Oude gedragspatronen loslaten en veranderen

Je bekijkt nu Oude gedragspatronen loslaten en veranderen
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Oude gedragspatronen loslaten en veranderen

Oude patronen loslaten kan moeilijk zijn. Dit heeft meerdere redenen: vaak zijn we niet bewust van deze oude patronen, doen we dingen op de automatische piloot of weten we niet hoe we deze oude patronen kunnen loslaten en veranderen.

Inhoudsopgave

Wat zijn patronen in ons gedrag precies?

Gedragspatronen kun je omschrijven als “een vast patroon waardoor bepaald gedrag gekenmerkt wordt”. Hierbij kun je denken aan de manier waarop je reageert in bepaalde situaties, maar ook aan jouw reactie op bepaalde situaties.

Voorbeelden van gedragspatronen

Misschien dat je soms wel eens denkt “ik heb niet genoeg kennis, laat een ander het maar doen”, of “ik vraag maar niets, straks vinden anderen het een domme vraag” of “ik zeg er niets over, straks valt de ander me aan en voelen we ons beiden ongemakkelijk”. Dit zijn voorbeelden van gedragspatronen die we onszelf door de jaren hebben aangeleerd.

Gedrag aanpassen hoe

Waarom deze gedragspatronen dubbelop nadelen hebben

Misschien durf je niet altijd om verduidelijking te vragen, omdat je in het verleden wel eens gehoord hebt dat je niet van die domme vragen moet stellen. En dus leer je jezelf aan dat het beter is je mond te houden dan om een vraag te stellen die mensen misschien dom kunnen vinden. En dus klap je dicht.

Op zo’n moment sta je eigenlijk niet in je kracht. Je past je teveel aan aan de situatie, aan wat anderen van je zouden kunnen denken. En dus ga je eigenlijk voorbij aan jezelf. Je stemt in met iets terwijl je eigenlijk verduidelijking wilt en je niet precies snapt waar het over gaat. Je krijgt niet het gewenste resultaat.

Maar achteraf heb je er ook nog nadelen van: de situatie blijft maar in je hoofd spoken, je blijft jezelf “wat als ik dit had gedaan of gezegd” afvragen en bent ontevreden over jouw eigen handelen. Je maakt jezelf misschien wel verwijten.

En dit gedragspatroon blijft zich in cirkels herhalen..

En zo houdt dit gedragspatroon je nog wel even bezig. Het zal waarschijnlijk niet bij deze ene situatie blijven, er komen nog meer momenten waarop je weer hetzelfde handelt omdat dit jouw vaste gedragspatroon is. Je bent het gewend om zo te handelen, om je aan te passen.

Dit patroon blijft je lang bij, of je het nu wilt of niet. Het is onderdeel van jouw comfortzone, van jouw onbewuste handelen. Maar eigenlijk is het gewoon heel inefficiënt, dat je dit op deze manier doet. Het dient je niet, je hebt er niets aan.

Je voelt je misschien een marionet van jezelf, en niet op een positieve manier. Net of er aan touwtjes getrokken wordt, waar je dat eigenlijk niet wilt.

Oud gedrag aanpassen nieuwe eigenschappen hoe

Kun je oude gedragspatronen ook loslaten en veranderen?

Goed nieuws! Oude gedragspatronen loslaten en veranderen is zeker mogelijk. Zie het als een goed voornemen om bijvoorbeeld meer te gaan sporten. In het begin moet je er heel bewust mee bezig zijn, echt de momenten om te sporten inplannen en de zin of moed verzamelen om te gaan sporten. Wanneer je het vaker doet, gaat het vanzelf en merk je dat je plezier krijgt in het sporten.

Zo werkt het ook met het loslaten van gedragspatronen die je niet meer dienen. Gedragspatronen die je niet meer dienen noemen we ook wel belemmerende of beperkende overtuigingen. Ze zorgen er voor dat je niet bereikt wat je wilt, omdat ze je tegenhouden in het behalen van jouw doelen.

De eerste stap naar verandering van gedragspatronen

Vaak is de eerste stap naar verandering, bewustwording van het feit dat je deze gedragspatronen hebt. Dat je ze op de automatische piloot uitvoert, maar dat je het eigenlijk wilt veranderen. Net als meer sporten, gaat dat vaak niet vanzelf.

Het doorbreken van gedragspatronen en het aanpassen naar gedrag wat je wél dient, is vaak iets wat lastig is. Dat komt doordat jouw comfortzone er voor zorgt dat je, het woord zegt het al, comfortabel wilt blijven en gedrag dat je al kent, blijft voortzetten. Je weet immers al welke uitkomst er uit komt, en dat is vertrouwt, zelfs als de uitwerking wat minder positief is.

In deze training leer ik je wat beperkende overtuigingen precies zijn, hoe je jouw gedragspatronen kunt aanpassen op drie manieren en met drie verschillende oefeningen.

Als je je bewust bent van de gedragspatronen die je niet meer dienen, kun je ze aan gaan passen naar iets wat positiever is, wat je wel dient. En wanneer je dat lukt, sta je meer in jouw eigen kracht en zul je meer positiviteit ervaren door bijvoorbeeld het nu wél durven stellen van die ene vraag die anders (volgens jouw gedachten) misschien als dom bestempeld zou worden.

Wil je hulp bij het loslaten van oude gedragspatronen?

Wanneer je een bepaald gedragspatroon hebt, kan het lastig zijn om deze te veranderen. Dat komt bijvoorbeeld doordat je niet weet waarom je dit gedrag vertoont. Of hoe je het moet veranderen. Ook kan het lastig zijn om de oorzaak te achterhalen van jouw gedragspatroon, omdat je het al zo lang doet. Het is gewoon onderdeel van jouw karakter te worden.

Intuïtieve coaching kan jou helpen om snel en makkelijk te achterhalen, waarom je bepaalde gedragspatronen hebt en hoe je dit kunt veranderen. En omdat het intuïtief is, gaat het zonder moeite.

En daar pluk jij weer de vruchten van.

Gedragspatronen loslaten veranderen

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen en of we een match zijn?
Plan dan hier een kennismakingsgesprek in!

Bericht delen?