Jezelf waarderen is één van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven
Misschien herken je het wel: jezelf waarderen kan ontzettend lastig zijn. Als iemand anders een complimentje maakt gaan we er tegen in. We vinden dat we het nooit goed genoeg doen en zijn van mening dat we het altijd beter kunnen, dat er altijd meer is. Jezelf waarderen om wie je bent en wat je doet klinkt logisch: maar dan alleen als het om iemand anders gaat..
Wat lees je in deze blog?
Waarom is het lastig jezelf te waarderen?
Zelfwaardering is iets wat in onze cultuur niet gebruikelijk is. We worden opgevoed met het idee dat we alles en iedereen in hun waarde moeten laten, mogen respecteren voor hoe ze zijn en vaak ook met het idee dat we ons aanpassen aan anderen.
De overtuigingen zorgen ervoor, dat we meer gefocust zijn op de ander dan op onszelf. En daardoor vinden we het heel arrogant als iemand zichzelf fantastisch vind en doet wat hij of zij wil, zonder daarmee rekening te houden met anderen.
Dat iemand zich zo gedraagt, ligt niet in onze aard. Het druist in tegen de overtuigingen die we hebben meegekregen tijdens onze opvoeding: leef en laat leven. En dan vooral met de focus op de ander.
Kritisch zijn richting jezelf
Daarnaast hebben we ook meegekregen dat we kritisch moeten zijn op onszelf. Denk maar eens aan de rapporten die je van school mee kreeg vroeger. Vonden je ouders een “voldoende” genoeg op de basisschool of werd je gestimuleerd om door te groeien naar “goed”?
Natuurlijk is dit niet de enige situatie waarin we getriggerd zijn het beste uit onszelf te halen.

We werden geprezen voor het behalen van onze zwemdiploma’s: niet voor onze inzet die we toonden richting het behalen van deze diploma’s.
Waarschijnlijk kun je nog meer voorbeelden bedenken uit het verleden waar de focus lag op het resultaat wat je behaalde en niet zo zeer op de groei die je doormaakte om dit resultaat te bereiken.
Onbewust is hiermee een zaadje geplant dat het nooit goed genoeg is, dat we moeten blijven groeien. Dat het doel belangrijker is dan de weg er naartoe. En dat is onzin. Want hoe lang geniet je van het moment dat je jouw diploma in ontvangst nam, en hoe lang heb je er naar toe gewerkt?
Juist. De weg naar het resultaat is veel belangrijker dan het resultaat zelf. En dat vergeten we wel eens. En dus zijn we kritisch op onszelf: we moeten het doel behalen zodat we goed bezig zijn. Zodat wij, en anderen, trots op ons kunnen zijn.
Om daarna weer in een leeg gat te vallen, op weg naar het volgende doel.
Waardering van anderen via likes en berichtjes
Omdat we vanaf jongs af aan al gefocust zijn op anderen, willen we graag waardering ontvangen voor wat we doen. Denk maar eens aan alle likes en hartjes die je via social media krijgt: dat geeft een goed gevoel.
Door deze likes, hartjes en opmerkingen wordt dopamine aangemaakt in jouw hersenen: een stofje dat je beloningssysteem activeert. Het is hezelfde stofje wat vrij komt wanneer je alcohol, sigaretten of drugs zou gebruiken. Niet zo raar dus dat je een soort van “verslaafd” wordt aan social media. Het geeft je een goed en voldaan gevoel door de dopamine shots die je telkens krijgt. Daar kun je zelf niets aan doen: het zijn je hersenen die hetzelfde reageren op deze reacties als op verslavende middelen.
Tel daarbij op dat we graag leuk en aardig gevonden willen worden door anderen en het cirkeltje is compleet: social media dragen bij aan een stukje zelfwaardering. Ook al is het door anderen.
Je doet jezelf te kort
Door kritisch op jezelf te zijn en je voldoening te halen uit de reacties op social media, doe je jezelf tekort. Je mag jezelf waarderen om wie je bent, wat je bereikt hebt en waar je naar toe gaat: jij bent het belangrijkste in jouw leven. En dat vergeten we nog wel eens, omdat we te druk zijn met het pleasen van anderen.
Denk er eens over na wat JIJ nou écht wilt bereiken. Heb je dromen die je wilt naleven op het gebied van jouw gezin, liefde of carriere? En welke zijn dat dan?
Wat zijn jouw normen en waarden die je wilt uitdragen? Komen die vanuit jezelf of heb je ze vanuit huis uit meegekregen? Als dat laatste het geval is, denk er dan eens over na of het echt bij jou past. Of dat ze van jou zijn, omdat het al jaren zo is en je het eigenlijk op de automatische piloot uitvoert.
Door na te denken wat je zelf echt wilt en hoe je jouw leven wilt inrichten, kijk je ook naar wat je al bereikt hebt. Waar je tevreden mee bent en waar je jezelf dus voor mag waarderen. Dit geeft een positieve basis om mee verder te gaan.
Het effect van zelfwaardering
Door deze oefening te doen en jouw persoonlijke waarden & normen weer helemaal helder te krijgen, leer je jezelf meer waarderen. Je weet weer waar je goed in bent, wat je leuk vind om te doen en durft dit ook beter uit te spreken. Want deze punten zijn uiteindelijk waar jij gelukkig van wordt!
Wanneer je jezelf waardeert gaat er een knop om: je houdt meer rekening met jouw eigen wensen, behoeftes en mening en weegt wat je doet beter af. In plaats van blind anderen te volgen, dingen voor hen op te pakken en kritisch voor jezelf te zijn, zul je merken dat je met andere ogen naar jezelf kijkt.
Je meet jouw eigenwaarde niet meer af tegen wat anderen doen, of wat anderen denken. Je kijkt naar jezelf: wat vind ik hiervan? Maakt het met gelukkig? Als dat zo is, doe je het. Als je er niet blijer van wordt, zul je even overslaan. Je hoeft jezelf niet meer te bewijzen.
En dat geeft een stukje rust.
De training op deze pagina helpt je inzichtelijk te krijgen wat je wilt, waarom je dat wilt en hoe je die doelen kunt bereiken. Een heel fijn hulpmiddel als je wat begeleiding wilt hebben bij dit onderwerp.

Tips om jezelf meer te leren waarderen
Jezelf waarderen gaat niet van de een op de andere dag, als je dat niet gewend bent. Toch kun je jezelf stapje voor stapje meer leren waarderen. Onderstaande tips kunnen je helpen om dit voor elkaar te krijgen. Baal niet als het even niet lukt: kritisch zijn is nergens voor nodig. Je leerde ook niet in 1 dag fietsen toen je nog een klein kind was. Het gaat soms met vallen en opstaan.
- Weet wat je waard bent: Maak eens een overzicht van waar je goed in bent
- Vraag anderen naar jouw goede eigenschappen. En vooruit, als je durft, ook naar jouw ontwikkelpunten. Waardevolle informatie waarmee je jezelf beter op waarde kunt schatten!
- Wees je ervan bewust dat jij niet onder doet voor een ander. Dat je zo kritisch bent voor jezelf, betekent niet dat anderen dat ook zijn. Vaak mag je wel wat milder voor jezelf zijn. Het gaat uiteindelijk ook om de reis, niet alleen om het behalen van het doel.
- Leer jezelf accepteren zoals je bent. Jij bent prima zoals je bent: je hebt jouw eigen kwaliteiten, specialiteiten en ook nukken. Door dit te accepteren, kom je veel meer in de juiste flow terecht. En die nukken? Die heeft iedereen. Maak je je er niet te druk om.
- Doe elke week iets waar je over twijfelt. Als je denk dat je iets niet kunt of ergens niet goed genoeg in/voor bent, doe het dan juist. Door de stap te nemen zul je zien dat je negen van de tien keer, meer kunt dan je eigenlijk had gedacht. En dat is fijn, want dat leert je jezelf meer op waarde te schatten. Je kunt zoveel meer dan waar je bij stil staat!
Jezelf leren waarderen met de juiste hulp

Vind je het lastig om jezelf te waarderen, puur omdat je niet goed weet waarom je jezelf niet waardeert? Waarom je anderen altijd boven jezelf stelt?
Door middel van intuïtieve coaching kunnen wij samen binnen één of enkele sessies een heel eind komen: intuïtieve coaching helpt je meer inzicht te krijgen in de gewoontes waarom je doet wat je doet, welke overtuigingen daaraan ten grondslag liggen en ook hoe je dit zo simpel en makkelijk mogelijk kunt veranderen. Zonder moeite.
Intuïtieve coaching laat jou zien wat de waarheid is achter jouw moeite jezelf te waarderen en lost dit ook voor je op. Zodat jij jezelf op waarde kunt schatten en vanuit jouw kracht je leven kunt gaan leiden.

Extra voordelig leren manifesteren <3
Wil jij leren manifesteren? Neem nu voor een schijntje deel aan deze training en til jouw leven naar de next level!

Wow! Die reactie is wel overdreven, zeg..
Reageer jij wel eens geïrriteerd terug als iemand overdreven reageert op iets dat je zegt? Probeer het eens van de andere kant te bekijken!

Als jij verandert, verandert alles
Een kleine verandering kan een groots effect hebben. Welke verandering wil jij vanaf vandaag oppakken?