Jouw cirkel van invloed

Je bekijkt nu Jouw cirkel van invloed
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:8 minuten gelezen

Jouw cirkel van invloed

Waar maak je je hard voor en wat laat je gaan?

Er zijn dingen waar je invloed op hebt, en dingen waar je je heel erg druk om kan maken, maar waar je weinig invloed op kunt uitoefenen. Het is goed te beseffen wat er binnen jouw cirkel van invloed ligt, en wat niet.

Jezelf hard maken voor dingen die je kunt veranderen is prima, het heeft effect. Jezelf hard maken om dingen te veranderen die buiten jouw cirkel van invloed liggen, heeft waarschijnlijk niet zoveel effect. Onder het motto “choose your battles” is het wellicht verstandiger om in dit geval je energie in andere dingen te stoppen, waar je meer effect van zult zien.

Hoe ziet de cirkel van invloed er uit?

Je kunt de cirkel van invloed in drie delen delen.

De binnenste cirkel                        Cirkel van invloed
De middelste cirkel                         Cirkel van betrokkenheid
De buitenste cirkel                         Geen betrokkenheid of invloed

Stel jezelf voor in het midden van de cirkels. Je staat met beide benen in het deel dat je kunt beïnvloeden. Dit geldt voor veel situaties waarin je je bevind. De situatie zelf is misschien niet compleet te veranderen, maar wel hoe je er naar kijkt en hoe je er op reageert.

Het weer: een heerlijk Hollands voorbeeld

In Nederland kennen we dagen met veel regen, gure wind en weinig zon. Typisch Nederlands is het, om hier over te klagen. ‘Waarom regent het zo veel, waarom is het al weer zo koud? Pfft.. Hier hebben we niet om gevraagd!’ Door op deze manier te reageren, reageer je grotendeels vanuit de middelste en buitenste cirkel van invloed. Jij kunt niets aan het weer doen, het is er gewoon.

Je kunt de situatie ook ombuigen. Stel dat je naar buiten moet, dan kun je reageren vanuit de binnenste cirkel van invloed. ‘Hmm, alweer een gure en regenachtige dag. Laat ik een extra dikke jas aantrekken en mijn paraplu mee nemen’. Op deze manier verander je het weer niet, maar wel de manier waarop je naar de situatie kijkt. Je hebt invloed op de weersomstandigheden, door je er naar te kleden. Jouw gedachten hebben een positieve insteek bij de binnenste cirkel van invloed.

Wanneer je je druk maakt om het weer in Canada op dit moment, kun je je voorstellen dat dit helemaal in de buitenste cirkel valt. Het weer is amper te beïnvloeden, maar vanaf zo’n afstand als deze kun je helemaal niets aan veranderen.

Wat kun jij beïnvloeden binnen jouw cirkel van invloed?

De cirkel van invloed geluksgevoel verhogen

Wat je altijd kunt beïnvloeden, is hoe je op dingen reageert. Hoe je gedrag is en welke gedachten je hebt. Je kunt op je kop gaan staan, zoveel springen als je wilt of een protestmars organiseren: het veranderen van het weer gaat je niet lukken.

Hoe je reageert op de omstandigheden wel.

Door de gebeurtenissen om je heen, dus in de cirkel van betrokkenheid, los te laten, zul je merken dat je veel minder ergernis en irritatie hebt. Stel dat een van jouw vrienden haar kinderen opvoed op een manier die jij niet helemaal verantwoord vindt. Dan kun je er over in gesprek gaan of je kunt voorbeelden aandragen hoe het ook anders kan. Die invloed kun je uitoefenen.

Wat niet kan, is de opvoeding van haar kinderen overnemen en helemaal doen zoals jij dat zou doen. Probeer dit dan ook niet onbewust te doen. De ander zal je waarschijnlijk als een bemoeial zien en het kost jou ontzettend veel energie en irritatie wanneer er niets met jouw adviezen gedaan wordt.

Slachtofferrol of winnaarsmentaliteit

De invloed die je hebt op de dingen om je heen, kun je vanuit een slachtofferrol of een winnaarsmentaliteit benaderen.

Stel het is een gure, regenachtige dag vandaag. Natuurlijk is dat nooit leuk. Maar hoe je hierop reageert, zal bepalen hoe jouw dag er uit ziet. Welke invloed heb jij onbewust op jouw dag?

Slachtofferrol:

  • Bah, wat een smerig weer vandaag, het is echt nooit lekker in Nederland
  • Jeetje, moet ik wéér de hele dag binnen blijven
  • Ik kan ook nooit iets leuks doen met dit weer

Winnaarsmentaliteit:

  • Ik trek vandaag m’n dikke jas aan en ik ga lekker genieten van de verse boslucht vandaag. Waarschijnlijk is het lekker rustig in het bos. Fijn!
  • Wat een prachtige dag om binnen te genieten van mijn favoriete serie
  • De plantjes krijgen wel weer voldoende water vandaag. Fijn, met dat grote neerslagtekort

Je ziet dat je of reactief, of proactief kunt reageren.

Vergroot jouw cirkel van invloed

Door proactief aan de slag te gaan met jouw gedachten, gevoelens, emoties en reacties op de situaties en gebeurtenissen om je heen, vergroot je jouw cirkel van invloed. Je bent proactief bezig met dingen waar je invloed op hebt en bent realistisch in wat je zelfstandig kunt bereiken en wat niet.

Wanneer je vanuit de slachtofferrol reageert wordt jouw cirkel van invloed alleen maar kleiner. Je maakt je druk om zaken waar je geen invloed op hebt en dingen overkomen je gewoon.

Op welke manier denk je dat je het beste uit de situatie haalt?
Welke manier is voor jou het beste om te reageren?
Van welke manier wordt jij het meest gelukkig?

Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Vond je dit artikel interessant?

De zingeving van jouw leven hangt samen met waar je jouw invloed uitoefent. Is dat binnen of buiten de cirkel? Hoe meer je dit binnen de cirkel doet, hoe meer voldoening jij zult halen uit jouw leven. En hoe positiever jouw leven zal zijn.

Check ook dit artikel eens, over hoe je jouw zingeving in het leven vergroot en hoe dit positieve invloed heeft op de kwaliteit van jouw leven!

Vind je het lastig jouw angst los te laten, ondanks de tips in dit artikel? Lees dan hier eens welke opties je nog meer hebt om meer vanuit jouw eigen kracht te leven!

Bericht delen?