Maak je relatie sterker door deze focus te hebben

Je bekijkt nu Maak je relatie sterker door deze focus te hebben
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Overig
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Maak je relatie sterker door deze focus te hebben

Misschien herken je het wel: van die dingen die je in het begin van je relatie wel oké vond, maar na verloop van tijd niet meer. Van die kleine dingen, waar je je aan ergert. En waar je na 15x een opmerking over gemaakt te hebben (en ja, je hebt je tussen die opmerkingen in al 20x ingehouden en zelf gedaan wat je partner beloofd heeft) nog steeds over valt. De focus in jouw relatie lijkt er constant op te liggen.

Kleine ergernissen kunnen uitgroeien tot een grote irritatie

Want waarom zou jij telkens de oud papierbak in moeten duiken om hier stukken plastic uit te halen, lege tetrapakken uit het restafval moeten halen om die vervolgens weer bij het plastic afval te sorteren en de bakken buiten moeten nalopen om te zorgen dat alles goed gesorteerd is en ze daadwerkelijk geleegd worden? Dat is best vermoeiend. En niet alleen voor jou, ook voor degene die elke keer weer een herinnering krijgt dat hij of zij beter moet sorteren.

En jouw partner stoort zich er misschien aan dat jij de afwasborstel niet op een bepaalde plek neerlegt. Of als hij weer een misgrijpt, omdat jij de kaasschaaf op een andere plek opbergt dan dat hij dat zelf doet.

Klinkt dit herkenbaar? Vast wel. Er zijn altijd kleine irritaties, die uitgroeien tot een wat groter ongenoegen naar mate de tijd verstrijkt. En er iets van zeggen helpt niet altijd. Je er bij neerleggen kan frustrerend zijn. Er elke keer ruzie om maken heb je ook geen zin in, maar leuk is het niet.

focus relatie op partner

Die irritaties heeft jouw partner natuurlijk ook..

Zulke kleine ergernissen heb je beiden. En beiden ben je er niet blij mee. Zeker niet wanneer het telkens weer terug komt en jouw oproepen om iets te veranderen, aan dovemans oren gericht lijken te zijn. Het komt de sfeer niet ten goede.

Ga eens samen om tafel zitten en richt je op de ander in plaats van jezelf

Wat je eerder deed, is de ander wijzen op wat je niet fijn vindt. Doordat jouw partner dat aanpast, neemt hij wat frustratie weg bij jou. En wordt jij gelukkiger. Je richt je hier alleen op jezelf.

Ga nu eens samen zitten, en richt je op de ander. Want wat hij doet, doe jij waarschijnlijk ook. Vraag hem eens, welke gewoonte van jou hij zich aan ergert. Kun jij dat aanpassen voor hem? En vraag hem dan eens zich in te leven in een gewoonte waar jij je aan ergert. Wil hij dit aanpassen om jou gelukkiger te maken?

Door dit gesprek zo te voeren, toon je meer begrip voor elkaar. Je leeft je in in de ander en je leert zo beter wat het gedrag van de ander betekent. Voor jezelf, maar ook voor hem. En door de focus in je relatie eens te verleggen van jezelf (ik wil dat jij iets voor mij doet) naar de ander (wat kan ik doen om jou gelukkiger te maken?) heb je een veel grotere kans dat jullie beiden stoppen met die vervelende gewoonte en je elkaar een stuk blijer maakt.

relatie goede focus aandacht voor elkaar
Bericht delen?