Hoe onbewust handelen je kan belemmeren

Je bekijkt nu Hoe onbewust handelen je kan belemmeren
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:7 minuten gelezen

Hoe onbewust handelen je kan beïnvloeden en belemmeren

Onbewust handelen gebeurt meer dan we denken. Ongeveer 95% van de dingen die we doen, doen we onbewust. We kennen het klappen van de zweep en hoeven niet meer na te denken over hoe iets uitgevoerd dient te worden. In veel gevallen is dit prettig. Bijvoorbeeld wanneer je auto rijdt, wanneer je fietst of bij het boodschappen doen. Het zou lastig zijn als we elke keer zouden moeten nadenken waar de pasta ook al weer ligt of waar het gaspedaal van de auto zit.

Hoe werkt dit in de hersenen?

Wanneer je jezelf een nieuwe handeling aanleert, wordt dit in eerste instantie opgeslagen in het deel van de hersenen dat betrokken is bij functies als waarneming, bewuste beweging, taal en redeneren. Doordat het nieuwe nog geen vaste gewoonte is geworden, denk je er nog veel over na. Dit deel van de hersenen ondersteunt je hierbij. Ook worden emoties die je voelt wanneer je de handeling doet, gekoppeld aan de handeling die je verricht.

Als je voldoende ervaring hebt opgebouwd, wordt de informatie opgeslagen in een ander deel van jouw hersenen. In het langetermijngeheugen. Dit deel stelt je in staat om dingen onbewust te doen, zoals autorijden en fietsen. Maar ook de verbinding “je hand in het vuur steken doet pijn” wordt hier opgeslagen. Alles wat je weet, kent en doet doe je voornamelijk vanuit jouw langetermijngeheugen. Je hoeft niet meer bewust na te denken maar kunt onbewust handelen.

En dit is handig. Stel je voor dat je over alles na moest denken over elke handeling die je doet. Dit zou niet erg praktisch zijn!

Onbewust handelen kan je ook belemmeren in jouw doen en laten

Naast de dagelijkse dingen die we doen, gebeurt er nog veel meer vanuit het onbewuste brein. Ongeveer 95% van de dingen die je doet, doe je onbewust. Dat is best veel! Dit maakt het echter ook lastig wanneer je jouw voedingspatroon wilt aanpassen, bijvoorbeeld. Er zijn door jouw hersenen allerlei verbindingen gelegd die ervoor zorgen dat je eet wat je eet en de emoties die je erbij voelt zijn ook opgeslagen. Wanneer je dit wil veranderen, kan dit knap lastig zijn.

Onbewust handelen patronen in hersenenOnbewust handelen patronen in hersenen

Je zult hiervoor terug moeten naar het eerste gedeelte van je hersenen. Hier maak je nieuwe verbindingen aan door bewust dingen te veranderen. Uiteindelijk zul je jouw oude gewoontes vervangen door nieuwe patronen. Bijvoorbeeld gezonder eten, in plaats van snel naar een snack grijpen. Of stoppen met emotie eten. Toch is dit lastig. Omdat het onbewust handelen is, gaat er veel tijd en moeite overheen om dit aan te passen.

Ook beperkende overtuigingen kunnen jouw onbewust handelen sturen

Stel je bent een emotie eter. Dit is niet van de een op de andere dag gebeurt. Er zijn triggers die er voor zorgen dat je de voorraad snacks plundert. Hier zit vaak een beperkende overtuiging aan vast. Veelal weet je niet bewust, welke overtuigingen dit zijn.

Het kan zijn dat je in jouw jeugd constant ruzie had met jouw broer of zus en je daardoor verdrietig was. Jouw ouders gaven je wat lekkers om je weer blij te maken. Zij hadden hierbij goede bedoelingen, ze wilden je immers blij maken.

Maar jouw onbewuste brein heeft een verbinding gelegd tussen iets lekkers eten wanneer je ruzie hebt en je verdrietig voelt. Hierdoor kan de beperkende overtuiging “ik moet wat lekkers eten als ik me verdrietig voel” ontstaan.

Natuurlijk is dit geen waarheid en kun je ook wat anders gaan doen, zoals je verdriet of woede wegdansen op muziek. Maar deze verbinding hebben jouw hersenen niet gelegd, waardoor je dit niet als eerste zult gaan doen.

Vaak hebben we duizenden van deze verbindingen in onze hersenen aangelegd. Van de leeftijd nul tot zeven zijn we bezig met het bestuderen van de wereld om ons heen. Van het vaststellen wat goed is, en wat niet goed is. Van het aanleren van gewoontes en patronen.

We zijn in deze leeftijdscategorie als een spons als het gaat om het aanmaken van handelingen die we automatisch doen vanuit ons onderbewustzijn. Ook jouw referentiekader, hoe je de wereld ziet en wat jouw normen en waarden zijn, wordt voor een groot deel al in deze fase bepaald.

Het onbewuste handelen omdraaien

Je kunt zelf veel doen door het onbewuste handelen om te draaien naar bewust handelen. Door jezelf een nieuw patroon aan te leren en de verbindingen die in het verleden in jouw hersenen ontstaan zijn, te veranderen. Hier heb je doorzettingsvermogen voor nodig.

Doorzettingsvermogen, omdat je jouw onbewust handelen al jaren op de automatische piloot doet. Het hoort bij je. Wanneer je bewust bezig bent met wat je doet op een andere manier doen, zal dit na ongeveer 90 dagen jouw nieuwe gewoonte worden.

Onbewust handelen

Het patroon zit dan zo ingesleten, dat je er niet meer over na hoeft te denken. Het is onbewust handelen geworden. Toch is 90 dagen best een lange periode. Zeker als je iets wilt veranderen.

Intuïtieve coaching kan je helpen deze beperkende overtuigingen te verwijderen

Door middel van intuïtieve coaching kun je snel stappen maken in het veranderen van onbewuste gewoontes en onbewust handelen. Gezien 95% van ons handelen onbewust gaat, is dit een erg krachtige vorm van coaching. Er komen dingen boven waarvan je niet eens meer wist dat je er last van hebt. Zo kun je deze beperkende overtuigingen die ervoor zorgen dat jij jouw droomleven niet leeft, snel uitschakelen. Voor eens en voor altijd.

Bij veel mensen die ik gecoacht heb, kom ik bij één tot drie sessies al tot de kern van het probleem en treedt er een bewuste verandering van gedrag op, in de richting die de coachee wil. Doordat veel handelingen onbewust gebeuren, is het lastig zelf tot de kern van een probleem te komen. Het gebeurt immers onbewust. Je hebt zoveel opgeslagen in jouw hersenen, dat je niet meer bij elke herinnering komt. Bij elke beperkende overtuiging die je in het verleden hebt opgedaan.

Intuïtieve coaching helpt je mind blowing grote stappen vooruit. Wil jij jouw voedingspatroon veranderen, de stap nemen om een nieuwe richting in te slaan met jouw carrière of wil je over een drempel heen stappen van iets dat je tegen houdt? Boek dan een gratis intuïtieve coachingssessie met me in!

Zo kun je zelf ervaren wat deze vorm van coaching met je doet. Tijdens deze gratis sessie help ik je om over de drempel van iets wat je op dit moment tegen houdt of belemmert, te stappen en de waarheid er achter in te zien. En omdat het gratis is, heb je geen enkel risico.

Waarom zou je jezelf tegen houden jouw mooiste leven te leven? Je bent het waard!

Bericht delen?