Jezelf wegcijferen: waar is dat goed voor?

Je bekijkt nu Jezelf wegcijferen: waar is dat goed voor?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:9 minuten gelezen

Jezelf wegcijferen: waar is dat goed voor?

Een van de dingen waarin we soms ontzettend goed zijn is jezelf wegcijferen. Om het belang van andere mensen voor die van jou te zetten. Moeten de kinderen ergens naar toe? Geen probleem, ik regel het wel. Oh, is er een spoedklusje? Got it, ik ga er mee aan de slag. En dan die avond die je helemaal voor jezelf had ingepland.. Daar komt ook iets tussendoor wat écht niet kan wachten. En dus cijfer je jezelf weg, zet je de avond waar je naar uitkeek even aan de kant en ga je aan de slag met wat moet gebeuren.

Een ander zou dat ook voor jou doen, toch? En daarom help je anderen ook. Dat is niet meer dan normaal. Jezelf even wegcijferen voor de belangen van een ander, daar is nog nooit iemand slechter van geworden.

En dat heb je mis. Je wordt er wél slechter van, door altijd anderen op de eerste plek te zetten. Je loopt jezelf voorbij en maakt jezelf kleiner en onbelangrijker dan dat je bent.

Hierdoor kom je er niet aan toe om op te laden. Om weer met frisse, nieuwe energie aan de dag van morgen te beginnen. Het is niet voor niets dat in vliegtuigen wordt aangegeven, dat je eerst het mondkapje bij jezelf moet opzetten, en daarna pas bij kinderen. Als je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor anderen zorgen.

Waarom cijfer je jezelf onbewust weg?

Jezelf wegcijferen kan meerdere oorzaken hebben. Vaak hebben we het patroon onbewust vanuit huis overgenomen. Thuis ging het op deze manier en daardoor vinden we het niet meer dan normaal om dit gedrag te kopiëren naar ons eigen leven. Je hebt het eigenlijk met de paplepel ingegoten gekregen.

Een andere reden kan zijn, dat mensen het van je verwachten. Verwachten dat je voor ze klaar staat, dat zij het niet meer dan normaal vinden. Het patroon van jezelf wegcijferen sluipt er dan langzaam aan in, tot je na een bepaalde periode niet anders meer weet.

Ook kun je jezelf onbewust niet goed genoeg vinden. Je kijkt op tegen anderen en wil hen plezieren. De meest makkelijke manier is ingaan op de verzoeken die zij hebben, en deze uit te voeren. Ook als ze betekenen dat je jezelf even op de tweede plaats moet zetten.

Een andere reden kan zijn dat je meegaand bent met anderen en altijd gericht bent op het plezieren van anderen mensen. Hierdoor maak je jezelf kleiner dan je bent en stem je in met verzoeken van jouw partner, collega’s of familie. Je hoopt anderen gelukkig te maken door in te stemmen met de verzoeken die je krijgt.

Wat gebeurt er als je voor jezelf kiest?

Wat als je stopt met jezelf wegcijferen en jezelf op de eerste plek zet? Wat zou er dan gebeuren? Ontzettend veel! Ontzettend veel krachtige en positieve dingen. Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch.

Je komt meer in je kracht te staan

Wanneer je voor jezelf kiest, zul je zien dat je meer in je kracht gaat staan. Door bijvoorbeeld wél die avond voor jezelf in te plannen, kun je alles even helemaal loslaten en genieten van wat jij leuk vindt. Je krijgt energie door te doen waar je blij van wordt.

En dat zorgt ervoor, dat je een positiever mens wordt. Dat je meer vanuit jouw eigen kracht kunt handelen en een gelijkwaardigere gesprekspartner wordt voor de mensen om je heen.

Je raakt meer in balans met jezelf

Ook kom je meer in balans wanneer je stopt met jezelf wegcijferen. Je kunt echt gaan kijken wat je wilt, en alleen instemmen met verzoeken die je ook echt leuk vind om te doen. Het onkruid weghalen bij je ouders, omdat ze dat vragen? Ehh.. Vanaf vandaag niet meer. Vanaf vandaag is dat een mooi klusje voor een kind die een heitje voor een karweitje wil doen.

En de tijd die je overhoudt door niet meer in te stemmen met alle verzoeken, kun je besteden aan dingen die je zelf leuk vindt om te doen. Al is het maar even in de zon zitten en genieten van een kopje thee. Even helemaal niets. Ook dat mag! Daar hoef je geen schuldgevoel over te hebben.

Je durft beslissingen te nemen die positief zijn voor jouw ontwikkeling

Door te stoppen met jezelf wegcijferen kom je misschien eerst in een soort zwart gat terecht. Wie ben ik eigenlijk, wat wil ik zelf? Wat ga ik doen met de tijd die over blijft? Het kan zijn dat je hier in het begin last van hebt. Dat je het moeilijk vindt, omdat je nu voor je gevoel aan het lummelen bent, terwijl je ook iemand blij had kunnen maken.

Toch is deze tijd ontzettend mooi en kostbaar om in jezelf te investeren. Tijd die voorbij is krijgen we nooit meer terug, we kunnen maar beter het beste maken van wat er nog komen gaat. Ga eens rustig zitten in een omgeving waar je je helemaal thuis voelt en kijk eens wat je nog graag zou doen.

Zou je meer uitjes willen maken in Nederland, of juist een taal willen leren? Een kookcursus volgen? Alles kan en mag! Zolang je er maar gelukkig van wordt. Want wanneer jij dingen doet waar je blij van wordt, zul je merken dat je dit ook uitstraalt op anderen om je heen. Dat jouw positieve vibe aanstekelijk is.

Oefeningen om jezelf minder weg te cijferen

Wanneer je zo gewend geraakt bent aan het patroon en de gewoonte om jezelf weg te cijferen, kan het lastig zijn dit patroon te doorbreken. Het is iets waar je heel bewust mee aan de slag mag gaan.

Gelukkig kun je kleine stapjes nemen die je helpen om jezelf op de eerste plek te zetten. Om minder te doen waar anderen gelukkig van worden, en meer te doe van alles waar je zelf gelukkig van wordt.

jezelf wegcijferen hoeft niet

Je zult merken dat na verloop van tijd, het een stuk makkelijker geworden is om voor jezelf te kiezen en nee te zeggen. Het wordt een nieuwe, krachtige gewoonte.

1. Drie keer per week nee zeggen tegen iets

Wanneer iemand je vraagt iets te doen, kan het lastig zijn om nee te zeggen. Hier kun je mee gaan oefenen door deze week drie keer nee te zeggen wanneer iemand je iets vraagt, waar je helemaal niet zoveel zin in hebt.

Als je niet zo goed weet hoe je nee kunt zeggen tegen iemand, kun je een van deze voorbeelden gebruiken.

  • Nee sorry, dat gaat me niet lukken.
  • Nee helaas, ik heb al andere plannen vanmiddag.
  • Nee dat lukt niet, misschien kan iemand anders je helpen.

2. Oefenen met uitstellen

te cijferen en iets meteen te doen, ga je wel akkoord, maar op jouw voorwaarden. Je plant de dingen in wanneer het jou uitkomt. Het is dan aan de ander om te besluiten of dit past in hun planning of dat ze liever iemand anders vragen het te doen. Zo kom je toch een beetje tegemoet aan wat de ander wil, wat wellicht makkelijker is dan de eerste oefening.

Voorbeelden van zinnen die je kunt gebruiken zijn:

  • Ja, dat wil ik wel doen, maar ik kan dit pas over twee dagen oppakken. Is dat akkoord?
  • Oké, geen probleem, dat doe ik voor je. Ik heb het volgende week maandag af, eerder lukt niet.
  • Natuurlijk doe ik dat. Ik heb eerst nog vier andere klussen, daarna ga ik hier mee bezig. Waarschijnlijk wordt dat overmorgen.

Je kunt beginnen met elke week twee of drie keer aangeven dat je iets wilt, maar dat je het op een later moment doet dan direct.

3. Elke dag een half uur doen waar je blij van wordt

Voor deze oefening hoef je de focus niet op anderen te leggen, maar op jezelf. Je gaat elke dag minimaal een half uur doen wat je leuk vindt. Het maakt niet uit wat dat is, het mag alles zijn. Van schilderen tot dansen tot een rondje wandelen of op bezoek bij een vriendin. Zolang je er maar gelukkig en blij van wordt.

Door het doen van deze oefening kun je even opladen. Je komt hierdoor meer in je eigen kracht te staan. En wanneer je meer in alignement bent met jezelf, kun je ook beter voor jezelf opkomen. Het wordt daardoor makkelijker om nee te zeggen tegen een ander.

Wil je hulp bij het stoppen met jezelf wegcijferen?

Soms zit een patroon of gewoonte zo diep ingesleten, dat het lastig is hier zelf verandering in aan te brengen. Op zulk soort momenten kun je wel wat hulp gebruiken. Hulp van iemand die er neutraal in staat en die geen oordeel heeft. Hiervoor kun je in jouw vriendengroep kijken wie je ermee kan helpen.

Als intuïtief coach ben ik opgeleid om te helpen de patronen en gewoontes te doorbreken, door de bronoorzaak snel te achterhalen en aan de kern van het probleem te werken. Hierdoor kun je met relatief weinig tijd en inspanning grote stappen vooruit maken.

Zodat je in jouw kracht komt te staan, de volgende keer wél nee durft te zeggen en je weet wat je waard bent. Zonder uitzondering. Het wordt een tweede natuur, omdat je geen last meer hebt van blokkades die ervoor zorgen dat je niet voor jezelf durft te kiezen.

Wil je het eens proberen? Kijk op de pagina coaching of afspraak maken wat ik voor je kan betekenen!

Bericht delen?