Plan eens wat meer plezier in!

Je bekijkt nu Plan eens wat meer plezier in!
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Overig
 • Leestijd:7 minuten gelezen

Plan eens wat meer plezier in!

Plezier inplannen? Huh? Jep! Dat is een prima idee. Door bewust momenten van plezier en ontspanning in te plannen, kun je even helemaal tot jezelf komen en weer opladen.

Denk eens na.. Wat zou je vandaag willen doen, wat een glimlach op je gezicht brengt bij de gedachte alleen al? Wat brengt jou plezier? Maak vandaag gewoon even een half uurtje tot een uurtje vrij om dat te doen. Voel je de blijdschap die nu al door je heen stroomt?

Waarom zou je plezier inplannen?

We worden vaak geleefd door de waan van de dag. Het huishouden dat gedaan moet worden, de kinderen die allemaal verplichtingen hebben, en sporten kan soms ook als een verplichting voelen. Of die verjaardag waar je echt even je neus moet laten zien.

Door teveel dingen te doen die “moeten”, raak je steeds vermoeider. Alle dingen die je doet uit goedheid, zijn soms niet even goed voor jezelf.

plan plezier in

Zoals bijvoorbeeld dat verplichte oppasnummer of de boodschappen die je haalt voor iemand die je om een gunst vraagt. Natuurlijk, je maakt er iemand ontzettend blij mee, maar krijg je er ook energie van? Doet het je een plezier, of doet het de ander meer plezier?

Verplichte nummertjes

Al die verplichte nummertjes kunnen ervoor zorgen dat je door het leven ploetert. Het doen van al deze dingen kan komen doordat je bijvoorbeeld een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, mensen niet teleur wilt stellen of denkt “een ander zou hetzelfde voor mij doen”.

Maar wanneer je merk dat je jezelf voorbij gaat lopen, is het nog maar een klein stapje richting een burn-out. Of juist een bore-out. En dat wil je niet.

Ontdek wat je plezier geeft

Veelal zijn we in de “moeten” stand geschoten, en weten we om die reden niet meer wat ons écht plezier geeft. Wat ons blij maakt.

Je kunt de oefening uit deze blog doen om te ontdekken hoeveel van jouw dagelijkse activiteiten, energie-gevers en energie-nemers zijn. Je kunt dit doen voor alle aspecten in jouw leven, maar ook voor bijvoorbeeld alleen je werk, als je niet (meer) tevreden bent met de taken die je uitvoert.

Op deze manier ontdek je waar je teveel tijd aan besteed, en wat je geen energie geeft. Wanneer je je hier bewust van bent, kun je ze makkelijk vervangen door dingen die je wél plezier geven of minder tijd besteden aan deze klussen, als je ze niet helemaal kunt weglaten.

Korte termijn plezier & lange termijn plezier

Er zijn verschillende soorten plezier te onderscheiden, waar je iets mee kunt. Het korte termijn pleziertje bevredigt je nu, het lange termijn pleziertje doet dat over een langere periode van tijd.

Het is belangrijk om beide vormen van plezier aan je dag en jouw leven toe te voegen. Alleen zo kun je gelukkig en blij jouw leven door.

Als je alleen korte of alleen lange termijn pleziertjes hebt, heb je weinig bevrediging op één van deze twee termijnen en kun je je alsnog ongelukkig gaan voelen.

Voorbeelden van korte termijn plezier

 • Een ijsje halen bij de Italiaan in de stad
 • Een lekker groot stuk van jouw lievelingschocolade eten
 • Ontspannen in de hangmat terwijl de zon schijnt, met jouw lievelingsboek in de hand
 • Dagdromen bij de gedachte dat je de loterij wint

Deze dingen geven je instant plezier: je wordt er meteen gelukkig van. Het kost weinig moeite en energie om je blij te voelen.

Voorbeelden van lange termijn plezier

 • Een studie hospitality doen omdat je je graag dienstverlenend opstelt en weet dat je mensen een leuke dag wilt bezorgen
 • Actief lid worden van Greenpeace omdat je het belangrijk vind dat de biodiversiteit van de natuur behouden blijft
 • Lid worden van een politieke partij omdat je het gedachtegoed van deze partij erg goed vindt

Deze dingen zijn misschien niet altijd even leuk. Zo zul je een scriptie moeten schrijven voor de studie en tentamens moeten doen waar je misschien niet op zit te wachten. Maar in gedachten hou je het grotere geheel: als ik deze studie heb afgerond, kan ik werken in een hotel, bij een touroperator of op een cruiseschip. Dat is jouw lange termijn plezier. Het geeft voldoening.

Maak een goede mix!

Kijk eens naar wat je nu dagelijks doet. Zitten er genoeg dingen waar je energie en plezier aan beleeft in jouw dagindeling? En hoe zit het met je werk of studie, doe je dat vanuit een lange termijn plezier gedachte, of gewoon “omdat het moet”?

Als het laatste het geval is, kun je eens na gaan denken over hoe je meer plezier kunt halen uit jouw werk. En ga er eens mee aan de slag, switch van baan naar iets wat je écht helemaal super lijkt. Wat heb je te verliezen?

Ga op ontdekking, kijk wat je leuk vind. Wat doen anderen, welk aanbod spreekt je aan? Voel waar je plezier & joy bij voelt.

gun het jezelf om plezier te hebben

Vind je het lastig uit jouw vaste patroon te komen?

Dat is niet raar. We zijn gewoonte dieren, en doen dingen vaak op dezelfde manier, op dezelfde dag, en met dezelfde mensen. Want ergens vinden we het fijn dat ons leven voorspelbaar is. Dat we weten wat we kunnen verwachten. Die rust en regelmaat geeft ons een geborgen gevoel.

Alleen wanneer je teveel van jezelf bent weg gedwaald en in het “moeten” terecht bent gekomen, zul je ondervinden dat je uitgeblust raakt. En dan is het echt tijd om in te grijpen. Om meer plezier in te plannen. Want elk klein stapje waarin je jezelf meer plezier gunt, helpt je vooruit naar een gelukkiger leven. En dat straalt ook af op de mensen om je heen.

Wanneer je hulp wilt met het loskomen uit jouw vaste patroon, meer plezier wilt inplannen maar niet weet hoe, en het “moeten” los wilt laten, help ik je graag met mijn intuïtieve coaching. Deze coaching doen we online, je kunt het gewoon lekker vanuit huis volgen. In enkele sessies leg je de basis voor een leven waarin jij:

 • Doet wat je zelf wilt en op jouw voorwaarden
 • Heb je meer plezier en gun je jezelf ook om plezier te hebben
 • Zie je in dat het helemaal niet erg is om sommige dingen te laten, en kun je anderen ook netjes vertellen waarom je even niet kunt
 • Echt om jezelf denkt en jouw grenzen aan geeft. En daarnaast een hoop plezier inplant!

Wil je hier meer over weten? Plan een gratis kennismakingsgesprek met me in en ik vertel je alles wat mogelijk is!

Bericht delen?