Ik ben niet perfect

Je bekijkt nu Ik ben niet perfect
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Mindset
 • Leestijd:6 minuten gelezen

Ik ben niet perfect

Ik ben niet perfect. Iets wat je waarschijnlijk echt wel zult herkennen, die gedachte. Maar toch blijft het altijd kriebelen: Oh nee.. Wat moeten anderen wel niet van me denken?

 • Mijn huis is soms een rommeltje
 • Ik heb wel eens twee verschillende sokken aan
 • Het avondeten is niet altijd even verantwoord qua voedingsstoffen
 • Ik hang liever op de bank dan dat ik hardloop
 • Er gaat wel eens een wijntje teveel in omdat het te gezellig is
 • Ik wil alleen met m’n rechterkant op de foto omdat links veel lelijker is

Toch een best een rijtje met dingen waarover we ontevreden over onszelf kunnen zijn, en waar we ons ook voor kunnen schamen. Want stel je voor.. Wat moeten anderen wel niet van me denken? Wat denken anderen wanneer ik zonder make up de deur uit ga? Of als ze zien dat m’n huis een rommeltje is? We houden liever vol dat we een perfect leven leiden.

Oordeel jij ook negatief over jezelf?

Vaak hangen we hier oordelen aan voor onszelf. Het hoort niet, het mag niet, het moet anders. Maar is dat ook echt zo? Is het echt een probleem als jij liever op de bank hangt dan een rondje gaat hardlopen? Of is het iets waarvoor je jezelf eigenlijk geen toestemming geeft.. Je schaamt je misschien zelfs wel een beetje dat je niet altijd een verantwoorde maaltijd serveert.

Ik ben niet perfect

Maar wanneer je echt naar jezelf kijkt, is het dan zo erg dat deze punten niet helemaal zijn “zoals het hoort”? Wie heeft eigenlijk de norm hiervoor verzonnen? Misschien vind 85% van de mensen het wel prima als hun huis niet helemaal 100% netjes is, en is het de andere 15% waarvan de mening de norm geworden is.

Is het oké voor jou? Dan is het oké voor iedereen

Wanneer jij het prima vind dat jouw huis niet helemaal netjes is, mag je jezelf daar echt wel toestemming voor geven, om dat te vinden. Je hoeft jezelf niet tegen te staan of af te straffen omdat jouw imperfectie niet volgens “de norm” is.

Als het jou blij en gelukkig maakt, bijvoorbeeld omdat je liever een beetje rommel hebt dan dat je 2 uur per dag achter iedereen aan loopt op te ruimen, is dat goed. En dan hóeft het ook niet perfect te zijn. Want niemand is perfect, verlang dat ook niet van jezelf.

Het is oké dat het niet is zoals je graag zou willen dat het is. Of dat je denkt, dat anderen verwachten. Als het voor jou goed is, mogen anderen accepteren dat het zo perfect voor jou is.

De mening van anderen

Ja, het kan gebeuren dat er onverwachts iemand op visite komt, en die kijkt een beetje afkeurend jouw kamer door (ten minste, zo interpreteer jij die blik). Je krijgt het al weer warm.. Oh nee, m’n huiskamer.. Dat ie nou nét vandaag zo rommelig moet zijn! Je verontschuldigd je en haalt snel wat troep weg. Niet dat het helpt, maar voor je gevoel is het beter zo.

In deze situatie schiet je in de stress en blijf je in de gedachte hangen dat jouw huis altijd tip top in orde moet zijn. Maar dat is niet perse wat hoeft.

Als je de deur open doet, zou je ook tegen de visite kunnen zeggen “hey, wat fijn dat je er bent Kom vooral verder, dan drinken we een kop thee. M’n huis is wel een beetje een rommeltje, maar ik heb andere prioriteiten gehad vandaag”. Nu maak je bespreekbaar wat er volgens jou mis kan zijn en geef je meteen aan waarom het zo is. Hoogstwaarschijnlijk zal het je visite niet uitmaken. Of geeft ze aan dat het bij haar thuis ook niet altijd 100% opgeruimd is, en dat ze er wel doorheen kijkt.

Uiteindelijk komt jouw visite voor jou langs, en niet om te inspecteren hoe je huis er uit ziet. Hou dat in gedachten voor jezelf. It’s totally perfect to be imperfect. Het engels “Imperfect” kun je ook lezen als “I’m perfect”. Want dat ben je ook! Met al jouw imperfecties, ben je perfect zoals je bent.

Ik ben niet perfect. Waar loopt jij tegen aan?

Bovenstaande voorbeelden kun je uiteraard nog verder uitbreiden met een hele waslijst aan dingen waarvan we denken dat ze anders zouden moeten zijn, gewoon omdat dat de norm is.

Ga voor jezelf eens na welke dingen dat zijn, en schrijf ook op waarom het voor jou juist wél prima is op deze manier. Accepteer je het om dat ook uit te dragen? Om jezelf te accepteren zoals je bent, met al jouw imperfecties?

Wanneer je dát uitstraalt, wordt je een nog mooier mens. Wees gelukkig met jezelf, met hoe je bent. Want jij hoeft niet perfect te zijn, echt niet. Je bent goed zoals je bent

Intuïtieve coaching

Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen of om het beeld wat je vind dat je moet uitstralen, los te laten? Daar kunnen we mee aan de slag tijdens de intuïtieve coachingssessies die ik aanbod!

Hierin gaan we kijken

 • Wat de oorzaak is dat je dit lastig vindt
 • Hoe we jou weer in je kracht kunnen zetten
 • Hoe we dit gedrag kunnen laten verdwijnen

Interesse in een sessie? Plan een gratis kennismakingsgesprek in via de agenda op deze pagina!

Bericht delen?