Ontstress door meer in het nu te leven

Je bekijkt nu Ontstress door meer in het nu te leven
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Leef meer in het nu

Veelal zijn we met van alles bezig wat we nog moeten doen, wat we nog willen bereiken en wat we gedaan hebben. Onze gedachten gaan constant van het verleden naar de toekomst en weer terug. Door heel bewust te leven in het nu, zul je zien dat je ontstresst en dat je weer kunt opladen. Dat je met een frisse blik kunt kijken naar wat er nog gedaan mag worden.

Niet in het nu leven kan voor een hoop stress zorgen

Als mens zijnde hebben we constant gedachten. Over iets wat nog gedaan moet worden of dingen die al gespeeld hebben. We zijn constant bezig met het verleden of het heden. We linken ook de toekomst aan gebeurtenissen die in het verleden gespeeld hebben.

We zijn constant bezig met wat we nog moeten.

Wat moet ik nog doen om de verjaardagstraktatie van m’n kleine voor te bereiden?
Wat moet ik nog doen om die taak af te ronden?
Hoe ziet m’n schema er morgen uit en ben ik er klaar voor?
Is dat uitje van volgende week al helemaal afgerond?

Ook ons verleden kan ons blijven achtervolgen.

Waarom bleef die collega toch maar doorgaan over mijn email?
Hoe kan het dat m’n partner telkens maar begint over dat probleem?
Ik snap echt niet waarom dat niet gelukt is. Waar kan het toch aan liggen?
Zal ik het de volgende keer op dezelfde manier aanpakken of toch anders?

Al deze gedachten zorgen er voor dat we maar blijven malen. Dat we constant bezig zijn met iets wat we niet kunnen beïnvloeden, in het geval van het verleden, of iets wat we nog moeten doen. Het haalt ons weg uit het leven in het nu.

Door te leven in het verleden of de toekomst, blijven we onszelf bestoken met negatieve gedachten, zorgen en angsten. Als mens zijnde identificeren we ons met onze gedachten en emoties en gaan hier helemaal in mee. Terwijl we niets meer aan het verleden kunnen veranderen en de toekomst nog moet komen.

Wees je bewust van het nu

Wees je er bewust van dat jouw leven zich in het nu afspeelt. Niet gister of morgen. Nu. En het nu is ook het enige waar we invloed op hebben. De rest kunnen we op dit moment niet zoveel aan doen.

Je zult merken dat je, door heel bewust even naar het nu te gaan, de stress en zorgen die je hebt los laat. Op dit moment is er geen probleem. Er is geen uitdaging. Er is alleen dit ene moment dat je kunt gebruiken om te werken aan het resultaat.

Leven in het nu

Maak je los van je gedachten

Weet dat jij je gedachten niet bent. Je hebt gedachten, maar bent ze niet. Je kunt er heel bewust voor kiezen om er even niet naar te luisteren. Om je gedachten even op een ander spoor te brengen.

Wanneer je voelt dat je teveel meegezogen wordt in jouw gedachten, ga dan eens terug naar het nu. Wees je eens heel bewust van wat er nu belangrijk is. Zoals je nu zit of staat, wat merk je op? Zijn het de vogels die fluiten, is het de zon die je heel fijn verwarmt of is het dat leuke liedje op de radio?

Voor nu is dat alles wat telt. Dit is het enige moment dat jij kunt beïnvloeden. Wat kun jij op dit moment doen om nog blijer te worden?

De kracht van het nu

Vond je dit een interessant artikel? Als je meer wilt weten over leven in het nu en de kracht die je daar uit kunt halen, raad ik je aan het boek De kracht van het nu te lezen van Eckhart Tolle. Dit boek is ook beschikbaar als luisterboek. Wel zo handig als je veel in de auto zit.

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor je:

Bericht delen?