Kijk naar wat er wél is!

Je bekijkt nu Kijk naar wat er wél is!
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Kijk naar wat er wél is!

Van nature zijn we niet positief ingesteld. Eerder onderzoek, waar ik het in dit artikel over heb, laat zien dat 95% van de gedachten die we (onbewust) hebben, negatief is. En negatieve gedachten kunnen je belemmeren in jouw doen en laten. Het is belangrijk dat je kijkt naar wat er wél is. Hoe je hier het mooiste van kunt maken.

Wanneer je een chronische ziekte hebt, is het mogelijk dat je door die ziekte steeds minder kunt doen. Het is normaal om terug te kijken naar oude situaties en een soort van weemoed te voelen naar hoe het toen was. Wat je toen nog wél kon. Wat je hier mee doet, is eigenlijk jezelf straffen. Straffen voor de dingen die je niet meer kunt. Je laat de negatieve gevoelens die je hebt, de overhand hebben in jouw leven.

Maak een shift in jouw denkwijze


Zodra je een shift in jouw denkwijze maakt van “ik kan niet meer zoveel als vroeger” naar “dat kan ik wel, en dat vind ik wel leuk” verleg je jouw aandacht van het negatieve naar het positieve. Wat geweest is, is geweest. Je leeft in het nu. Nu is het moment om nieuwe herinneringen te maken. Om positief naar de situatie te kijken en de mogelijkheden op te zoeken, van wat nog mogelijk is. Kijk naar wat er wel is in plaats van wat je mist.

Niemand kan iets veranderen aan het verleden. Ook jij niet. In plaats van met weemoed terug te denken, kun je beter dankbaar zijn. Dankbaar om wat je toen wel kon en welke mooie momenten je hebt mogen mee maken. Je hoeft niet boos te blijven op jouw lichaam dat dat nu niet meer allemaal mogelijk is. Vergeef jezelf ervoor en kijk naar de toekomst.

kijk naar wat er wel is

Leer jezelf een winnaarsmentaliteit aan

Door de shift van “vroeger was het beter” naar “wat ik nu nog kan, bied me ook voldoening” te maken, kruip je uit de slachtofferrol (ik kan er niets aan veranderen!) en in de winnaarsmentaliteit (we gaan er wat moois van maken!). Dit geeft je zoveel meer energie en voldoening.

Je weet wat je nog kunt en de nieuwe hobby’s en mensen om je heen zijn zo gek nog niet. Het anders, maar niet perse verkeerd. Je hebt moed nodig om van moeten naar willen te gaan. Je moet uit je comfortzone stappen om dit te bereiken, maar het is elke stap waard.  

Er schuilt geluk in acceptatie

Door de situatie te accepteren zoals deze is en dankbaar te zijn voor wat je nog wel kunt, kijk je positief naar de toekomst. Er schuilt geluk in acceptatie van jouw huidige situatie. Daar ligt de sleutel naar een blijer leven. En wanneer je vanuit deze acceptatie naar de toekomst kijkt en kijkt wat er wel is, zal deze veel vrijer en mooier zijn.

Wanneer je vroeger extreme sporten beoefende maar deze nu niet meer kan beoefenen omdat je een spier gescheurd hebt, is het mogelijk dat je nooit meer off road zult biken of zult kite surfen. Wat je wel kunt doen is op je fiets stappen en een lekker stuk door het bos rijden. Zo voel je ook de wind door je haren en de zonnestralen op je gezicht. Geniet daarvan! Het leven is niet minder mooi geworden, alleen anders. En anders is niet perse verkeerd.

Kijk naar wat er wel is. En geniet. Want dat ben je waard.

Bericht delen?