Onbewust leven: doe jij dat?

Je bekijkt nu Onbewust leven: doe jij dat?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:8 minuten gelezen

Leef jij jouw leven bewust of onbewust?

Heb jij wel eens van die momenten dat je je geleefd voelt? Dat het voelt alsof de dagen voorbij vliegen, zonder dat je ook daadwerkelijk wat gedaan hebt? Het kan soms voelen alsof je niet zoveel grip hebt op jouw leven. Alsof je leven gebeurt zonder dat je er erg in hebt: misschien ben jij onbewust aan het leven. Tijd om de regie terug in eigen handen te nemen!

Hoe merk je of je onbewust aan het leven bent?

Als je onbewust jouw leven leeft, heb je het gevoel dat jouw leven aan je voorbij vliegt. Dat je weinig invloed hebt op wat er gebeurt en dat je geleefd wordt. Je hebt voor je gevoel geen of maar beperkte invloed op wat er om je heen gebeurt.

Wanneer je jouw leven bewust leeft, ben je je bewust van waar je naar toe wil in de toekomst. Je hebt doelen voor jezelf gesteld en doet er alles aan om die doelen te halen. Je weet wat belangrijk voor je is: jouw kinderen, je werk of jouw partner. Je steekt de energie en tijd die je hebt in wat jij belangrijk vind: je kwalificeren voor een promotie of juist tijd vrijmaken om met de kids te ravotten.

Wat is het grote verschil tussen bewust en onbewust leven?

Onbewust leven kenmerkt zich door het gevoel dat je geleefd wordt, wanneer je bewust leeft, leef jij jouw leven op jouw voorwaarden. Je legt de focus op dingen die belangrijk zijn en niet alleen op wat er die dag toevallig voorbij komt. Je hebt als het ware een plan voor waar je over een jaar of vijf jaar wilt staan.

van onbewust leven naar bewust leven

Stoppen met op de automatische piloot leven

Wanneer je onbewust leeft, kan het aanvoelen of je op de automatische piloot leeft. Het is heel goed dat je je hier bewust van bent, dit is de eerste stap naar verandering. Wanneer jij voor jezelf duidelijk hebt dat je dit wilt veranderen, kun je ook daadwerkelijk de beslissing maken om dat te gaan doen.

Een voorbeeld: het veranderen van jouw eetpatroon

Stel één van jouw nieuwe goals is dat je gewicht wilt kwijt raken. Die beslissing heb je genomen en je bent er klaar voor de regie terug over te nemen. Je zit nu nog op de automatische piloot: als je een film gaat kijken, pak je automatisch wat lekkers erbij. Als er visite is hoort er ook een hartige snack bij het glaasje alcohol.

Je zet deze dingen als het ware automatisch op tafel, het gaat onbewust. Het hoort erbij.

Nog een voorbeeld: doelloos scrollen op je telefoon

Natuurlijk, er zijn momenten dat je heel goed bezig bent met jouw telefoon: je verstuurt mails die de deur uit moeten, leest artikelen over dingen die je interessant vindt of kijkt naar YouTube filmpjes die je iets uitleggen wat je nog wilde weten.

Onbewust leven veranderen

Maar er zijn ook momenten dat je uit automatisme jouw telefoon pakt en het vaste riedeltje af gaat: Facebook, mail, Insta.. Je scrollt wat apps door, leest info die je niet boeit en legt je telefoon weg. Om na een paar minuten weer precies dezelfde apps te openen en hetzelfde te doen.

Herkenbaar? Ik denk het wel!

Jouw onbewuste brein neemt het hier over

De dingen die je hierboven doet, doe je op de automatische piloot. Je doet het onbewust. Dit komt doordat deze handelingen in jouw onderbewuste brein verankerd zijn: het zijn patronen van handelingen die je normaal vindt om te doen. Het zijn gewoontes geworden. En als je daar de controle terug over wilt nemen, zijn er voldoende dingen die je kunt doen.

Wat lekkers bij de borrel

Het is prima voor de visite wat lekkers op tafel te zetten, maar voor jezelf kun je nu besluiten dat je dit niet wilt. En zet je in plaats van chips, luchtige rijstcrackers, popcorn of wat stukjes komkommer op tafel. Zo kies je bewust voor iets met minder calorieën en vetten maar kun je toch genieten.

Deze nieuwe bewuste manier van omgaan met de situatie, zal er uiteindelijk voor zorgen dat jouw veranderde eetpatroon een gewoonte wordt. En dan heb je geen eens behoefte meer aan die bitterbal.

Doelloos scrollen

Het is echt mogelijk om tegen jezelf te zeggen “pak ik nou alweer die telefoon? Ik leg hem even weg in de keuken” en dat vervolgens ook te doen. En ga dan iets doen waarbij je je telefoon niet nodig hebt. Praat met jouw partner, ga een rondje wandelen, speel met de kids. Wedden dat zolang jij je telefoon niet ziet, je ook niet getriggerd wordt om telkens te kijken?

Alle social media apps zijn zo ontworpen, dat er dopamine vrij komt als soort van beloning. Een like op een foto of een berichtje? Yes! Dat zorgt voor een goed gevoel. Ook de hunkering naar nieuws en bijblijven zorgt ervoor dat we vaker dan nodig onze privé mail checken.

Wanneer je dat patroon weet en herkent,  kun je er bewust voor kiezen om de “dopamine kick” te krijgen van iets anders waar je blij van wordt. Want ook bij sporten komt er dopamine vrij, en van seks met je partner kun je ook heel gelukkig worden! 😉

Laat onbewust leven niet jouw leven zijn

Onbewust leven is prima, wanneer het gaat om dingen die er niet toe doen. Dingen als de afwas doen, stofzuigen en andere taken die wel moeten gebeuren maar er niet echt toe doen. Als het gaat om grotere dingen zoals je gezin, sporten of vrienden: leef dan niet onbewust.

Denk er over na wat je wilt bereiken, stel doelen voor jezelf en probeer deze na te leven. Want op die manier hou jij de controle over jouw eigen leven en zul je merken dat je uiteindelijk veel gelukkiger wordt, omdat je leven minder doelloos wordt.

Bewust leven hoe

Denk er over na wat je wilt bereiken, stel doelen voor jezelf en probeer deze na te leven. Want op die manier hou jij de controle over jouw eigen leven en zul je merken dat je uiteindelijk veel gelukkiger wordt, omdat je leven minder doelloos wordt.

Kun je hier wel wat ondersteuning bij gebruiken?

Wil je hulp bij het veranderen van gedragspatronen? Intuïtieve coaching helpt jou om dit te doen. Coaching in combinatie met de training Manifesteren kun je leren: leef jouw droomleven met ease & flow is nóg effectiever.

Je krijgt alle tools die je nodig hebt om jouw leven heel bewust om te draaien naar een bewuste versie én krijgt tips & tricks over hoe je jouw dromen zo snel en makkelijk mogelijk werkelijkheid kan laten worden.

Is de VIP versie wat voor jou?

Bericht delen?