna verder met waar je nu staat, en neem nu de beslissing zoals deze wel juist voor je voelt. Je weet nu dat je het niet nogmaals op die manier zou doen. Dat je het anders zou aanpakken. En dat is prima! Uiteindelijk bereik je je doel toch wel, of dat nou met een omweg is of niet. Soms is die omweg er nu eenmaal omdat we een andere keuze gemaakt hebben dan achteraf juist bleek.

En dat is prima. Daar leren we van. Daar groeien we van.

Bericht delen?