Omgaan met tegenslag: hoe doe je dat?

Je bekijkt nu Omgaan met tegenslag: hoe doe je dat?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Omgaan met tegenslag: hoe doe je dat?

Soms lijkt het alsof alles tegen zit en niets gaat zoals je het gewild had. De ene na de andere tegenslag komt voorbij en je ziet het even niet meer zitten. Waarom moeten zulke dingen nou altijd bij jou gebeuren? Omgaan met tegenslag kan lastig zijn, zeker als je meerdere vervelende dingen kort achter elkaar meemaakt. Het lijkt dan net of de wereld tegen je is. Hoe kun je het beste omgaan met tegenslag?

Neem afstand van de situatie

Als alles tegen zit is het goed om even afstand te nemen. Om je hoofd leeg te maken, om rust te nemen. Of je dat nu doet door er een paar dagen tussen uit te gaan in een natuurlijke omgeving of door lekker met een vriendin te relaxen op een mooi en zonnig terras, dat maakt niet uit. Zorg er voor dat je even uit de situatie bent, dat je er even niet meer aan denkt. Dat je iets doet waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt.

hoe omgaan met tegenslag positief

Haal je gedachten even weg bij de tegenslag en probeer weer op te laden. Wanneer je dit doet, zul je zien dat je veel beter kunt omgaan met tegenslag wanneer je weer terug gaat naar de situatie. Even afstand nemen zorgt voor een frisse blik, nieuwe moed om door te gaan en wellicht zelfs andere inzichten, waar je eerder nog niet over nagedacht had.

Praat over de tegenslag, alleen zo leer je er mee omgaan

Stel je hebt een grote tegenslag zoals bijvoorbeeld een miskraam, dan is het heel makkelijk om via internet troost te zoeken op een forum en ervaringen van anderen te lezen. Je ontvangt reacties van anderen, tips hoe je er mee om kunt gaan of je hoort van anderen hoe zij dit beleefd hebben.

Op deze manier omgaan met tegenslag kan steun bieden. Toch is dit maar tijdelijke troost, beter is het om in jouw omgeving met mensen te gaan praten. Welke vriendinnen kun je bij terecht? Hoe reageert jouw (schoon)moeder? Deze mensen kennen je persoonlijk en kunnen veel beter inspelen op jouw specifieke situatie en kunnen er ook rekening mee houden in de opvolgende periode.

En wellicht zijn er in jouw directe omgeving wel mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en dit met jou delen. Het is fijn om het hier over te hebben, ondanks dat er toch een taboe op het onderwerp rust zul je zien dat het je rust geeft om het er met bekenden over te hebben.

Als je de situatie niet kunt veranderen, verander dan jouw kijk op de situatie

Wanneer je een grote tegenslag hebt, kun je de situatie niet altijd veranderen. Toch kun je jouw kijk op de situatie wel veranderen doordat anderen hun mening en ervaring met je delen. Zo kun je voor jezelf de situatie verlichten.

Tips van anderen die bijvoorbeeld ook ontslagen zijn op het werk, kunnen jou houvast bieden om mee aan de slag te gaan. Je zult inzien dat ontslagen worden niet het einde van de wereld is en dat ook jij weer een mooie, nieuwe baan kunt vinden. Eentje die waarschijnlijk nog leuker is dan jouw huidige baan!

Omgaan met tegenslag

Haal het positieve uit de situatie

Stel je bent inderdaad ontslagen, dan is dat behoorlijk vervelend. Het biedt veel onzekerheid: hoe moet het met jouw huur of hypotheek? Kun je de auto wel blijven betalen? En wat moet je nu doen de hele dag? We halen toch veel bevestiging voor onze identiteit uit het werk wat we doen. En dat valt opeens weg. Een grotere tegenslag kun je bijna niet krijgen, zo voelt het op het moment. Het is heel makkelijk (en wellicht ook verleidelijk) om jezelf te verliezen in zelfmedelijden op dit moment.

Toch is het ook een optie om te kijken naar wat deze situatie voor kansen en mogelijkheden biedt. Oké, het is klote dat je jouw baan bent kwijt geraakt, maar welke mogelijkheden kun je voor jezelf creëren? Welke aspecten van jouw baan vond je niet leuk, en wil je niet meer hebben in een nieuwe baan? Dat kan inhoudelijk zijn, maar ook te maken hebben met reistijd. En het is nu het uitgelezen moment om een hoger salaris te gaan verdienen, je kunt weer onderhandelen bij aanvang van een nieuwe baan. En wie weet vind je wel een functie in een sector die je altijd al gewild hebt!

Zorg ervoor dat je dingen doet waardoor jij nog meer in je kracht komt te staan. Waar je nog gelukkiger door wordt. Zo buig je deze tegenslag om naar iets wat positief uitpakt.

Succesvol omgaan met tegenslag: hoe je ergens naar kijkt maakt het verschil

In bovenstaande eerste voorbeeld kruip je in de slachtofferrol, in het tweede voorbeeld kruip je in de winnaarsmentaliteit. Welk van deze twee denk je, dat meer voorspoed gaat brengen? Hoe maak je de situatie lichter voor jezelf?

Juist. Door de situatie te accepteren zoals deze is en te gaan denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Wat kun je er van leren, hoe kun je jezelf verder ontwikkelen?

Probeer het positieve uit een situatie te halen, denk aan het nemen van de rust & afleiding die je nodig hebt en besef je, dat je niet alles alleen hoeft te doen. Het is oké om hulp te vragen. Het is nu even vervelend, maar het komt weer goed. Heus. Elke donkere wolk heeft een gouden randje.

Hulp bij het relativeren van tegenslag

Het kan lastig zijn om op het moment zelf om te gaan met de tegenslag die je meemaakt. Het lijkt net of je er nooit uit komt, ondanks dat je hulp krijgt van bekenden & familie en dat je het écht wel probeert.

In zo’n geval is het goed hulp te zoeken bij een professional, die je helpt om anders naar de situatie te kijken en je ondersteuning biedt om weer uit het dal te klimmen. Die je helpt om te relativeren en misschien nét iets meer tegen je durft te zeggen, omdat de professional je niet persoonlijk kent.

Hulp zoeken helpt je grote stappen vooruit in maar weinig tijd. Ook bij het omgaan met tegenslag. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Plan via de agenda een gratis kennismakingsgesprek in om door te nemen hoe ik jou kan helpen!

Bericht delen?