Krijg jij energie van jouw dagindeling?

Je bekijkt nu Krijg jij energie van jouw dagindeling?
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Ontwikkeling
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Laatst bijgewerkt: 19 augustus 2020

Krijg jij energie van jouw dagindeling?

Hoe blij ben je met jouw huidige leven? Is het wat je ervan verwacht had, of had je jezelf op een heel andere plek gezien? Met andere dromen en ambities, een ander huis en andere mensen om je heen? Is jou leven nog on track met alles waar je in jouw jongere jaren van gedroomd hebt?

Veel dingen die we doen, doen we op de automatische piloot. Omdat het moet, of omdat het van ons verwacht wordt. Hierbij kun je denken aan werk, familiebezoek, op verjaardagsvisite gaan of alle andere dingen die je doet vanuit verplichting, in plaats van dat je het doet omdat je het zelf echt graag wilt.

Hoe ziet jouw huidige situatie er uit?

In deze oefening mag je gaan kijken hoeveel energie je krijgt van jouw huidige leven. Doe je de dingen waar je plezier van krijgt, of kun je dit veranderen om meer vanuit jouw ware ik te leven?

Maak voor jezelf eens een overzicht van de top tien dingen die je nu in jouw vrije tijd doet in een week. Dit kan er als volgt uit zien:

 • Een creatieve hobby
 • Huishoudelijke klussen
 • Sporten
 • Televisie kijken
 • Op social media scrollen
 • Een boek lezen
 • Kinderen naar verplichte afspraken brengen en/of halen
 • Klussen in huis
 • De hond uitlaten
 • In bad gaan

Je pakt nu twee kleurtjes, je favoriete kleur en een kleur die je niet zo mooi vindt. Print het hart hieronder uit en kleur het hart in. Gebruik je favoriete kleur voor de dingen waar je plezier in hebt, en kies de andere kleur voor dingen waar je niet veel plezier aan beleeft of waar je geen energie van krijgt.

energie krijgen van jouw dagindeling

Krijg je er energie van of niet?

Je pakt nu twee kleurtjes, je favoriete kleur en een kleur die je niet zo mooi vindt. Print het hart hieronder uit en kleur het hart in. Gebruik je favoriete kleur voor de dingen waar je plezier in hebt, en kies de andere kleur voor dingen waar je niet veel plezier aan beleeft of waar je geen energie van krijgt.

Nu mag je zelf kiezen of je elke activiteit 10% van het hart laat inkleuren of dat je de dingen waar je meer tijd aan besteedt, een groter onderdeel laat uitmaken van de kleur van het hart. Doe wat voor jou goed voelt. Persoonlijk zou ik er voor kiezen om het hart in te kleuren naar de hoeveelheid tijd die ik besteed aan een activiteit. De tijdsbesteding komt dan beter naar voren qua kleur.

Wanneer je het hart hebt ingekleurd, zie je dat één van de twee kleuren de overhand heeft. Als dat jouw favoriete kleur is, is dat super! Dat betekent dat je jouw tijd zo indeelt, dat het merendeel van wat je doet je energie geeft. Dat je er blij van wordt. Als jouw minst favoriete kleur de overhand heeft, leef je jouw leven waarschijnlijk niet volledig zoals je zou willen.

Hoe kan ik zorgen voor meer activiteiten die me energie geven?

Bepaal voor jezelf eens hoeveel procent van jouw tijd je wilt besteden aan dingen die je energie geven. Is dat 40% van de tijd of 80%? Wanneer voel je je gelukkiger? En welke kleine veranderingen kun je maken om een gelukkiger leven te leiden?

Misschien kun je met andere ouders afspreken dat de kinderen tweemaal per week bij de een of de ander spelen, zodat jullie beiden een middagje voor jezelf hebt om een mooie wandeling in het bos of langs het strand te maken. Of misschien kun je een andere sport kiezen, eentje waar je wel plezier aan beleeft.

Kijk welke kleine stapjes jou vooruit kunnen helpen. Plan eens wat meer plezier in. Want hoe meer dingen je doet waar je energie van krijgt, hoe gelukkiger je zult zijn. En hoe meer liefde je in jouw leven zult ervaren.

Download hier het bestand: Leven vanuit liefde

Bericht delen?