Hoe je ego je ongemerkt probeert te beïnvloeden

Je bekijkt nu Hoe je ego je ongemerkt probeert te beïnvloeden
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Ontwikkeling
  • Leestijd:9 minuten gelezen

Laatst bijgewerkt: 19 augustus 2020

Hoe je ego je ongemerkt probeert te beïnvloeden

In deze blog neem ik je mee in wat ego precies is, hoe dit jou beïnvloed en wat je kunt doen om meer vanuit jouw eigen zelf te leven. Ook laat ik je zien wat het verschil tussen ego en intuïtie is en hoe je ervoor zorgt dat je meer vanuit jouw kracht gaat leven, vanuit jouw intuïtie.

Vaak maken we beslissingen vanuit het referentiekader dat we hebben opgebouwd. Vanuit de ervaringen die we opgedaan hebben uit ons verleden. Dit laat ons zien wat we wel, en wat we niet kunnen. Maar is dat ook echt waar, of kun je alles bereiken wat je maar wilt?

De toekomst is een onbeschreven blad, waarin je kunt bereiken wat je maar wilt. Laat je niet tegenhouden door een stemmetje die zegt dat je het niet kunt.

Wat is ego precies?

Als mens bestaan we natuurlijk uit ons stoffelijke, fysieke lichaam. Daarnaast hebben we een ego (mentale gedachten) en onze hogere zelf, spirit of ziel (intuïtie). De combinatie van deze drie elementen zorgt ervoor dat jij, jij bent. Zonder lichaam zou je hier niet zijn, zonder ego zouden we geen gedachten hebben en zonder intuïtie zouden we ons niet ontwikkelen.

Ego is Latijns voor “ik”. Ego brengt jouw gedachten die gebaseerd zijn op gevoelens en ervaringen uit het verleden. Het reageert op wat je al kent en weet. Het is jouw reptielenbrein, het wil je veilig en beschermd houden. Het wil je in jouw comfortzone houden. Jouw ego zorgt ervoor dat je op het niveau blijft waarop je nu bent, dat je je niet verder ontwikkelt.

En van dat laatste zijn we ons vaak niet bewust. Dat ego ons klein en veilig probeert te houden. Op zich is het nobel, bijvoorbeeld wanneer je op jacht gaat naar avondeten. Dan is het echt heel belangrijk dat de wilde dieren je niet ruiken, zien of horen. De alertheid die ego dan met zich mee brengt, is fijn. Maar tegenwoordig jagen we niet zo veel meer en hoeven we niet meer veilig gehouden te worden.

Ego is om deze reden in de meeste situaties overbodig geworden. Natuurlijk, als er een dreigende situatie heerst is het fijn dat ego het overneemt en ons beschermt. Het zou onmogelijk zijn om in een acute dreigende situatie, eerst deze situatie te analyseren en dan te besluiten wat je mag doen. Op dit moment is het fijn dat ego voor je besluit en zorgt dat zo snel mogelijk vecht, vlucht of bevriest.

Het verschil tussen ego en intuïtie ligt in het feit dat intuïtie je altijd verder wil helpen. Je een zacht duwtje geeft in de richting die perfect bij jou past. Ego zorgt ervoor dat je dit niet doet. Dat je gewoon blijft zoals je bent.

Het effect van ego

Ego probeert jou als mens nog steeds veilig te houden. Dit doet ego door je binnen jouw comfortzone te houden. Door ervoor te zorgen dat je geen rare dingen doet, doet waar je vertrouwd mee bent en vooral doorgaat zoals je gewend bent.

Stel je hebt een idee, je wilt iets nieuws gaan proberen. En opeens, een seconde later, heb je er een andere gedachte overheen. Iets dat je nog moet doen. Je gaat hier mee aan de slag. Wanneer je klaar bent met jouw klusje, ben je jouw oorspronkelijke idee al weer vergeten en ga je over tot de orde van de dag.

Het effect dat ego heeft op jou is dat je je niet verder ontwikkelt. Dat je blijft zoals je bent. Wanneer je meer naar jouw intuïtie zou luisteren, zou je merken dat je je ontwikkelt. Het verschil tussen ego en intuïtie is erg groot. Het is blijven zoals je bent tegenover een nieuwe, spannende weg in slaan. Toch ben je het alle twee zelf. Het is de kunst om onderscheid te maken tussen ego en intuïtie.

Het verschil tussen ego en intuïtie

In de eerste alinea heb ik uitgelegd dat we bestaan uit een ego, intuïtie en een lichaam. Wat het lichaam voor je doet is duidelijk, dat is niet te missen. Het onderscheid tussen ego en intuïtie is echter lastiger te maken. Vaak denken we dat er geen verschil tussen de twee zit, maar dat is niet correct.

Als je weet dat jouw ego je klein en veilig probeert te houden, kun je intuïtie al snel herkennen aan de ideeën die je hebt, die anders zijn dan wat je normaal zou doen.

Verschil tussen ego en intuitie

Het is dat eerste idee dat je kreeg. Het tweede, opvolgende idee, is jouw ego. Het “doe maar normaal” stemmetje. Het verstand over het gevoel.

Wil je meer lezen over intuïtie en tips hoe je meer naar je intuïtie kunt luisteren? Lees de blog over intuïtie dan eens! Je zult merken dat na enige oefening, je het verschil tussen ego en intuïtie makkelijk kunt onderscheiden, en je daardoor ook positief kunt ontwikkelen op een manier waar jij gelukkig van wordt. Hier vind je meer tips om naar je intuïtie te luisteren.

Wat gebeurt er als je naar ego blijft luisteren?

Het is heel normaal om jouw verstand, jouw ego, te blijven volgen. Om rationeel in het leven te staan en te luisteren naar wat je gedachten jouw ingeven. Daar is op zich ook niets mis mee.

Je mist echter wel ontzettend veel mooie, krachtige dingen als je naar ego blijft luisteren. Zoals situaties waar je anders nooit in zou komen of persoonlijke ontwikkeling die je anders niet mee zou maken. En dat is zonde.

Want wat is er nou mooier dan op een zonnige, vrije dag in de auto te stappen en naar een plek te gaan waar je nog niet eerder geweest bent? Als dat is wat jouw gevoel je ingeeft, moet je dat doen. Je zult er nieuwe energie van krijgen en er gelukkiger door worden. Jouw ego zal aangeven dat je nog dingen in huis moet doen, boodschappen moet doen, en dat je eigenlijk geen geld hebt voor een leuk dagje weg. Het houdt je klein en zorgt dat je die mooie dingen niet mee maakt. Zonde!

Ego zorgt voor beperkende overtuigingen

Alles wat je in het verleden hebt meegemaakt, onthoud je. Jouw hersenen leggen een verbinding tussen de gebeurtenissen en de gevoelens die je daarbij had. Wanneer je meerdere keren in een soortgelijke situatie bent gekomen, worden ook tussen die situaties verbindingen gemaakt.

Dit zorgt ervoor dat er een referentiekader ontstaat, een kader vanuit waar je handelt. Vanuit waar jou ego jou veilig kan houden.

Dit uit zich in beperkende overtuigingen over wat je wel en niet kunt.

Wellicht heb je in het verleden wel eens gehoord dat je niet zo creatief bent omdat jouw tekening niet goed gelukt was. Of omdat dat boetseerwerk met handenarbeid niet gelukt was. En misschien was je in een derde situatie erg streng voor jezelf en vond je dat je er geen sikkepit van bakte.

Al deze ervaringen zorgen voor een onbewust beperkende overtuiging. De overtuiging dat je niet creatief bent. In de toekomst zul je daarom ook niet snel meer een cursus koken, aquarellen of schilderen volgen. In het verleden is het namelijk ook al vaak genoeg mis gegaan. Het belemmert je onbewust in je handelen.

Toch is er niets waar van deze overtuiging. Het leeft alleen in jouw gedachten, in jouw ego. En jouw verleden zegt niets over jouw toekomst. Wanneer je iets wilt bereiken, kun je dat. Zonder twijfel.

Wil jij jezelf klein houden?

Ik denk het niet. Ik denk dat jij grote stappen vooruit wil maken, op weg naar jouw droomleven. Jouw verleden laat je alleen zien welke weg je anders kunt aanpakken. Het is tijd om nieuwe, positieve verbindingen te maken in jouw hersenen. Dat doe je door positief aan de slag te gaan met wat jij wilt bereiken. Denk vanuit jouw hart-brein en luister naar jouw intuïtie. Het weet de weg.  

Sommige beperkende overtuigingen kun je echter zelf niet achterhalen en aanpassen. Hier kun je hulp bij gebruiken. Gewoon, omdat iets té lang geleden ontstaan is en je er geen grip meer op hebt. Of omdat het te groot is. Zelf wanneer je het verschil tussen ego en intuïtie goed inziet en jouw intuïtie volgt, is het niet raar dat dit gebeurt.

In zulke gevallen kan ik je helpen om binnen één sessie van deze overtuigingen af te komen. Zodat je jouw leven opnieuw vorm kunt gaan geven, vanuit liefde en intuïtie.

Wil je een gratis sessie met me inplannen? Hierin haal ik jouw grootste beperkende overtuiging weg en zorg ik er voor dat je genoeg inzichten mee krijgt om niet meer in deze valkuil te stappen.

Check hier of je gewenste datum nog beschikbaar is!

Bericht delen?