Hoe verwerk je prikkels en indrukken?

Je bekijkt nu Hoe verwerk je prikkels en indrukken?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:8 minuten gelezen

Prikkels en indrukken verwerken: hoe doet je brein dat?

Elke dag verwerkt jouw brein ontzettend veel prikkels: het ontvangt zelfs zoveel prikkels, dat je ze niet allemaal kunt verwerken. Kun je je voorstellen dat waar je nu 100 prikkels per seconde verwerkt, je er 10,2 miljard moet verwerken? Zelfs 100 prikkels per seconde is al ontzettend veel!

Door de hedendaagse technologie heb je de wereld in jouw binnenzak. Je hoeft maar even op je telefoon te kijken en je weet wat de cryptokoers doet, waar je familie mee bezig is, welk weer het morgen wordt en wanneer je jouw vrienden weer ziet.

Ontzettend handig, maar het vergt ook veel van je brein. Jouw brein heeft de afgelopen 300.000 jaar (sinds het ontstaan van de “moderne” mens, die al voedsel kan bereiden en stenen werktuigen heeft) niet zo’n snelle evolutie meegemaakt als wij de laatste jaren hebben gedaan.

Wat lees je in dit artikel?

Welke zintuigen gebruik je bij het verwerken van informatie?

Om die reden is het fijn dat jouw onbewuste brein, prikkels 200.000 keer zo snel kan verwerken dan jouw bewuste brein.

Stel je eens voor dat je er bewust bij stil moet staan dat je adem haalt, hoe je loopt en hoe je je spieren moet aanspannen om je vingers te bewegen. En dat je daarnaast ook voelt hoe de kleding die je aan hebt over je huid beweegt, hoe de wind door je haar waait en hoe het geluid van de regen op de stenen klinkt. Dat zou niet vol te houden zijn!

Bij alles wat we doen maken we gebruik van onze zintuigen om er een complete beleving van te maken. Die zintuigen zijn

  • Zien (visueel)
  • Horen (auditief)
  • Voelen (kinesthetisch)
  • Ruiken (olfactorisch)
  • Proeven (gustatorisch)

Wat doen deze zintuigen?

De zintuigen zorgen er voor dat wij precies zien, horen en voelen wat we mee horen te krijgen. Onze zintuigen zijn zo ontwikkeld, dat we precies meekrijgen wat voor ons belangrijk is om te overleven. Dit is door de jaren heen zo gegroeid en verder ontwikkeld.

Ook hebben we een aantal dingen niet ontwikkeld, die bij andere dieren wel ontzettend nuttig kunnen zijn. Zo kan een vis bijvoorbeeld trillingen in het water opmerken, wat handig is zodat hij weet wanneer er een (eventuele) vijand aankomt. En sommige slangen kunnen hun prooi waarnemen in het donker door middel van kleine warmtepuntjes rond hun bek, zodat ze snel kunnen toeslaan als er een prooi voorbij komt.

informatie verwerken prikkels

Hoe verwerk je alle prikkels en informatie die je krijgt?

De prikkels en informatie die we om ons heen waarnemen, worden in ons brein gefilterd. Er zijn meerdere filters die er voor zorgen, dat we precies die info binnen krijgen, die voor ons op dat moment handig is.

Deze filters zijn:

  • Een neurologisch filter
  • Een sociaal en cultureel filter
  • Een individueel filter

Deze drie filters werken met elkaar samen om al die prikkels terug te brengen tot een niveau dat we kunnen verwerken.

Wat doen deze filters?

Elk filter heeft z’n eigen functie:

Neurologisch filter

Het neurologisch filter zorgt ervoor, dat de informatie je die waarneemt verwerkt wordt op een manier die je aankunt. Dit gebeurt via ons zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel stuurt naar onze hersenen wat onze zintuigen waarnemen. Denk hierbij aan wat je op een moment ruikt, wat je voelt (zowel letterlijk als emotioneel), het geluid wat je om je heen hoort en ook wat je proeft.

Sociaal en cultureel filter

Deze filters zorgen ervoor dat we de waarden en normen opnemen die bij ons sociale systeem horen. Denk hierbij aan de taal die je hoort, de geboden en de manier van waarnemen die we hebben.

Het filter zorgt ervoor dat je normaal vind wat normaal is, en dat je alert bent bij veranderingen. Waarschijnlijk ben je wel eens verhuisd in je leven. Denk eens aan de eerste nacht; hoe verliep die? Kon je lekker slapen, of werd je van elk geluidje wat je hoorde wakker? Pas wanneer je gewend bent aan de nieuwe situatie en deze jouw “nieuwe normaal” is geworden, zul je makkelijker doorslapen dan wanneer je voor de eerste keer overnacht in je nieuwe woning.

Individueel filter

Daarnaast heb je ook nog een individueel filter. Hieronder vallen alle dingen die bij jouw persoonlijk horen: denk hierbij aan ervaringen, interesses en gewoontes.

Deze individuele dingen maken dat jij een referentiekader hebt die anders is dan die van jouw buurman. Dit komt doordat jij een heel ander leven geleefd hebt: je hebt andere opvoeders gehad, hebt wellicht een andere opleiding gevolgd, andere vrienden gehad en beoefend een andere baan.

Wanneer jij bijvoorbeeld interesse hebt in muziek, zul je heel anders reageren op een nieuw liedje van jouw favoriete artiest dan de buurman die het voor het eerst hoort en die meer interesse heeft in online gamen.

Hoe kun je deze info gebruiken in je dagelijkse leven?

Nu je weet dat de informatie die je binnen krijgt afgestemd is op jouw normen en waarden, jouw interesses en jouw persoonlijke situatie, is het makkelijker om stil te staan bij situaties waarin je jouw gesprekspartner niet begrijpt.

Denk bijvoorbeeld aan een werksituatie, waarin een collega totaal anders reageert dan jij dat doet en jij eigenlijk niet snapt wat het probleem nu is. Sta er eens bij stil of jouw collega opgegroeid is in dezelfde culturele omgeving, of hij dezelfde waarden heeft als jij of dat dit misschien verschillend is.

Ga ook het gesprek aan met degene die tegenover je staat, wees vooral nieuwsgierig! Hoe kan het dat de ander een andere mening heeft, hoe komt dat? Wat ziet hij als bijzonder, wat jij eigenlijk heel normaal vindt?

Door het gesprek aan te gaan zul je merken dat je jouw gesprekspartner beter leert begrijpen en dat je niet alles maar voor waarheid aanneemt, puur omdat het jouw waarheid is. Dat kan namelijk voor een ander wel eens heel anders liggen.

Wil je meer weten over hoe ver jouw invloed reikt en wat de piramide van zingeving precies inhoudt? Kijk dan de video’s via voorgaande links!

Jouw eigen leven verder ontwikkelen?

Wil jij meer in je kracht komen te staan, beter weten welke kant je op wil en écht bewust vorm geven aan jouw leven? Check dan deze training!

Je leert hoe je vanuit jouw passie kunt leven, stelt de basis op voor jouw leven op dit moment en kijkt naar waar je naar toe wilt. Onderweg krijg je tips & tricks om jouw droomleven te manifesteren, leer je welke dingen verband houden met een positieve ontwikkeling van jouw droomleven zonder blokkades én leer je hoe je deze blokkades overwint.

Ook krijg je meer inzicht in hoe emoties en frequenties werken en hoe dit invloed heeft op wat jij wilt bereiken. Je leert wat jou energie geeft, hoe je jouw vibratie kunt verhogen en leert wat de invloed van dankbaarheid is.

Je krijgt daarnaast inzicht in jouw droomdoelen en leert hoe je deze doelen makkelijk kunt bereiken. Ook krijg je nog een paar prachtige BONUSSEN die je écht verder op weg gaan helpen! Welke dat zijn? Dat blijft nog even geheim 😉

Meer info over deze training vind je hier

Bericht delen?