Je kunt jouw negatieve situatie niet veranderen..

Je bekijkt nu Je kunt jouw negatieve situatie niet veranderen..
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Je kunt jouw situatie niet veranderen.. wel hoe je er mee om gaat!

Het gebeurt wel eens dat je je in een negatieve situatie bevindt, waarin je je niet fijn voelt. Bijvoorbeeld als je een langdurige ruzie hebt met jouw partner, een baan die je verveelt of een periode waarin je ontzettend emotioneel bent om iets wat gebeurd is.

Stel je bent ontzettend boos op jouw partner. Je gaat het huis uit, stapt in de auto en rijdt naar de stad. De auto voor je rijdt niet door, het irriteert je. Jij hebt je voet op het gaspedaal en vindt dat die andere bestuurder eens een keertje moet doorrijden.

Er steekt zomaar een voetganger over waar het niet mag en je zag ‘m pas op het laatste moment. Je kan de voetganger nog net ontwijken en vloekt inwendig. In de stad is je favoriete winkel dicht, waardoor er helemaal donderwolken boven je hoofd verschijnen. Een uur later kom je thuis, jouw humeur is nóg niet opgeklaard. Irritant!

Hoe voel je je?

Door de situatie als negatief te ervaren, voel je ook negatieve gevoelens. En dat zal zich verder uiten in alles wat er gebeurd die dag. Je krijgt meer van hoe je je voelt. En dat dat niet was wat je voor ogen had, maakt niet uit. Je blijft het gevoel hebben dat alles bergafwaarts gaat en dat het niet verbetert. Je belandt in een negatieve spiraal.

De situatie waarin je zit zegt iets over het heden. Het zegt iets over waar je je nu bevindt en wat er nu gebeurd. Wanneer het geen fijne situatie is, kun je er boos of verdrietig om worden. Maar wanneer je emoties ervaart die gebaseerd zijn op angst, word je daar niet gelukkig van. Het trekt je energielevel en jouw trilling naar beneden.

Je kunt jouw situatie niet veranderen, wel hoe je er mee om gaat

Door je de situatie persoonlijk aan te trekken en er een slecht humeur van te krijgen, zit alles tegen. Wanneer je er voor kiest om de negatieve situatie van een afstandje te bekijken, laat je je minder mee sleuren in de negatieve spiraal.

Wanneer je ruzie hebt met jouw partner, kun je je ook bedenken dat er vast iets aan de hand is waardoor jouw partner zo reageert. Gezien mensen zich het meeste afreageren op mensen die hen dicht bij staan, ben jij dat in dit geval. Wanneer je dit realiseert, kun je bedenken dat het goed is om even afstand te nemen. Je partner valt jou niet aan, maar reageert zich even af.

Je stapt in de auto en rijdt op je dooie gemak naar de stad. Het valt je op hoe mooi de bomen dit jaargetijde zijn en hoe fijn het zonnetje schijnt. Je ziet dat jouw lievelingswinkel dicht is, jammer! Maar je bedenkt je dat je ook nog wat bij een andere winkel nodig hebt en gaat dat halen. Een uurtje later kom je vrolijk thuis, jouw partner is inmiddels ook weer wat bijgetrokken en biedt excuses aan.

Jij bent niet de situatie waarin je verkeert

De situaties waarin je je verkeert, zeggen helemaal niets over je. Je kunt ze voor nu niet veranderen. Punt. Hoe je er mee om gaat, heb je zelf in de hand. Kijk je er positief naar, zul je de situatie als positief ervaren, als licht. Als je er negatief naar kijkt, trek je jouw energieniveau omlaag en ervaar je de situatie niet als prettig.

Ga mee met de flow

“Wat zich ook voordoet in het huidige moment, accepteer het alsof je ervoor hebt gekozen. Ga erin mee, in plaats van ertegen te vechten.”

Wanneer je situaties ziet voor hoe ze zijn, zul je zien dat ze makkelijker te accepteren zijn. Of het nu gaat om een meningsverschil met jouw partner of iets dat niet lukt. Neem even afstand en ga later verder. Maak het luchtiger voor jezelf, zie het glas als half vol in plaats van half leeg.

Positieve gedachten brengen positieve situaties

Wanneer je je constant verzet tegen wat is, omdat je er niet gelukkig van wordt, ervaar je veel strijd. Strijd op dit moment, maar ook teleurstelling of bedroefde gevoelens als je terug denkt aan de negatieve situatie.

Besef je, dat je in het nu leeft. Dat je nú de herinneringen maakt waar je later op terug kijkt. Wil je dat deze positief of negatief zijn? Wil je met een glimlach of een traan terug denken? Geluk is niet de afwezigheid van problemen, maar de manier waarop je er mee om gaat. Maak er gewoon het beste van. Toon wat veerkracht.

Positieve gedachten positieve situatie

Wanneer je positief in het leven staat en ziet dat je je in een situatie bevindt maar dat jouw geluk niet afhankelijk is van deze situatie, beweeg je je er veel prettiger doorheen. Je zit beter in je vel en kunt op een later moment waarschijnlijk met een glimlach terug kijken op de vervelende situatie. Het doet je niet zoveel. Wat plezier inplannen is ook een goede manier om jouw mood te verhogen en er voor te zorgen dat je beter in je vel zit.

Elke negatieve situatie heeft een gouden randje

Elke uitdaging die op je pad komt, heeft een gouden randje. Iets postiefs. Misschien zie je het op dit moment niet, dat komt nog wel. Achteraf zul je terug kijken en denken.. Ja, ik ben hier sterker door geworden. Ik heb er iets van geleerd.

Het is de kunst om dit ook op het moment dat de negatieve situatie plaats vindt, in te zien. Doe even een stapje terug en ga mee met de flow. Realiseer je dat het de zon is, die het gouden randje van de wolk veroorzaakt. Die zon komt weer te voren, vroeg of laat. De wolken trekken voorbij.

Bericht delen?