Jouw hart-brein heeft meer impact dan je zou denken

Je bekijkt nu Jouw hart-brein heeft meer impact dan je zou denken
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Jouw hart-brein heeft meer impact dan je zou denken

Vroeger werd gedacht dat we alleen met ons brein denken. Dat de hersenen alle beslissingen nemen. Het brein stuurt natuurlijk ook veel in ons lichaam aan. Het coördineert de bewegingen die we maken, het stuurt je ademhaling aan en zorgt ervoor dat je organen z’n werk doen. Naast dat je beschikt over een goed stel hersenen, denk je ook met jouw hart-brein.

Begin jaren ’90 ontdekte carioloog Andrew Armour dat het hart over een eigen neuraal netwerk beschikt. Het hart-brein. Het hartbrein stuurt ontzettend veel informatie naar de hersenen, meer dan andersom. Op basis van alle informatie die het hart-brein doorstuurt, worden allerlei biochemische en elektrische reacties in werking gesteld. Denk hierbij aan de aanmaak van stresshormonen, maar het hart-brein heeft ook invloed op de ademhaling en bloeddruk.  

hart-brein heeft impact op hoofd-brein

Je hart-brein en hoofd-brein staan in constante verbinding met elkaar

De basis voor wat jouw functioneren ligt dus niet alleen in je brein, het ligt veel dieper. In het hart. In principe weet je dat onbewust al wel. Als je bijvoorbeeld schrikt, gaat je hart sneller kloppen. Ook wordt je ademhaling oppervlakkiger en spannen je spieren zich aan. Daarnaast kun je gaan zweten. Het hart en het brein beïnvloeden elkaar continue. Dit is het gevolg van de emotie (schrik) die je in jouw hart voelde.

Het hart-brein heeft zo’n 40.000 geheugencellen die z’n eigen brein vormt. De emoties die je hebt, hebben een grote invloed op hoe jouw hoofd-brein dingen verwerkt. Onbewust maak je met jouw hart-brein veel meer keuzes dan de rationele keuzes die je met jouw hoofd-brein maakt.

Meer weten? Check de video!

Voed je hart positieve gedachten en gevoelens

Wanneer je minder stress wilt ervaren, gelukkiger wilt zijn of meer met de flow mee wilt gaan, is het belangrijk om positieve emoties te (her)beleven. Die zorgen vanuit het hart voor een goed en relaxed gevoel. Emoties denk je niet, emoties voel je. Denken gebeurt in je hoofd. Voelen gebeurt in je hart.

Vanuit het voelen van positieve gedachten en gevoelens zul je merken dat je je gelukkiger voelt. Probeer het maar eens uit met deze korte oefening.

  • Ga relaxed zitten in een ruimte waar je even niet gestoord wordt
  • Sluit je ogen en adem regelmatig. Verplaats je aandacht naar je hart en voel het kloppen. Focus je daarop. Wanneer je dit moeilijk vindt, kun je een hand op je hart leggen.
  • Probeer vervolgens door het hart te ademen. Dit voelt misschien een beetje vreemd, omdat het niet natuurlijk is. Maar vaak kost het niet veel moeite om het je voor te stellen.
  • Denk aan een situatie waar je blij was. Gelukkig. Ervaar die situatie opnieuw en voel wat het met je doet. Probeer dit gevoel vast te houden wanneer je je ogen weer langzaam opent.

Door deze stappen te volgen, al is het maar vijf minuten, zal er een verbinding ontstaan tussen jouw hart-brein en hoofd-brein die naast een positief en veilig gevoel, 1300 biochemische reacties in werking zet. Deze biochemische reacties bevorderen jouw gezondheid. Zo zorgen ze voor de versterking van jouw immuunsysteem, maar wordt ook het verjongingshormoon DHEA geproduceerd door deze oefening. Mooie bijkomstigheid tegen de rimpels.

Het positieve effect houdt niet op wanneer je stopt met de oefening: het is wetenschappelijk bewezen dat het effect nog uren na de oefening aanhoudt.

Hart-hoofd connectie

De connectie tussen het hart-brein en hoofd-brein wordt ook wel hartcoherentie genoemd. Door meer positieve gedachten te hebben en fijne situaties te herbeleven, train je de positieve connectie tussen jouw hart en hoofd. En uiteindelijk ervaar je daar alleen maar voordelen van. Een goede motivatie om elke dag even stil te staan bij positiviteit!

Meer lezen?
Check de blog over het bewuste en onbewuste brein!

Bericht delen?