Iedereen ziet de wereld vanuit z’n eigen perspectief

Je bekijkt nu Iedereen ziet de wereld vanuit z’n eigen perspectief
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:9 minuten gelezen

Iedereen ziet de wereld vanuit z’n eigen perspectief

Wanneer we naar de wereld om ons heen kijken, zien we dit als één grote aarde waarop we allemaal leven. Waarin we allemaal met elkaar verbonden zijn. We hebben allemaal normen en waarden meegekregen, waarnaar we leven. De een wat meer dan de ander, maar in de basis zijn we gelijk opgevoed. Toch ziet iedereen de wereld vanuit z’n eigen perspectief.

De wereld vanuit hetzelfde perspectief

We zien de wereld en onze interactie met mensen vaak als een geheel. Dit klopt ook wel, maar is niet helemaal accuraat. Natuurlijk leven we allemaal in dezelfde wereld. Maar toch is er één groot verschil: door de ervaringen die we hebben opgedaan, zou het accurater zijn om iedereen te zien als individuen met een eigen referentiekader. Een eigen perspectief waar vanuit de wereld gezien wordt.

Dat we alles om ons heen vaak onbewust als één geheel zien, verklaart ook waarom we ons ontdaan kunnen voelen wanneer een ander iets doet wat niet helemaal binnen jouw perspectief past. Het past niet binnen jouw referentiekader, jij zou zoiets nooit doen.

Perspectief wereld om ons heen

We hebben allemaal ons eigen perspectief op dingen

De partner die je hebt, heeft niet precies hetzelfde leven meegemaakt als dat jij hebt. Hij is in een ander gezin opgegroeid, misschien naar een andere basisschool gegaan en heeft een andere vervolgopleiding afgerond. Dit zorgt ervoor dat hij een heel ander leven heeft gehad dan dat jij hebt gehad.

De ervaringen die jullie samen hebben meegemaakt, overlappen elkaar. Maar toch beleef je deze allemaal op jouw eigen manier. Dit komt door de verbindingen die in het verleden door jouw hersenen gelegd zijn tussen verschillende situaties.

we hebben ons eigen perspectief

Hierdoor reageren we allemaal op een manier die past bij ons eigen perspectief of eigen referentiekader.

En dat is niet erg, dat is helemaal prima. Het zorgt ervoor dat we allemaal verschillende individuen zijn die prima met elkaar kunnen samenwerken. En dat we plezier kunnen hebben samen.

Stel jij bent een persoon die wel van een gezellig avondje weg houdt. Lekker naar het theater of ergens wat eten om te ontspannen. Het kan prima zo zijn dat jouw vriendin dat minder leuk vindt. Dat die liever samen een spelletje speelt of samen kookt. Wanneer jij je af en toe aanpast om samen een spelletje te spelen en zij zich aanpast door soms uit eten te gaan, versterk je elkaars kwaliteiten. Je haalt de ander uit de comfortzone en zorgt ervoor dat je samen dingen beleeft die je allee niet zo snel zou doen.

Wanneer je waarden en normen deelt kan er iets moois ontstaan

Hoe je de wereld ziet zou je nog iets anders kunnen indelen. Zie de overlappende interesses en andere dingen die je deelt, als een deel van de cirkel die in elkaar overvloeit.

Deze cirkel zal bijna nooit gelijk zijn met jouw cirkel, omdat geen twee mensen precies hetzelfde zijn. Zelfs bij tweelingen zal de cirkel niet compleet overlappen.

Hoe meer de cirkel van interesses overlapt met elkaar, hoe meer je hetzelfde perspectief met elkaar deelt. En hoe meer je je verbonden kunt voelen met deze persoon.

Soms matcht jouw perspectief niet met die van een ander

Jouw referentiekader matcht niet altijd

Natuurlijk kan het ook gebeuren dat mensen niet met jouw matchen. Jullie levens zijn dan zo verschillend, dat jullie niet veel met elkaar delen.

Dit kan voorkomen op bijvoorbeeld het werk. Wanneer je een nieuwe collega krijgt, hoeft er geen goede band te ontstaan en kun je de ander een beetje raar vinden. Jouw collega denkt anders, reageert anders op dingen en heeft een compleet andere mening. Dit komt doordat diegene met een heel ander perspectief is opgegroeid dan jij.

Misschien zie je deze persoon een beetje als een alien. En dat is prima. Je hoeft het niet perse met iedereen goed te kunnen vinden. Sommige mensen zijn er, en dat is goed. Je blijft altijd mensen tegen komen waar je geen gedeelde interesses mee hebt.

Hoe voorkom je botsingen?

De mensen waar je niets mee gemeen hebt, zijn de mensen waar je waarschijnlijk het vaakst mee botst. Die collega met die vervelende mening bijvoorbeeld, of spuit elf die altijd een vraag stelt waarop het antwoord net al gegeven is. Ze kunnen een bron van irritatie zijn.

Toch kunnen juist deze mensen de grootste spiegel voor je zijn. Wanneer je merkt dat iets in je getriggerd wordt door wat de “alien” doet, vraag jezelf dan af waar dat door komt. Is het iets wat jij nooit zou doen? Is het iets wat absoluut niet past bij je? Zou je het zelf anders doen en vind je het vanzelfsprekend dat je het op die manier doet?

Misschien ziet die ander, waar je geen band mee hebt, jóu juist wel als alien. En vind die collega jou vreemd. Ga de dialoog eens aan met elkaar. En vraag om verduidelijking waarom jouw collega iets doet. Misschien kun je er een mooie les uit halen voor jezelf.

Laat de verwachtingen die je hebt los

Wanneer de ander iets zegt of doet wat bij jou een negatief gevoel oproept, laat het dan voorbij glijden. Associeer je er niet mee. Denk eraan dat diegene een heel ander perspectief heeft en een andere kijk op de wereld. Die ander leeft zijn leven op zijn best mogelijke manier, gevormd door de ervaringen die hij heeft meegemaakt.

Het projecteren van jouw referentiekader op de ander, is iets waar je alleen zelf tegen aan kunt lopen. De ander weet niet dat jij bijvoorbeeld verwacht dat hij zijn mes niet twee keer in de boter steekt bij de lunch. Jij bent opgegroeid met het idee dat dit niet hygiënisch is, de ander vind het misschien wel normaal en snapt niet waarom jij je mes zorgvuldig schoonveegt voor je dit doet.

Je kunt niet verwachten dat een ander hetzelfde is als jij. Wat je wel kunt doen, is met een open blik naar de ander kijken en proberen te achterhalen waarom diegene doet wat ie doet of is zoals hij is. Met een open blik kijken, zonder te bekritiseren, zal ervoor zorgen dat je veel makkelijker met deze persoon kunt opschieten.

Loop je tegen dingen aan?

Wanneer je het lastig vind om dingen in perspectief te zien, kan een coachingssessie je helpen. Hierbij kijken we welke dingen jou irriteren of welke dingen je niet normaal vindt. Het kan zijn dat je hier onbewust overtuigingen over hebt. Over hoe dingen moeten zijn en moeten gaan. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn voor een ander. Dit kan zorgen voor frictie en wantrouwen.

Door het kijken naar de onbewuste overtuigingen, kun je deze gemakkelijk verwijderen. Zodat je een andere keer in dezelfde situatie met meer compassie reageert, bijvoorbeeld. En dat er meer respect ontstaat in de band die jullie samen, gedwongen of niet, hebben.

Tijdens de sessie hoef je zelf niet diep te graven in waar een overtuiging vandaan komt. Ik help je op weg om deze op te lossen en om de waarheid hiervan in te zien. Je zult merken dat er na slechts één sessie al een groot verschil merkbaar is! Via deze link kun je een afspraak inplannen.

Wil je meer weten? Check de coachingspagina!

Bericht delen?