Jij bent uniek!

Je bekijkt nu Jij bent uniek!
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Jij bent uniek zoals je bent

Jij bent uniek zoals je bent, er is niemand zoals jij. Zelfs wanneer je tweeling bent, ben jij uniek zoals je bent. En dat we uniek zijn, is erg mooi. Het zou maar een saaie bedoening worden als we allemaal op elkaar leken en allemaal hetzelfde leuk zouden vinden.

Maar uniek zijn kan ook lastig zijn. Want hoe weet je nou of jij het goede doet? Pas je wel in de middenmoot, of wijk je teveel af? Waarom heb jij altijd dingen waar niemand anders op komt? En voelen anderen zich ook zo vaak onbegrepen, of ben ik gewoon raar?

Natuurlijk ben je niet raar. Je bent misschien even niet de de gemiddelde Nederlander. En dat is prima!

Jij bent uniek zoals je bent

Uniek zijn kan een hoop onzekerheden met zich mee brengen

Je anders voelen dan anderen kan een hoop onzekerheden met zich mee brengen. We hebben van huis uit geleerd dat we ons moeten aanpassen aan anderen, dat we mee moeten gaan in de massa. Normaal moeten doen, niet uit de band moeten springen.

Maar wat brengt het ons, als we ons in een keurslijf proppen waar we eigenlijk niet voor gemaakt zijn? Eigenlijk is het heel vreemd: als jong kind worden we gestimuleerd alles zelf te doen, te ontdekken en te ontwikkelen. Tot het moment dat je op school leert dat je je moet aanpassen aan anderen, vooral moet doen wat het lesrooster je voorschrijft en moet luisteren naar wat een ander wil.

Onze creativiteit raakt verloren gaande weg. We gaan allemaal op elkaar lijken. En dus ontwikkelen we de overtuiging dat we “normaal” moeten zijn en ons aan moeten passen. Maar wat is normaal?

Normaal is het gemiddelde van wat gangbaar is

Normaal is datgene, wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt of wat de meeste mensen doen. Het is de dagelijkse gang van zaken, het volgen van de regels en de normen en waarden die er zijn. “Normaal” hangt af van de omstandigheden en van de cultuur waarin je bent opgegroeid. Zo is het in sommige Aziatische landen normaal om hond te eten, maar in Europa wordt dit als vreemd gezien.

Kun je uniek zijn als je normaal moet doen?

We leren dus op de basisschool al dat we in het keurslijf moeten passen en niet moeten afwijken. Ook thuis krijgen we dit mee van onze opvoeders.

Hierdoor gaan een hoop van onze unieke talenten, die eerder nog gestimuleerd werden, verloren. We worden als het waren afgestompt in onze ontwikkeling en worden een voorbeeldige burger met hier en daar misschien een uitspatting.

Jouw unieke talenten zijn er echter om gezien te worden. Ben jij ergens goed in, of wil je iets doen wat afwijkt van de standaard? Ga er dan voor! De onzekerheid die “niet normaal zijn” met zich mee brengt, is nergens voor nodig. Jouw unieke talenten zijn precies wat de wereld nodig heeft.

Want als je kijkt naar Einstein, Mark Zuckerberg, Nikola Tesla, Steve Jobs of Henry Ford: wat hebben zij gemeen? Juist! Zij lieten zich niet afleiden door het gangbare “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” maar hebben hun eigen ideeën verder ontwikkeld. En dat heeft ze geen windeieren gelegd.

Uniek zijn kan een hoop weerstand met zich mee brengen.

Natuurlijk, uniek zijn kan lastig zijn. Er is niemand zoals jij, niemand die hetzelfde pad bewandeld en misschien heb je ideeën die niemand in jouw omgeving heeft. Maar waarom zou dat een probleem moeten zijn? Als jouw uniek idee jou gelukkig maakt, probeer het dan op z’n minst werkelijkheid te laten worden! Zolang jij in jezelf gelooft en van jezelf houdt, komt het helemaal goed.

Unieke gave ontwikkelen coaching

Wanneer je doorzettingsvermogen toont, zullen de mogelijkheden die je nodig hebt, zich vanzelf aandienen. Je zult door het universum geholpen worden met een idee, een persoon die je tegen komt of een financiële meevaller die je nét nodig had om verder te gaan.

Laat jij jouw doen en laten nog teveel afhangen van anderen?

Laat jij jouw persoonlijkheid en ontwikkeling nog teveel afhangen van anderen? Ben je te beïnvloedbaar door de mening van anderen? Neem je de mening van anderen voor waarheid aan in plaats van als advies?

Dan kan het goed zijn met een coach samen een pad te ontwikkelen, waarbij je enerzijds los komt van de gehechtheid aan betrokkenheid van anderen en anderzijds om een pad te ontwikkelen om jouw dromen of unieke gaven werkelijkheid te laten worden. Want samen lukt het vaak beter om jouw doelen te bereiken. Het welbekende duwtje in de rug is vaak heel prettig.

En wat nog prettiger is? Dat jij na de coaching jouw leven vanuit pure joy & ease kunt leven, gelukkiger bent én jouw dromen werkelijkheid kunnen worden. Het pad is uitgestippeld, blokkades weggehaald. Tijd om jouw unieke gaven aan de wereld te showen!

Bericht delen?