Mijn overtuiging zit me in de weg

Je bekijkt nu Mijn overtuiging zit me in de weg
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Hoe een overtuiging je kan belemmeren in je doen en laten

Ik heb een overtuiging. En die zit me in de weg. Mijn overtuiging zorgt ervoor, dat ik altijd een stapje harder loop als het eigenlijk net teveel is. Omdat het anders voelt alsof ik faal. Of ik niet goed genoeg ben. En sja, dat wil je niet. En dus doe je er nog eens stapje bovenop.

Deze overtuiging belemmert me in mijn doen en laten. Het zorgt ervoor, dat ik mezelf in de weg zit en eigenlijk op een spoor zit waar ik niet op wil zitten. Mijn trein gaat even de verkeerde kant op. De overtuiging zorgt ervoor dat ik dingen doe die ik eigenlijk niet wil doen.

Als ik aangeef bij mijn manager dat ik teveel werk heb, ga ik daarna toch weer toegeven als hij zegt dat hij geen mensen heeft om wat van m’n werk naar over te dragen. En terwijl ik mondeling alles voor mezelf aan het relativeren ben, hoor ik het mezelf zeggen en denk ik: Lin.. Dat was nou niet de bedoeling van dit gesprek! Heb je eindelijk de moed verzamelt om aan te geven dat het teveel is, ga je relativeren en verandert er uiteindelijk niets.

Wat lees je in deze blog?

Als je je bewust bent van een beperkende overtuiging

Mijn overtuiging is dat ik bang ben om te falen. En daarom moet ik blijkbaar onbewust van mezelf een stapje harder zetten. Om te compenseren dat ik anders faal. Hoe vreemd is dat?

Mijn overtuiging zegt me, dat als ik een stapje harder loop, de drukte sneller over is. En ik me weer kan focussen op andere dingen, in rust. Overcompenseren.

In principe is er niets mis met die gedachte. Maar ik betrap mezelf er vaker op, dat ik ga overcompenseren om ervoor te zorgen dat ik weer rust creëer in mijn rooster.

overtuiging veranderen belemmering

En dat zou eigenlijk niet moeten, want de enige lachende derde is in dit geval (onbewust!) mijn manager. Want die weet ook wel dat ik teveel werk heb. Daar hebben we het eerder ook over gehad.

En nu?

Je bewust zijn van welke overtuiging je beperkt is een eerste stap in een goede richting. Je weet nu wat een valkuil is, waar je op moet letten. Want deze overtuiging zit je in de weg. Je trein kan wel even op het verkeerde spoor zitten, maar uiteindelijk wil je wel het juiste station bereiken voor je energie op is.

Faalangst kan een grote angst zijn. En die kan zich weer uiten op allerlei verschillende manieren, zoals in mijn geval het relativeren van werk, overcompenseren, nog harder werken en niet klagen om er maar voor te zorgen dat ik niet faal.

Maar wat zou er gebeuren als ik het los zou laten?

Waarschijnlijk niet veel. Waarschijnlijk zou ik mezelf duidelijker uitspreken richting mijn manager en een punt maken. Of beter gezegd: een streep zetten onder al die drukte. En aangeven dat het zo echt niet langer gaat. En ik weet zeker dat hij daar begrip voor heeft.

Hoe kun je met die beperkende overtuiging omgaan?

Als je wilt zorgen dat je niet langer in dezelfde valkuil stapt, kun je voor jezelf onderzoeken waar de beperkende overtuiging vandaan komt: waarom heb ik deze overtuiging en op welke punten zorgt ie er voor, dat ik mezelf voorbij loop?

Door dit te doen kun je van te voren al een “aanvalsplan” maken hoe je wilt reageren als je weer in zo’n situatie terecht komt. Dat maakt je sterker, omdat je al van te voren weet hoe je wilt reageren. Je hebt er al een keer over nagedacht.

Duik in waar het vandaan komt

Naast dat je een aanvalsplan maakt om helder te krijgen hoe je in toekomstige situaties gaat reageren als je weer last hebt van deze beperkende overtuiging, is het ook goed om de oorzaak weg te nemen.

Waar komt de overtuiging vandaan? In het verleden is er vast een moment geweest dat het je gediend heeft. Dat het waarde voor je had. Maar dat is op dit moment niet meer zo. En dus mag je dat beschermingsmechanisme los laten. Het is goed geweest zo.

Achter de oorzaak van een beperkende overtuiging komen is niet makkelijk: je hebt immers al een heel leven achter je. Welk moment was precies de oorzaak en waarom heb je toen deze overtuiging ontwikkeld?

Mocht het je niet lukken om dit zelf weg te nemen, kun je gebruik maken van een sessie intuïtieve coaching. Met deze vorm van coaching duik je samen in jouw overtuiging en haal je de bronoorzaak naar voren en zorg je er voor dat de herinnering van toen, ontkracht wordt. Een hele sterke vorm van coaching waarin je écht resultaten boekt waar je je leven lang profijt van hebt.

Bericht delen?