Hoogsensitief: Jouw hersenen zijn anders bedraad
Wanneer je hoogsensitief bent kun je soms denken dat je gek bent. Dan maak je een opmerking, maar niemand lijkt je te snappen: terwijl je toch echt heel duidelijk aangaf wat je wilde zeggen. Mensen stappen er over heen, waardoor je aan jezelf begint te twijfelen.
Ook lijkt het soms wel alsof je drie stappen voor loopt op degene waarmee je praat, waardoor je soms rare blikken krijgt omdat de ander je niet kan volgen.
Ben jij nou zo raar of ligt het niet aan jou?
Wat lees je in dit artikel?
Toch lijkt het alsof je telkens bevestiging krijgt dat je vreemd bent
Mensen die je niet begrijpen, de stappen die je voor loopt op een ander.. Het gebeurt niet één keer, maar meerdere keren in de week. En daardoor krijg jij het gevoel dat jij vreemd bent. Dat het aan jou ligt, en niet aan de ander.
Maar dat heb je fout!
Door dit te denken, leg je verkeerde verbindingen in je hersenen waardoor je onbedoeld beperkende overtuigingen ontwikkelt, die je helemaal niet hoeft te hebben.
Je bent hoogsensitief, niet gek!
Hoogsensitieve mensen denken nét even wat anders dan mensen die dat niet zijn. Jij kunt helemaal opgegaan in jouw gedachten, in jouw beredenering. En die is voor jou ontzettend logisch en goed te volgen.
Als je dan jouw ideeën uitstort over een collega en je krijgt een vreemde blik, wees dan ook niet bang om “ik doe het weer he? Midden in m’n verhaal beginnen” te zeggen. Waarschijnlijk krijg je een opgeluchte blik van de tegenpartij en jij weet dat je even wat gas mag terugnemen en opnieuw mag beginnen.
Hoogsensitief wordt ook wel HSP genoemd. Dat staat voor High Sensitive Person. Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief.
Hoe komt het dat het lijkt alsof jij anders bent dan de rest?
Als je hoogsensitief bent, ben je niet anders dan de rest. Je bent gevoeliger voor sfeer, stemming en pakt emoties van anderen sneller op dan de gemiddelde mens. Ook kunnen jouw hersenen verbindingen tussen gebeurtenis A en B sneller met elkaar linken en daar conclusies uit trekken. Ook neem je veel meer waar van de omgeving om je heen dan mensen die niet hoogsensitief zijn.
Alleen maar positief, dus!
En zo mag jij het ook zien. Als iets positiefs: want de gave die jij hebt gekregen zorgt ervoor dat je de wereld intenser en mooier ervaart dan mensen die niet hoogsensitief zijn.
Kenmerken van hoogsensitiviteit (HSP)
Heb jij het idee dat je hoogsensitief bent, maar weet je dit niet zeker?
Kijk eens of je jezelf herkent in de volgende kenmerken van HSP’ers:
- Je reageert sterker op geluiden, licht of geur dan andere mensen
- Het leggen van verbanden tussen dingen gaat je goed af
- Je voelt je vaak anders dan anderen
- De sfeer aanvoelen in een groep is voor jou vanzelfsprekend
- Je kunt je onbegrepen voelen
- Vaak denk je al een paar stappen vooruit in vergelijking met degene waar je mee aan het praten bent
- Je handelt vanuit een sterk besef van goed en kwaad
- Even wat tijd voor jezelf vind je fijn, dan kun je weer opladen
- Je hebt liever 1 op 1 contact dan groepsafspraken
- In de natuur kun je goed opladen
- Anderen helpen zit in je bloed
Mocht jij je in meer dan de helft van de kenmerken herkennen, is het goed om eens een test te doen om te zien of jij hoogsensitief bent.
Wil je meer weten over hooggevoeligheid? De boeken van Elaine Aron (grondlegster van het begrip HSP) staan hoog aangeschreven. Je koopt ze op bol.com.

Twee soorten hooggevoeligheid
Net als dat je een introverte of extraverte persoonlijkheid kunt hebben, zijn er ook twee types HSP’ers. Zo kun je gericht zijn op de binnenwereld, maar ook op de buitenwereld. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve mensen valt in die laatste categorie.
Waar je als HSP’er voornamelijk een rustzoeker bent, ben je als High Sensation Seeker (HSS’er) zowel gericht op jouw binnenwereld, maar ook op de buitenwereld. Een HSS’er wordt ook wel eens een onrustzoeker genoemd, waar een HSP’er omschreven wordt als een rustzoeker.
De verschillen tussen HSP en HSS
Als HSP’er..
Hou je van observeren en neemt het liefste niet al te veel risico. Je gaat rustig en voorzichtig te werk en houdt van terugblikken: hoe ging jouw taak en wat kan beter? Reflecteren is één van de dingen die je graag doet. Daarnaast vindt je diepzinnige gesprekken fijn en krijg je een onrustig gevoel van grote groepen mensen.
Je mag er op letten dat je jezelf niet overprikkelt. Voor jou is het fijn om in je comfortzone te blijven en stapje voor stapje buiten je comfortzone te stappen als je dat wilt. Doe nieuwe dingen vooral op jouw eigen tempo.
Als HSS’er..
Vind je het fijn om uitgedaagd te worden. Je wilt graag groeien, zoekt grenzen op en kunt impulsief zijn. Je vind alles leuk en houdt van nieuwe ervaringen. Je maakt makkelijk contact met anderen en bent sociaal ingesteld. Grote groepen mensen zie je niet als een bedreiging maar vind je juist fijn. Je vind het prettig als er veel om je heen gebeurt: dan voel je je op het best.
Je mag er op letten dat je jezelf niet voorbij rent. Check af en toe even of je nog voldoende energie hebt. Als je moe bent, luister dan ook naar je lichaam en neem je rust. Hoe lastig dat ook kan zijn. Het zal je goed doen!
Vind je het lastig om jouw hoogsensitiviteit een plekje te geven?
Voel je vrij om een afspraak met met in te plannen om te bespreken waar jij tegen aan loopt. Als HSS’er begrijp ik waar je tegen aan kunt lopen en hoe je het beste kunt omgaan met de situatie en de uitdagingen die erbij komen kijken.

Want onthoudt, jij bent niet gek, je bent bijzonder. En daar mag je best trots op zijn!
Vanuit mijn persoonlijke ervaring en mijn kennis als intuïtief coach kan ik je helpen jouw hoogsensitiviteit te omarmen en als voordeel in te zetten in jouw leven.

Extra voordelig leren manifesteren <3
Wil jij leren manifesteren? Neem nu voor een schijntje deel aan deze training en til jouw leven naar de next level!

Wow! Die reactie is wel overdreven, zeg..
Reageer jij wel eens geïrriteerd terug als iemand overdreven reageert op iets dat je zegt? Probeer het eens van de andere kant te bekijken!

Als jij verandert, verandert alles
Een kleine verandering kan een groots effect hebben. Welke verandering wil jij vanaf vandaag oppakken?