Waar doe je het nou eigenlijk voor? Omgaan met neerslachtige gevoelens

Je bekijkt nu Waar doe je het nou eigenlijk voor? Omgaan met neerslachtige gevoelens
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Waar doe je het nou eigenlijk voor? Omgaan met neerslachtige gevoelens

Soms heb je gewoon zin om de handdoek in de ring te gooien. Om er helemaal mee te stoppen. Waar doe je het nou eigenlijk voor? Je krijgt neerslachtige gevoelens van de situatie, je voelt je niet prettig.

De waardering die je graag zou ontvangen mist, het plezier ontbreekt. Je ziet je taak meer als een last dan als iets waar je plezier aan kunt beleven, of waar je anderen mee kunt helpen. Waar doe je het nou eigenlijk voor? Je kunt je soms behoorlijk neerslachtig voelen door het gebrek aan de waardering waar je zo naar verlangt.

Gevoelens als deze kunnen er voor zorgen dat je het licht dat achter de wolken schijnt, even niet meer ziet. Zeker als het zoals nu winter is, de dagen erg kort zijn, de nachten lang en de dagen guur. Het zorgt allemaal niet voor positieve, enthousiaste gevoelens.

Zie de neerslachtige gevoelens als een teken om in actie te komen

Wanneer je een langere tijd rond loopt met deze neerslachtige gevoelens, kan het voelen alsof de wereld tegen je is. Alsof je alles voor Piet Snot doet en je als een soort van slaafje gebruikt wordt. Wanneer je te lang blijft hangen in dit neerslachtige gevoel, is het heel lastig om er uit te komen.

Neerslachtig en somber coaching

Wat je beter kunt doen, is te erkennen dat je je even niet goed voelt. Dat je je voelt, alsof wat jij doet, er niet toe doet. Alsof je onzichtbaar bent. Erken het en laat het er zijn. Laat de boel even de boel en ga iets voor jezelf doen, bijvoorbeeld een stukje wandelen buiten. Kom los van het moment.

Het patroon van neerslachtige gevoelens doorbreken

Wanneer je een stukje gaat wandelen als je erkent dat je het gevoel hebt dat je het even nergens voor doet, kom je uit jouw patroon van sombere gevoelens. Je kunt je weer even opladen en met een frisse blik naar jouw situatie kijken.

Natuurlijk verdwijnen de gevoelens die je hebt, niet vanzelf. Het patroon doorbreken, is echter wel de eerste stap om in te zien dat er iets moet veranderen. Dat je hier geen zin meer in hebt en dat het ook anders kan. Die neerslachtige gevoelens kunnen de pot op!

Als je jezelf uit de situatie haalt waar je geen zin meer in hebt, zorg je er voor dat je een eerste stap zet in het aanleren van nieuwe gewoontes. Positiviteit in plaats van negativiteit.  

Wat gebeurt er als je teveel neerslachtige gevoelens hebt?

Als je teveel situaties hebt waarbij je neerslachtige gevoelens hebt, kun je van een neerwaarts spiraal, zomaar in een depressie terecht komen. Dit is geen teken van zwakte, maar in mijn ogen juist een teken dat je te lang te sterk bent geweest.

Op een gegeven moment wil jouw lichaam niet meer. Die geeft aan dat het genoeg geweest is en zet al jouw systemen op slot: je hebt een burn-out bereikt. En dat kan heel geleidelijk gaan. Leer luisteren naar jezelf, herken de kleine signaaltjes dat je even niet lekker in je vel zit en speel hier op in.

Dit is de beste manier om te voorkomen dat je in een burn-out terecht komt. Alleen jij kunt verandering aanbrengen in jouw leven, een ander kan dit niet voor je doen. Een eerste stap hierin is het veranderen van de omgeving wanneer je je somber voelt.

De tweede stap in het veranderen van de situatie

Een volgende stap kan zijn dat je nadenkt over wat je wél wilt. Of wat je verwacht van anderen, zoals bijvoorbeeld waardering. Wanneer dit laatste het geval is, schrijf dan eens op wat je verwacht.

Bijvoorbeeld een bedankje van jouw partner, wanneer je voor de zoveelste keer deze maand de tafel hebt gedekt, eten hebt gekookt, afgeruimd hebt én hebt afgewassen. Grote kans dat jouw partner zeker waardeert wat je doet, maar er niet zo bij stil staat omdat hij het als normaal ervaart dat jij al deze taken uitvoert.

Ga de dialoog eens aan. Alleen op die manier kun je er achter komen wat jouw partner denkt en waarom hij zich zo gedraagt. Wellicht heeft het wel een heel andere reden dan wat jij voor hem heeft ingevuld.

Kijk naar wat jou energie geeft

neerslachtige gevoelens afkomen van

Een mooie oefening om los te komen van die neerslachtige gevoelens, is je te focussen op dingen die je energie geven. Dat kan een kop thee bij een vriendin zijn, of een leuk boek lezen. Het maakt niet uit, zolang het je maar een gelukkig gevoel geeft.

Weet je niet zo goed wat je kunt veranderen, dan kun je de tips in dit artikel opvolgen om te kijken wat je energie geeft. Zo krijg je voor jezelf inzichtelijk welke dingen je meer kunt doen, om die neerslachtige gevoelens niet meer de overhand te laten hebben.

Wil je begeleiding bij het verdrijven van jouw neerslachtige gevoelens?

Begeleiding of coaching werkt super effectief. Een figuurlijke schop onder je kont, focus, een onafhankelijke mening.. Allemaal zaken die bijdragen aan het succes van coaching. Want je hoeft het niet alleen te doen. Samen is effectiever!

Met het “kom uit je burn-out” traject werk jij versnelt aan jouw herstel. Op een zachte en liefdevolle wijze gaan we werken aan de onderwerpen die jij aankunt. Niets moet en alles mag. Je krijgt alleen de informatie die jij op dit moment aankunt, je zult niet overprikkeld worden. Intuïtief kan ik perfect afstemmen wat jij op dit moment nodig hebt om weer wat uit het dal te krabbelen. Onderwerpen die aan bod komen tijdens dit programma zijn bijvoorbeeld werk, privéleven, relaties, familie, geld, ontspanning & de toekomst.

Tijdens de sessies gaan we aan de slag met de oorzaken van de problemen die je ervaart.

En die hoef je niet uitgebreid te benoemen, door mijn intuïtieve werkwijze kan ik dit haarfijn aanvoelen. En het fijne is: je kunt de sessies gewoon vanuit huis volgen, via jouw smartphone of computer.

Plan een gratis en vrijblijvende kennismaking in om jouw wensen door te nemen via de knop hieronder!

Bericht delen?