Is het beter om introvert of extravert te zijn?

Je bekijkt nu Is het beter om introvert of extravert te zijn?
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Ontwikkeling
 • Leestijd:9 minuten gelezen

Is het beter om introvert of extravert te zijn?

Qua persoonlijkheid kun je ingedeeld worden in twee groepen van persoonlijkheid: introvert of extravert.

Wat is meer geaccepteerd in de maatschappij, en is het dan fout om juist het andere type te zijn? En wat als je je in beide types niet helemaal herkent?

Wat lees je in dit artikel?

Het verschil tussen introvert en extravert

In grote lijnen kun je jezelf dus indelen in één van deze twee persoonlijkheidstypes. Wat kenmerkt beide kanten?

Als extravert ben je naar buiten gericht en neem je vaker een leidende rol. Je vind het fijn om in een groep met mensen te zijn. Je bent energiek, enthousiast, spraakzaam en assertief.

Als introvert ben je naar binnen gericht en neem je vaker een afwachtende rol. Je krijgt energie van alleen zijn. Je bent een rustig type, kijkt liever eerst de kat uit de boom en bent heel gevoelig.

Herken je jezelf hier niet in? Misschien heb je een ambiverte persoonlijkheid

Herken je jezelf niet in beide types? Dan zou het kunnen dat je ambivert bent.

Als ambivert persoon herken je jezelf in beide persoonlijkheidstypes. Je karakter kun je niet standaard in één van de twee types indelen. Je bent een genuanceerd persoon die uitstekend in balans is. Je kunt het ene moment veel praten en het andere moment rustig luisteren naar anderen. Of je tijd alleen thuis wilt doorbrengen met een goed boek of leuke film of liever gezamenlijk wat drinkt met vrienden, hangt helemaal van het moment af.

Je hebt van beide types fijne kenmerken en kunt het met iedereen goed vinden. Je voelt je niet snel aangevallen en past je makkelijk aan de omgeving aan.

Is het beter om introvert of extravert te zijn?

Het kan als introvert zo zijn, dat je jaloers bent op die vriendin die wél haar mond open durft te trekken als iets haar niet bevalt. Of op die collega, die de opmerking maakt waar jij alleen maar over na durft te denken. Je kunt je daardoor ongemakkelijk voelen, want dat wil jij ook durven.

Aan de andere kant kun je als extravert jaloers kijken naar collega’s die doordachte opmerkingen maken, met alles rekening houden en goed voorbereid zijn. Het lijkt alsof zij veel beter zijn voorbereid en precies weten waar ze het over hebben.

Beide persoonlijkheidstypes hebben voordelen

Voor het andere type, heeft jouw persoonlijkheidstype voordelen. Focus je dan ook op wat jou bijzonder maakt en onderscheid van anderen. Focus je op jouw kracht in plaats van op jouw zwakheden. Dat is namelijk wat jou bijzonder maakt!

Meer lezen over hoe je in je kracht kunt gaan staan?
Dat kan in dit artikel!

Introvert: jouw sterke punten en valkuilen

De sterke punten van jouw persoonlijkheidstype zijn onder meer

 • Je kunt goed luisteren naar anderen en kunt je tevens goed inleven in de ander
 • Voor je jouw mening geeft, denk je goed na over alle voors en tegens en daardoor geef je weloverwogen en weldoordacht aan wat jij vindt. Je kunt altijd verantwoorden waarom je iets vindt.
 • Je kunt opgaan in wat je doet, doordat je je goed kunt concentreren op de taken die je uitvoert
 • In je eentje kun je je prima vermaken, je hebt een levendige binnenwereld
Kenmerken introverte persoonlijkheid

De valkuilen van jouw persoonlijkheidstype zijn onder meer

 • Soms kun je een binnenvetter zijn omdat je je wat lastiger kunt uiten. Daardoor kun je je gevoelens opkroppen in plaats van dat je ze uit
 • Je bent niet echt iemand die over koetjes en kalfjes praat, je komt liever meteen tot de kern. Sommige mensen kunnen dit als ongeïnteresseerd ervaren, terwijl je dat helemaal niet bent
 • Bij bepaalde beslissingen kun je te lang wikken en wegen voor je een besluit maakt. Je overdenkt de beslissing zó goed, dat je er uiteindelijk niet meer uit komt.
 • In plaats van dat je mensen ontmoet op verjaardagen of feestjes, verschuil je je liever achter social media om contact te hebben. Facebook, Insta en Whatsapp zijn voor jou fijne manieren om contact te houden met anderen. Dit kan er wel voor zorgen dat je soms heel lang alleen bent en bijna met niemand meer afspreekt.

Extravert: jouw sterke punten en valkuilen

De sterke punten van jouw persoonlijkheidstype zijn onder meer

 • Je durft makkelijk jouw mening aan te geven , van je hart maak je geen moordkuil
 • Je bent ad-rem in de reacties die je geeft
 • Op nieuwe mensen afstappen vind je niet lastig, je vermaakt je op elke verjaardag of personeelsfeest. Ook als je mensen (nog) niet zo goed kent
 • Bij het maken of presenteren van nieuwe plannen neem je graag het voortouw, je vind het fijn om in de belangstelling te staan
Kenmerken extraverte persoonlijkheid

De valkuilen van jouw persoonlijkheidstype zijn onder meer

 • Je kunt een flapuit zijn, soms is het beter je mening voor je te houden of deze iets genuanceerder te uitten
 • Luisteren naar anderen kan soms lastig zijn, omdat je graag wilt vertellen wat jou bezig houdt
 • Soms draaf je vanuit passie en enthousiasme iets te ver door en had je beter eerder kunnen stoppen met iets dat niet werkt
 • Je bent redelijk impulsief, dat kan ook in jouw nadeel werken

Moet je veranderen om meer op het andere type te lijken?

Zowel als extravert als introvert kun je er soms naar verlangen om wat meer van het andere type te hebben. Om wat meer ambivert te zijn. Toch kun je jezelf niet zo makkelijk veranderen. Hoe je bent, zit bijna ingebakken in jouw DNA.

Wanneer je je als introvert de hele dag vol energie gaat storten in allerlei discussies, groepsactiviteiten en het voortouw neemt in vergaderingen, ben je gesloopt aan het eind van de dag.

Als je als extravert de hele dag op je tong bijt omdat je vind dat je beter moet nadenken voor je wat zegt, je de lunch alleen eet in plaats van met collega’s en je daarna alleen maar observeert tijdens een verjaardag in plaats van dat je je mengt in het gesprek, ben je gesloopt aan het eind van de dag.

Het is beter om jouw kracht te omarmen!

In plaats van je te focussen op wat je níet bent of hebt, kun je je beter focussen op de kwaliteiten die je wél bezit. Om daar nóg meer uit te kunnen halen.

Daarnaast kun je je wel verplaatsen in de andere persoonlijkheden wanneer je een gesprek aan gaat. Is die ander stil en doordacht wanneer je een gesprek hebt, en praat jij honderduit? Of heb jij het idee dat je niet genoeg inbreng geeft omdat de ander alleen maar aan het woord is en jou geen ruimte geeft om te praten? Sta er dan eens bij stil dat de ander waarschijnlijk niet hetzelfde persoonlijkheidstype als jou heeft.

Ken de valkuilen en sterke punten van zowel een extravert en introvert en doe daar wat mee. Hou er rekening mee, speel er op in. Zo kun je best een goed team vormen: je kunt beiden doen waar jouw kracht ligt. Wanneer je een presentatie maakt als introvert, is het prima als de extravert deze presenteert aan een groep. Zo haal je bij beide het beste naar boven.

Wil jij jezelf verder ontwikkelen?

Als jij meer in jouw kracht wilt komen te staan, is een coachingspakket een prima investering. Je gaat je verder ontwikkelen op alle punten waar je nog aan wilt werken, zoals bijvoorbeeld meer in je kracht komen te staan of jezelf accepteren zoals je bent.

Ben je op zoek naar succes op alle vlakken van jouw leven? Dan is dit pakket op jouw lijf geschreven. In acht sessies, verspreid over een paar maanden, gaan we jou weer helemaal in je kracht zetten.

Wil jij ALL-IN en écht het allerbeste uit jezelf naar boven halen? Kies voor het Groei & Bloei pakket, waarbij je in slechts vijf sessies jezelf helemaal opnieuw uitvindt. Versie 2.0, here you come!

Eerst even kennismaken? Dat kan natuurlijk ook. Plan wat in via de agenda onderaan op deze pagina.

Bericht delen?