Ja zeggen tegen jezelf is nee zeggen tegen anderen

Je bekijkt nu Ja zeggen tegen jezelf is nee zeggen tegen anderen
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Mindset
 • Leestijd:5 minuten gelezen

Ja zeggen tegen jezelf is nee zeggen tegen anderen

Wanneer je ja zegt tegen jezelf, betekent dat automatisch dat je niet alles om je heen meer kunt blijven doen. Jezelf trouw blijven én alles voor anderen willen doen, gaat namelijk niet samen. En dat is lastig. We willen graag anderen helpen, pleasen en ondersteunen.

Deze drang, die we van nature toch vaak hebben omdat we graag willen dat anderen ons aardig vinden, zorgt ervoor dat we onszelf vaak op de tweede plek zetten. Dat we onze grenzen even verleggen om toch die ander te kunnen helpen. Want het is ook fijn als anderen dat voor ons doen.

En zo kan het dus zijn, dat je iemand helpt om een muur af te schilderen terwijl je eigenlijk de tijd zou moeten steken in een belangrijke klus die je niet kunt laten liggen. Of dat je andermans hond twee keer per dag uitlaat terwijl je zelf ook gewoon moet werken.

Wat lees je in deze blog?

Waarom doen we dat nou eigenlijk, anderen pleasen?

Van oudsher zijn we zo ingesteld dat we als vrouw zijnde zorgden voor een goede dynamiek in de groep. Denk maar aan de momenten waarop de mannen aan het jagen waren, de vrouwen bleven achter en verzorgden het gezin. De voelsprieten zijn al vroeg in de evolutie ontwikkelt. De mensheid is inmiddels natuurlijk compleet veranderd, vergeleken met toen. Maar je genen ontwikkelen niet zo snel mee. Daardoor hebben we nog steeds dat zorgzame in ons.

En dat is fijn, op momenten wanneer het je helpt: met jouw eigen gezin, met je familie en met vrienden. Wanneer je daar zelf voor kiest. Het helpt je niet als je taken op je neemt omdat het anderen ontlast, terwijl het jou juist belast.

Waarom nemen we dan toch die belasting op ons?

Enerzijds vinden we het lastig om nee te zeggen. We krijgen dan vaak een gevoel dat we iets niet goed doen, of niet goed genoeg zijn. Anderzijds doen we anderen ook graag een plezier. Zelfs als het even niet kan. Wie is er niet opgegroeid met de zin “het is geven en nemen”?

Hoe zeg je vaker ja tegen jezelf, en nee tegen de ander?

Empathisch zijn is goed, maar niet altijd wenselijk. Soms cijfer je jezelf weg. En dat is nou precies wat je niet wilt. Hoe zeg je vaker ja tegen jezelf?

Het is in eerste instantie belangrijk om te weten wat je zelf wilt.

 • Wat vind jij belangrijk
 • Wat zijn de dingen die je graag wilt bereiken?
 • Hoe ga je dit doen?
 • Wanneer wil je het voor elkaar hebben?
 • Wat heb je er voor nodig om jouw droom uit te laten komen?
Ja zeggen tegen jezelf

En misschien net zo belangrijk:

 • Wat wil je niet meer?
 • Welke situaties kosten je energie?
 • Hoe zou je er voor kunnen zorgen dat je hiervan weg blijft?
 • Wat heb je er voor nodig om dit te kunnen?

Als je duidelijk hebt voor jezelf wat je wel en niet (meer) wilt, kun je ook gerichter ja zeggen tegen jezelf. Je weet nu beter wat jouw valkuilen zijn, hoe je die kunt ontwijken en welke richting je wél op wilt. En dat is precies waar je ja tegen gaat zeggen.

Wil je bijvoorbeeld beter worden in Surinaams koken, kun je op zoek gaan naar een leuke workshop die je de basis uitlegt. Als een vriend je vraagt op dezelfde dag te helpen met een verhuizing, is het antwoord “jammer maar helaas”. Op dit moment kies je voor jezelf, jouw dromen en jouw wensen en ga je de workshop volgen die jou gelukkiger maakt.

Oefen met ja zeggen tegen jezelf

Je kunt beginnen met kleine stapjes. Even een boodschapje doen voor de buurvrouw terwijl het niet uitkomt: nee, bedankt. Die honden uit blijven laten? Sorry, ik moet ook werken. Ik ga het niet redden.

Vind je het lastig om nee te zeggen tegen een ander? In dit artikel lees je een aantal tips die je helpen op een juiste manier nee te zeggen, zonder mensen tegen de borst te stoten.

Daarnaast is ja zeggen tegen jezelf, ook plannen maken die bij jouw toekomst horen. Die er voor zorgen dat jij de dingen kunt doen, die je belangrijk vind. Die jouw identiteit helpen bepalen. Dus ga eens op zoek naar een leuke bijeenkomst, workshop, website die je verder kan helpen.

En weet je het even niet? Vraag dan gerust vrienden en familie om hulp. Wellicht hebben zij goede ideeën of tips. En samen is het nog leuker ook.

Kennismakingssessie intuïtieve coaching

Via deze link kun je een kennismakingssessie inplannen, zodat we samen kunnen kijken of we een klik hebben en of ik je kan helpen met jouw hulpvraag, bijvoorbeeld wanneer je het lastig vind om ja te zeggen tegen jezelf. Samen kijken we waar jouw terughoudendheid vandaan komt en hoe we er voor kunnen zorgen dat jij weer sterker in jouw schoenen komt te staan.

Dit gesprek hebben we online, via de zoom app. Je kunt gewoon fijn vanuit jouw eigen huis, jouw eigen vertrouwde omgeving deze kennismaking kunt inplannen. Wel zo fijn!

Bericht delen?