Jezelf vergelijken met de mensen om je heen

Je bekijkt nu Jezelf vergelijken met de mensen om je heen
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Jezelf vergelijken met de mensen om je heen

Het is heel normaal en natuurlijk om jezelf te vergelijken met de mensen om je heen. Hoe sta je er voor in vergelijking met jouw beste vriendin? Is jouw leven net zo mooi, of toch niet?

En wat dacht je van het werk: vaak vergelijken we onszelf ook met onze collega’s. En zeker met degene die ongeveer gelijk werk doen. Als we het nét even wat beter doen dan hen, zitten we in ieder geval safe.

Waarom vergelijken we onszelf met anderen?

Waarom is dat toch, dat je jezelf vergelijkt met de mensen in je omgeving? Vaak gaat het vanzelf, zonder dat je er bij nadenkt. Het zit er gewoon ingebakken, we doen het al van jongs af aan.

Enerzijds wordt dat aangewakkerd op bijvoorbeeld de basisschool, waar je tijdens de sportles vaak in teamverband een competitie tegen elkaar deed. Maar ook thuis, waar je bijvoorbeeld door jouw ouders vergeleken werd met je broertje of zusje als ze wilden dat jij ook eens je spullen uit jezelf opruimde.

Waarom zou je jezelf vergelijken met anderen?

En op zich is er ook niets mis mee als je jezelf vergelijkt met anderen, wanneer je dat in een positief daglicht doet. Bijvoorbeeld omdat iemand een passie heeft, en jij diezelfde passie nog als droom hebt en graag waar wilt maken. Dan kan het heel leerzaam zijn, om na te gaan wat die ander gedaan heeft om het doel te bereiken. Dat kun jij als inspiratie gebruiken op jouw eigen pad op weg naar jouw droomdoel.

Toch kan het ook veel nadelen hebben wanneer je jezelf vergelijkt met anderen. Dit komt doordat je alleen uitgaat van het positieve, van het hoogst haalbare wat die ander al doet. En van jezelf verwacht dat je ook op dit niveau zou moeten zitten. Maar dat is helemaal niet waar.

Jezelf vergelijken met anderen

Jouw weg is uniek

We leven allemaal ons eigen leven, in ons eigen tempo. En met onze eigen dromen en doelen. Wat een ander gedaan heeft om op zijn of haar niveau te raken, heeft niets te maken met waar jij je op het pad bevindt.

Jouw omgeving is anders, jouw opvoeding, jouw middelen waaruit je kunt putten en zelfs jouw support is anders dan degene waar je jezelf mee vergelijkt.

Het is beter om uit te gaan van jouw eigen kracht, van jouw eigen kunnen. Jij bent bijzonder en speciaal zoals je bent, alle eigenschappen die je bezit maken van jou een uniek persoon.

Schat jezelf op waarde

En dat maakt het ook meteen zo lastig, dat je een uniek persoon bent, met haar eigen kwaliteiten. Toch is dat alles wat telt.

Wanneer je jezelf vergelijkt met een ander, zie je vaak alleen de kwaliteiten van de ander. Terwijl de ander ook ontwikkelpunten en minder leuke eigenschappen heeft, alleen zie je die vaak niet. Of je kent ze niet, terwijl je die van jezelf maar al te goed op jouw netvlies kunt toveren. En dit is waar de vergelijking scheef gaat.

Stop daarom met jezelf vergelijken met anderen en schat jezelf op waarde. JIJ bent goed en uniek zoals je bent. Je bent bijzonder zoals je bent, zoals jij is er maar één.

Wil je toch vergelijken? Vergelijk jezelf dan met jezelf!

Merk je dat je jezelf toch vaak blijft vergelijken met anderen? Kijk dan eens of je dit kunt aanpassen! De persoon met wie jij jezelf het beste kunt vergelijken, ben je namelijk zelf. Want alleen jij bent precies zoals je bent, niemand anders.

Kijk bijvoorbeeld eens waar je een half jaar terug stond, of een jaar geleden. En kijk eens in welke opzichten je veranderd bent. Heb je groei doorgemaakt, of juist niet? Zijn er dingen die je wilde aanpakken, en is het je ook gelukt om dit te doen?

Door jezelf met jezelf te vergelijken zul je merken dat je veel blijer wordt door alle kleine stapjes die je al gemaakt hebt. In plaats van het pad van een ander, neem je jouw eigen pad onder de loep. En dat zorgt er voor dat jij jezelf in sneltreinvaart ontwikkelt.

Vergelijk jezelf alleen met jezelf

Het is echt nergens voor nodig jezelf met anderen te vergelijken. Zelf ben je al goed genoeg!

Wil je meer in jouw kracht komen staan?

Wanneer je merkt dat je jezelf met anderen blijft vergelijken, is het wellicht goed om samen te kijken naar hoe jij meer in jouw kracht komt te staan. Wat zijn jouw unieke punten, waarom ben jij zo’n fantastisch mens? Om welke punten mogen anderen jouw benijden, in plaats van andersom?

Tijdens een individuele coachingssessie kunnen we gaan kijken naar dit onderwerp, waarbij je meteen een boost in jouw zelfvertrouwen en zelfliefde mee krijgt. Want jij bent het waard om vanuit jouw eigen unieke kwaliteiten jouw leven vorm te geven en niet meer afhankelijk te zijn van de invloeden die anderen of de verwachtingen van anderen op je kunnen hebben.

Spreek ik je snel?

Bericht delen?