Jaloezie is jouw eigen onverwerkte pijn

Je bekijkt nu Jaloezie is jouw eigen onverwerkte pijn
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mindset
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Jaloezie is jouw eigen onverwerkte pijn

Op een middag belt een vriendin je helemaal enthousiast op: ze heeft een nieuwe auto gekocht. Een prachtig exemplaar. Weinig kilometers op de teller, goed onderhouden en voor maar weinig geld. Ouch! Dat zou jij ook wel willen..

Wellicht herken je dat je soms een steek van jaloezie kunt voelen. Als iemand een meevaller heeft die jij ook wel kunt gebruiken, een promotie heeft gekregen, geluk heeft in de loterij of omdat er iets anders gebeurt wat jij eigenlijk ook graag zou willen.

Hoe komt het dat we jaloezie voelen en wat is het precies?

Inhoudsopgave

Waar komt jaloezie vandaan?

Jaloezie is een eeuwenoud mechanisme om de verspreiding van eigen kenmerken veilig te stellen. Het komt voort uit de voortplantingsstrategie, als mens zijnde willen we van nature onze genen zo veel mogelijk verspreiden via voortplanting.

Toch is er wel verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om jaloezie.

Jaloers zijn waarom

Wat vind jij erger: wanneer jouw partner een hele sterke emotionele band ontwikkeld met iemand, of dat jouw partner een hartstochtelijke seksuele relatie met iemand heeft? Als je de emotionele band erger vindt, ben je waarschijnlijk een vrouw. Wanneer je de seksuele relatie erger vindt, ben je waarschijnlijk een man.

Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, gelukkig voelen we om deze reden niet vaak jaloezie.

Op wie zijn we het meest jaloers?

Je kunt letterlijk een steek van jaloezie voelen wanneer iemand waar je om geeft een meevaller heeft of promotie heeft gemaakt. Dit komt doordat jij ook graag zou willen wat zij hebben. Als mens zijnde zit het in onze natuur om onszelf te vergelijken met anderen.

Hoe dichter mensen bij ons staan, hoe meer we ons met hen vergelijken en hoe pijnlijker het is wanneer zij iets voor elkaar boksen wat wij ook graag zouden willen. Toch geldt dit dan weer niet voor broers en zussen, voor hen zijn we meestal gewoon blij.

Jaloezie komt voort uit jouw eigen onverwerkte pijn

Stel iemand heeft een nieuwe auto gekocht. Je kunt dan een steek van jaloezie voelen, omdat je zelf ook graag een nieuwe auto wilt hebben. Je hebt al geprobeerd om een lening te krijgen, maar dat is niet gelukt. Nu ben je al jaren aan het sparen, maar het geld voor de auto heb je nog niet voor elkaar. Het kan dan niet leuk zijn wanneer een bekende wél een nieuwe auto heeft gekocht.

En zo kan het ook zijn met andere situaties, zoals bijvoorbeeld een reis naar een ver land waar jij ook altijd al heen hebt gewild, een zwangerschap die bij jou op zich laat wachten, een promotie op het werk of een leuk dagje uit naar de Efteling.

Zet jaloezie om naar een positieve emotie

Hoe jij je voelt wordt bepaalt door jouw emoties. Voel je een steek van jaloezie, dan ben je waarschijnlijk niet erg enthousiast en blij. Dat gevoel kan een hele dag blijven hangen. Uiteindelijk heb je alleen jezelf met dit gevoel: de ander heeft er geen last van. Sterker nog, die weet waarschijnlijk niet eens dat je jaloers bent.

Zelf ervaar je wel allemaal negatieve emoties als boosheid en walging. Waarom die ander wel en jij niet? Na verloop van tijd komen hier nieuwe emoties voor in de plaats: schaamte en schuldgevoel. En weer ga jij een emotionele rollercoaster door.

Je kunt jezelf trainen om in plaats van jaloezie, blijdschap en bewondering te voelen. Wanneer je blij bent voor de ander, zul je merken dat je zelf ook een veel positiever gevoel hebt. Als je bewondering voelt, zul je wellicht met de ander in gesprek gaan over hoe zij dit bereikt hebben.

En dat is alleen maar goed, want wie weet krijg je nog goede tips hoe je dit zelf ook zo snel mogelijk kunt bereiken.

Wanneer je jaloezie ombuigt naar een positieve emotie, wordt dit ‘positieve’ jaloezie genoemd. En dat zet je meestal aan om zelf ook energie te gaan steken in iets wat je wilt bereiken.

jaloezie ombuigen naar positief gevoel

Jaloezie ombuigen naar iets positiefs

Vind jij het lastig om jaloezie om te buigen naar een positievere emotie? Dat kan wanneer je jouw pijn uit het verleden niet opgelost hebt, of niet bereid bent om los te laten. Wanneer je teveel vast houdt aan een gebeurtenis uit het verleden, zul je altijd met weemoed terugkijken. En pijn voelen wanneer een ander bereikt wat jou nooit gelukt is.

Intuïtieve coaching helpt jou om snel de vinger op de zere plek te leggen: waarom is deze onverwerkte emotie er nog en hoe kun je deze emotie los laten? Welke emotie heb jij aan de situatie gegeven en waarom hoeft dit niet de juiste emotie te zijn?

Wanneer je hier met een intuïtief coach naar kijkt, zul je merken dat je met een enkele sessie jouw doel al bereikt hebt en geen last meer hebt van onverwerkte emoties en pijn. Hierdoor kun je weer in jouw eigen kracht komen te staan en de fijne persoonlijkheid worden die je altijd al was.

Een individuele coachingssessie inplannen kan via de agenda op deze pagina.

Bericht delen?