Mislukken is een cadeautje: vier je mislukkingen!

Je bekijkt nu Mislukken is een cadeautje: vier je mislukkingen!
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Mislukken is een cadeautje: vier je mislukkingen!

Wanneer je éindelijk de moed en energie bij elkaar geraapt hebt om iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt, kan het spannend zijn om er een succes van te maken. Je kunt bang zijn om te falen, om de verkeerde weg in te slaan, om jouw doel niet te bereiken.

Kortom: er ligt altijd mislukking om de hoek. En daar kun je bang voor zijn. Wat als het niet uitpakt zoals je verwacht had? Wat als anderen een mening hebben over wat ik aan het doen ben? Wat als ik de goedbedoelde adviezen die ik krijg, niet wil opvolgen? En wat als ik straks weer terug bij af ben omdat het niet gelukt is?

Nou.. Dan heb je in ieder geval een mooie reis gehad. Nieuwe dingen geleerd, je skills ontwikkeld en gemerkt wat níet werkt. Dat is ook wat waard, daar leer je alleen maar van.

Zonder mislukkingen maak je nooit stappen vooruit

Wanneer iets niet gaat zoals je vooraf gepland had, kan dat heel vervelend zijn. Maar is het ook het einde van de wereld? Natuurlijk niet. Het laat zien dat je doorzettingskracht hebt, dat je echt jouw dromen wilt bereiken en dat je begrijpt dat de magie buiten jouw comfortzone plaats vindt.

Het pad naar het bereiken van jouw doel is minstens zoveel waard als het behalen van jouw doel. Zie dit dan ook als een doel op zich, en geniet ervan.

Vier je mislukkingen

Wees niet te hard voor jezelf en durf ook hulp te vragen als het even niet zo gaat als je zelf graag zou willen. Dat is niet erg. Twee mensen weten altijd meer dan één en het brengt je op nieuwe ideeën en mogelijkheden, waar je zelf misschien nog niet over nagedacht had.

De voordelen mislukken in het behalen van je doel

Tijdens de weg die je aflegt om jouw doel te bereiken, ervaar je een aantal voordelen die je als persoon sterker maken. Of je uiteindelijke doel nu mislukt of niet, de volgende dingen kun je mooi in je zak steken:

  1. Je hebt er een hoop doorzettingskracht voor terug gekregen
  2. Door deze reis te ondernemen heb je geleerd wat je moet doen om te bereiken wat je echt wilt
  3. Je weet nu wat bij je past en wat niet
  4. De weg voor je heb je vrij gemaakt voor nieuwe ideeën en mogelijkheden
  5. Je hebt jezelf er beter door leren kennen
  6. Het geeft je nieuw perspectief
  7. Je groeit er door als persoon

Stralend falen

Wanneer je kijkt naar wat je wél hebt meegekregen voor jouw doel een mislukking werd, kun je stralend falen. En accepteer ook gewoon dat je dit keer niet geslaagd hebt. Boeiend. Zolang je jezelf goedkeuring geeft voor de ontwikkeling die je onderweg hebt doorgemaakt, is het helemaal prima. Want als je nooit wat veranderd, zal je leven ook nooit veranderen. Dus wees trots op jezelf.

Een ander voordeel van op deze manier naar jouw mislukking kijken,  is dat je de focus legt op wat je wel kunt. Op wat wel goed gegaan is. En dat maakt je gelukkig. Dus koop lekker die bos bloemen, eet een taartje om te vieren dat jouw poging mislukt is en ga lekker verder. Geniet en neem het jezelf niet kwalijk, je hebt het geprobeerd en dat is ook wat waard!

Vind je het lastig om mislukking te accepteren?

Het kan bijvoorbeeld aanvoelen als gezichtsverlies richting anderen. Of alsof je jezelf teleurstelt en nooit wat kunt bereiken. Vaak ligt hier een patroon van teleurstelling en afwijzing aan ten grondslag, die als een patroon door jouw leven plaats heeft gevonden. Door telkens deze situaties van teleurstelling en afwijzing te ondervinden, ben je dit als jouw normale waarheid gaan zien. Als iets wat er bij hoort en wat je hoe dan ook wilt voorkomen.

Het is interessant eens te duiken in waar deze gevoelens vandaan komen. Wil je dat ik je daarbij help? Dat kan, heel makkelijk, zonder dat je de situaties tot in detail hoeft uit te leggen. Via intuïtieve coaching ga ik aan de slag met waar je tegen aan loopt en haal deze ongemakkelijke gevoelens voor je weg.

Wil je hier meer over weten? Plan een gratis kennismakingssessie met me in via deze pagina, wanneer het jou uitkomt. Ik vertel je graag meer en help je ook meteen de eerste drempels overwinnen!

Bericht delen?