Leef jij vanuit schaarste of overvloed?

Je bekijkt nu Leef jij vanuit schaarste of overvloed?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Leef jij vanuit schaarste of overvloed?

In de eerste jaren van ons leven bepalen we onze identiteit. We leggen dan al voor onszelf vast of we vanuit overvloed leven of de wereld vanuit schaarste zien. Natuurlijk niet zo bewust, het is geen keuze die bij je volle bewustzijn maakt, maar wel door de invloeden van buitenaf. We nemen deze invloeden op als waarheid en passen ons leven er op aan.

Alle dingen die jij mee maakt tot een jaar of zeven a tien, maakt dat je bent wie je bent. Hoe je de wereld ziet. Of er altijd genoeg is, of nooit genoeg. Vanuit deze visie ga jij jouw leven verder ontwikkelen. En onbewust zorgt dit ervoor dat je de wereld vanuit schaarste of overvloed benadert.

De wereld is ingesteld op schaarste

Denk maar eens aan de stoelendans. Iedereen heeft dat wel gespeeld op kinderfeestjes of op school tijdens feestelijkheden. Er staan een aantal stoelen in een cirkel, met het zitvlak naar buiten. Er draait een leuk muziekje. Zodra de muziek stopt, moet je zo snel mogelijk gaan zitten. Doordat er één stoel te weinig is, valt er iedere ronde iemand af. De laatste die overblijft is de winnaar. We leren met dit spel al dat er schaarste in de wereld is.

Ook marketing is ingesteld op schaarste. Wanneer je op bepaalde webshops kijkt, zie je een countdown klok: dit artikel is nog maar één uur, 15 minuten en 3 seconden in de aanbieding! Dit zorgt ervoor dat we het snel willen kopen, we willen het product niet voor de volle 100% kopen. Dus kopen we het snel. Marketeers weten dat, ze passen schaarste te pas en te onpas toe. Dat dezelfde klok bij je volgende bezoek weer op de site verschijnt maakt niet zoveel uit. Waarschijnlijk kom je na je aankoop toch niet meer terug.

Boek snel jouw gratis sessie via de kalender! deze aanbieding verloopt over..
Uur
Minuten
Seconden
Raakte je in de stress? Zo is ons brein geprogrammeerd!

Schaarste zorgt voor angst en beperkingen

De schaarste die ik hier boven beschrijf, is overal. We krijgen er overtuigingen door mee, die onze standaard worden. Voor jou zijn ze ontzettend logisch, iedereen om je heen leeft er naar.

“Ik moet hard werken om succesvol te zijn”

Wanneer je niet hard werkt, kun je geen succes hebben. Je moet je uit de naad werken om iets te bereiken. Naar school, werken, opklimmen op de ladder.. Als je dat doet tel je niet mee in de wereld.

“Ik moet verstandige keuzes maken met mijn geld, ik kan het niet over de balk smijten. Het groeit niet aan de boom”

Veelal hebben we een buffer achter de hand op onze spaarrekening en gaan we verstandig met ons geld om. We kopen dingen in de reclame, hamsteren wasmiddel als dit 1+1 gratis is en vertikken het om wasmiddel te kopen als het níet in de aanbieding is. We gaan verstandig met ons geld om.

“Ik moet goede resultaten halen op school, anders heb ik geen kans op een goede baan”

We móeten goede resultaten halen op school, anders bereiken we helemaal niets. Dan kunnen we geen goede baan krijgen en verdienen we dus niet veel geld. Het behalen van goede resultaten en een goede baan lijkt wel boven een gelukkig leven gesteld te zijn.

Wat als je vanuit deze schaarste leeft?

De overtuigingen die hier boven staan zijn heel normaal. Het is de norm. Als een kudde schapen volgen we het gedrag wat ons opgelegd wordt of wat ons aangeleerd is toen we nog klein waren. Maar wat als je tegen de stroom in gaat en je eigen hart volgt?

Wat als je al deze beperkingen achter je laat en je richt op overvloed in plaats van schaarste? Dan krijg je meer van het geen dat je wél wilt. Dan creëer je jouw leven niet meer vanuit schaarste, maar vanuit overvloed.

schaarste overvloed beperkingen in leven

Realiseer je dat je nu ook al vanuit overvloed leeft

Op dit moment leef je ook vanuit overvloed. Misschien dat het overvloed in schaarste is, een overvloed aan dingen die je liever niet hebt. Zoals bijvoorbeeld een onbewuste overvloed aan opgelegde regels waar we aan moeten voldoen.

En die regels waar we aan moeten voldoen, zorgen ervoor dat we onbewust vanuit schaarste leven. Dat we geloven dat we nooit rijk kunnen worden zonder hard te werken. Of dat we beter maar gewoon normaal kunnen doen, zodat we niet opvallen en in het keurslijf passen.

We kijken ’s avonds Netflix, drinken een wijntje en doen andere dingen om te ontspannen en te ontsnappen uit ons hectische leven. Eigenlijk vluchten we voor ons dagelijkse leven. Maar goed, iedereen leeft z’n leven op deze manier, waarom zou het bij mij anders zijn?

En dit is nu precies het punt waar het mis gaat. We passen in het keurslijf en volgen wat we om ons heen zien. Bewust of onbewust.

Hoe maak ik overvloed van de schaarste die mijn leven beheerst?

Waarschijnlijk is de overvloed die uit deze schaarste voortkomt niet wat je wenst, maar ben je er niet van bewust dat het nu zo is. Je creëert met jouw gedachten jouw realiteit.

Probeer de focus eens te leggen op wat je echt wilt bereiken. Waar je gelukkig van wordt. Welk gevoel krijg je als je aan jouw favoriete hobby’s denkt? Welk gevoel krijg je als je aan jouw ideale relatie denkt of aan jouw droombaan?

Coachingstraject intuitieve coaching

Wat is jouw doel voor over een jaar? Stel een plan om op juist die doelen te bereiken. Je kunt klein beginnen: bijvoorbeeld met het kijken naar jouw dagindeling. Skip waar je geen energie van krijgt en voeg meer toe van waar je gelukkig van wordt. Werk daarna kleine stappen uit die je kunt nemen om steeds dichter bij jouw doel te komen.

De tijd die verstreken is, krijg je niet meer terug. Gebruik de tijd slim om aan jouw dromen te werken. Om een omslagpunt te creëren.

Realiseer je dat er niets mis is met je, maar wel met het systeem. En je hoeft het systeem niet te volgen. Het is prima als je in jouw omgeving de eerste bent die er tegen in gaat, die het anders doet. Waarschijnlijk inspireer je daarmee een hoop mensen om je heen om hetzelfde te doen.

Hulp bij het creëren van overvloed

Als coach ben ik gespecialiseerd in het ombuigen van gedachten die schaarste creëren, naar gedachten die overvloed creëren. Door jouw beperkende overtuigingen aan te pakken, creëer je een shift in jouw bewustzijn. Door deze shift is het mogelijk veel sneller en op een veel natuurlijkere manier, overvloed aan te trekken.

Benieuwd hoe dit werkt? Ik plan graag een gratis kennismakingssessie met je in. In een kwartiertje tijd help ik jou jouw grootste beperkende overtuiging te verwijderen en de waarheid in te zien, zodat je voortaan vanuit overvloed kunt leven.

Bericht delen?